6 vztrajnih mitov o kajenju

  • 11. 03. 2016
6 vztrajnih mitov o kajenju

1. mit: Moje druge zdrave navade negirajo negativen vpliv kajenja.

Nekateri kadilci opravičujejo svojo razvado s prepričanjem, da sta pravilna prehrana in veliko rekreacije dovolj, da ohranijo zdravje. Ampak ni tako. Raziskave kažejo, da zdrava prehrana in rekreacija ne zmanjšata zdravstvenih tveganj, povezanih s kajenjem. Kajenje vpliva na vsak organ v telesu in pričakovanje, da boste z zdravim življenjskim slogom nevtralizirali škodljive učinke kajenja, preprosto ni realistično.

2. mit: Kajenje »lahkih« cigaret zmanjša tveganje za zdravje.

Kadilci, ki preklopijo na znamke cigaret z oznako »lahke« običajno kompenzirajo nižje stopnje katrana in nikotina tako, da inhalirajo cigaretni dim veliko globlje ali pa celo pokadijo več cigaret. Večina kadilcev tako v svoje telo na koncu vnese enako količino škodljivih snovi.

3. mit: Predolgo že kadim, škoda je že narejena.

Škoda, ki jo povzroča kajenje je kumulativna in dlje kot oseba kadi, večja je možnost škodljivih posledic. Prenehanje s kajenjem v katerikoli starosti pozitivno vpliva na vaše zdravje. Vaše zdravje se bo izboljšalo tudi, če prenehate s kajenjem v starosti 70 let. Pozitivni učinki prenehanja kajenja se začno kazati praktično prvi dan, ko prenehate s kajenjem. Že po mesecu dni boste imeli občutek, da vdihnete več kisika, ker ga tudi vaše telo dejansko več prejme. Po letu od prenehanja kajenja se vaše tveganje za srčni napad zmanjša za 50 %.

4. mit: Prenehanje s kajenjem me bo podvrglo stresu, to pa ni zdravo.

Res je, prenehanje s kajenjem pri večini kadilcev poveča občutek stresa in razdraženosti. Ampak ni nobenih dokazov, da je podvrženost temu stresu dolgoročno škodljiva. Pravzaprav raziskave kažejo, da ljudje, ki prenehajo s kajenjem, bolje jedo, se več rekreirajo in se bolje počutijo.

5. mit: Edini način je nenadna prekinitev kajenja.

Nekateri kadilci so prepričani, da je nenadna prekinitev edini način za prenehanje s kajenjem in da je močna volja edino pravo in učinkovito orožje za spopadanje s hrepenenjem po nikotinu. Deloma imajo prav, predanost cilju je namreč ključnega pomena. Vendar imajo kadilci po statistikah veliko več možnosti za uspeh, če se poslužijo pripomočkov, kot so nikotinski obliži ali žvečilni gumiji, ter si pridobijo podporo v krogu prijateljev, da jim pomagajo in jih pri njihovem prizadevanju spodbujajo. Možnosti uspeha za prenehanje kajenja se namreč povečajo za kar 60 %.

6. mit: Enkrat sem že poskusil prenehati, pa nisem uspel. Nima smisla ponovno poskušati.

Večina kadilcev večkrat poskuša s prenehanjem, preden tudi dejansko uspe. Če ste torej poskusili prenehati s kajenjem in niste uspeli, naj vas to nikar ne odvrne od tega, da bi ponovno poskusili prenehati kaditi. Vsakič, ko namreč poskušamo prenehati kaditi, se naučimo nekaj novega, kar nam lahko pomaga pri našem naslednjem poskusu. Recite si, da je prvi ali drugi poskus prenehati s kajenjem vaja, tretjič ali četrtič vam bo že uspelo. Preprosto ne smete obupati in  poskusiti odnehati s kajenjem.

Če ste kadilec in si resnično želite prenehati s kajenjem, se nikar ne oklepajte mitov. Poglobite se vase, razmislite o škodi, ki vam jo kajenje povzroča. Ne bodite suženj kadilske razvade in se osvobodite, da boste preostanek življenja uživali brez cigaretnega dima.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja