10 jedi, ki vas uspava in 10 tistih, ki vas ohranja budne

  • 11. 03. 2016
10 jedi, ki vas uspava in 10 tistih, ki vas ohranja budne

Utrudi in uspava: kosmiči

Kosmiči so verjetno običajnejša izbira za zajtrk, toda skodelico kosmičev si privoščite tudi za večerjo. Kosmiči zvišajo raven sladkorja v krvi in vas uspavajo. Vsebujejo tudi veliko melatonina, ki sprosti telo in vam pomaga zaspati.

 

Ohranja budne: kofein

Tega prijatelja poznate že leta. Z njim ste premagali dolge študijske večere in sedaj si z njim bistrite misli v zgodnjih jutranjih urah. Ampak, ali ste vedeli, da vam kofein ne nudi prave energije? Kofein je le stimulans, ki nas navda z občutkom budnosti.

 

Utrudi in uspava: mandlji

Le pest mandljev in že boste zadremali. Mandlji namreč vsebujejo triptofan in magnezij, ki pripomoreta k zmanjševanju mišičnih in živčnih funkcij, ob enem pa umirjata vaš srčni ritem.

 

Ohranja budne: zreli siri

Če vam je spanec ljub, se izogibajte trdih sirov, kot je na primer parmezan (praktično vseh, ki imajo močan vonj). Visoka raven tiramina v siru je tista, ki vas drži pokonci.

 

Utrudi in uspava: med

Med vsebuje glukozo, ki pove vašim možganom naj izklopi oreksin – kemično spojino, ki sproži budnost. Vendar bodite previdni, da ne pretiravate. Ena čajna žlička za dober spanec je dovolj.

 

Ohranja budne: pekoča hrana

Če si želite prihraniti neprespane noči, potem iz večernega jedilnika črtajte pekoče jedi. Močno začinjena in pekoča hrana lahko izzove zgago, ki vsekakor ne prinese mirnega spanca.

 

Utrudi in uspava: polnozrnat kruh

Ogljikovi hidrati so vaši najboljši prijatelji in hkrati največji sovražniki. Preprosti ogljikovi hidrati, kot so sladkarije, so odlični za hiter dvig energije, saj se hitro prebavijo. Polnozrnat kruh ponavadi hitro zviša raven glukoze v krvi, ko pa raven glukoze upade, to privede do padca energije.

 

Ohranja budne: predelano in dimljeno meso

Poskušajte uživati čim manj predelanega in dimljenega mesa. Predelano meso vsebuje velike količine tiramina, ki sporoča vašim možganom, naj vas ohranjajo budne.

 

Utrudi in uspava: češnje

Najboljši način za dober nočni spanec je povečanje melatonina v vaši hrani. Tako kot oreščki in kosmiči, tudi češnje predstavljajo bogat naravni vir melatonina, ki vam pomaga urediti vaš spalni ciklus.

 

Ohranja budne: alkohol

Alkohol vam lahko pomaga, da se sprostite, vendar vam preprečuje, da bi med spanjem dosegli stopnje globokega spanca.

 

Utrudi in uspava: zeliščni čaj

Zeliščni čaj ima na tone koristnih lastnosti. Med čaje, ki vas najhitreje uspavajo uvrščamo kamilični čaj in čaj melise ali mete.

 

Ohranja budne: mlečna čokolada

Mlečna čokolada vsebuje tirozin, ki se pretvori v dopamin, ki pa je stimulans. Ta povzroča budnost in nemir.

 

Utrudi in uspava: temna čokolada

Ne skrbite – čokolado lahko jeste dan in noč. Mlečna čokolada je stimulans, vendar pa ima temna čokolada nasprotne učinke. Temna čokolada vsebuje serotonin, ki sprošča vaše telo.

 

Ohranja budne: paradižnikova omaka

Če ste povečerjali veliko količino testenin s paradižnikovo omako, je slab spanec skoraj neizogiben. Paradižnikove omake povzročajo povečanje želodčne kisline in zgago, ki vam bo preprečila dober spanec.

 

Utrudi in uspava: čičerka

Čičerka  je bogat vir triptofana. Če se ponoči mnogokrat zbudite lačni, večkrat na dan zaužijte manjše porcije čičerke.

 

Ohranja budne: ginseng čaj

Zeliščni čaji so super za spanje, ampak izogibajte se ginseng čaju. Dokazano je, da deluje kot stimulans, ki izzove nespečnost in povzroči visok krvni tlak. Če spadate med oboževalce ginseng čaja, se izogibajte pitju le tega, nekaj ur pred spanjem.

 

Utrudi in uspava: banane

Banane vsebujejo veliko magnezija in kalija, ki pomirjata mišice in živčevje. Banane so tudi bogat vir vitamina B6, ki poskrbi za odlično relaksacijo.

 

Ohranja budne: energijske pijače

Energijske pijače ne vsebujejo le kofeina. Večina teh pijač vsebuje taurin – aminokisline, ki povečujejo budnost in dvigujejo krvni tlak ter povečajo srčni utrip.

 

Utrudi in uspava: piščančje meso

Piščančje meso prav tako vsebuje veliko triptofana, ki se pretvori v serotonin in melatonin, ki vam pomagata zaspati. Ko jeste triptofan, se učinki na spanje ne bodo poznali takoj. Traja približno 45 minut do ene ure, da se boste postali zaspani, zato jejte zgodaj zvečer.

 

Ohranja budne: soja

Fermentirani sojini izdelki vsebujejo veliko tiramina, kar pomeni, da sojine omake, tofuji, miso omake niso dobra popotnica za dober spanec.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja