5 najpopularnejših turističnih atrakcij v Londonu

  • 26. 01. 2016
5 najpopularnejših turističnih atrakcij v Londonu

Buckinghamska palača

Za nekatere morda »klišejska« destinacija, vendar če je še niste obiskali, jo zagotovo morate. Buckinghamska palača je uradno domovanje britanske kraljeve družine od leta 1837. Ta palača ima zelo bogato zgodovino in je bila že večkrat obnovljena, saj je prestala obe svetovni vojni. Z dograjevanjem so jo od nastanka povečali za dvakrat toliko, kolikor je bila njena prvotna velikost. Buckinghamska palača ima vsega skupaj 775 sob, od tega 19 sob za uradne sprejeme, ki si jih je možno ogledati vsako leto med uradnim odprtjem palače meseca avgusta in septembra. V kraljevi rezidenci je trenutno zaposlenih okrog 300 ljudi. Palačo uporabljajo za različne sprejeme in zabave, nekateri deli palače pa so celo leto odprti zunanjim obiskovalcem. Med poletnim časom je na ogled stalna zbirka dragocenosti iz zapuščine kraljice matere, kot so Rembrandtove in Rubensove slike, kiparska dela Canove in Chantreya, najboljši porcelan in kosi francoskega ter angleškega pohištva. 

 »Londonsko oko«

Če želite doživeti London na prav poseben način in si ga ogledati z drugačne perspektive, potem je London Eye (oz. Londonsko oko) prava izbira. Gre za 135 metrov visoko razgledno kolo, s katerega imate pogled na mesto, in če je dan lep, vidite do 40 km daleč. Trenutno je najvišja v Evropi, hkrati pa tudi najbolj popularna plačljiva turistična atrakcija v Veliki Britaniji, ki jo letno obišče 3,5 milijona ljudi. Jekleni del tehta 1700 ton. Kolo je sestavljeno iz 32-ih zaprtih in s klimo opremljenih jajčno oblikovanih kapsul oz. kabin, ki so pritrjene na zunanji obod razglednega kolesa. 10 ton težka kabina lahko sprejme do 25 ljudi, ki se lahko po njej prosto sprehajajo. Premikajo se 26 cm na sekundo, kar pomeni, da za en obrat porabi približno 30 minut. Vrtenje je dovolj počasno, tako da se kolo v večini primerov ne ustavlja.

Big Ben

Še eden v nizu zanimivosti, ki ga ob obisku mesta nikakor ne morete prezreti. Big Ben je ime dobil po siru Benjaminu Hallu, ki je nadziral dela v stolpu, ko so leta 1856 zaključevali gradnjo. Čeprav turisti in tudi sami Londončani ime Big Ben uporabljajo za celoten stolp, ime pravzaprav označuje le zvonec, celoten stolp pa se imenuje Clock Tower (Urni stolp). Big Ben je del Westminstrske palače, v kateri je sedež angleškega parlamenta. Po ocenah naj bi stolp tehtal 8667 ton. Zaradi sprememb tal je stolp rahlo nagnjen proti severni strani, kar pa je, v primerjavi s stolpom v Pisi, zanemarljivo. Stolp se ponaša z ogromno uro, ki je bila nekdaj največja na svetu, in omogoča, da že od daleč vidiš, koliko je ura. Uro in kazalce je oblikoval Augustus Pugin, ura pa je začela delovati 7. septembra 1859. Urni kazalec je dolg 2,7 metra, minutni kazalec pa 4,3 metra. Sam zvon, ki je uglašen na tone, je težek 13,8 tone in je prava turistična atrakcija.

 Tower Bridge

Tower Bridge je kombinacija premičnega in visečega mostu preko reke Temze v Londonu. Nahaja se v okolici gradu Tower of London, po katerem je tudi dobil ime. Sestavljen je iz dveh stolpov, ki sta na višjem nivoju povezana s sprehajalnimi stezami, izdelanimi za prevzem horizontalnih sil, ki nastanejo v času, ko je most dvignjen. Prvotno je bil most obarvan v čokoladno rjavo barvo, leta 1977 pa so ga za kraljičin jubile obarvali v rdečo, belo in modro. Večkrat je most pomotoma imenovan London Bridge, ki pa v resnici predstavlja naslednji most po reki navzgor. 

 Tower of London

Tower of London je zgodovinski grad na severnem bregu Temze v centralnem Londonu. Zgrajen je bil proti koncu leta 1066 kot del Williamovega osvajanja. Sestavljen je iz več zgradb, postavljenih v obzidje z jarkom v obliki dveh koncentričnih krogov. Grad je vsaj od leta 1100 služil kot zapor, čeprav to ni bil prvotni namen, zgradba centralne palače pa je služila kot rezidenca kraljeve družine. Grad je igral pomembno vlogo v angleški zgodovini. Večkrat je bil oblegan in nadzor nad njim je bil pomemben za nadzor nad državo. Stolp je služil kot orožarna, zakladnica, pisarna javnih evidenc in kot dom draguljev Združenega kraljestva.

Ne glede na to, katero znamenitost si boste na svojem obisku v Londonu ogledali, to mesto zagotovo velja za enega zanimivejših v Evropi. Z nizkocenovnimi prevozniki pa je še toliko bolj dostopno, kar je še en razlog več, da ga kmalu obiščete tudi vi.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja