Martinovanje: »Svet' Martin nar'di iz mošta vin'«

  • 11. 11. 2016
Martinovanje: »Svet' Martin nar'di iz mošta vin'«

Pri Vitapurju smo že pripravljeni na martinovo. Kaj pa vi? Boste martinovali doma ali boste izkusili martinovanje v katerem izmed slovenskih krajev? Preberite, kaj smo o martinovem napisali mi in kam se lahko odpravite na izlet in poskusite nekaj slastnih dobrot.

Trgatve so se že zdavnaj končale in prišel je čas, ko se mošt spremeni v vino. Martinovanje ali martinovo je praznik, ki ga sicer praznujemo na dan sv. Martina, 11. novembra, vendar pa praznovanje ponekod traja kar ves teden.

In kdo je bil sv. Martin? Sv. Martin Tourski je bil cerkveni konjeniški častnik v Galiji, kasneje pa je postal tudi škof. Ker je bil zelo skromen, dober in nesebičen, so ga ljudje zelo spoštovali in imeli radi, kmalu pa so okrog njegovega življenja nastale številne legende. Pozimi l. 334 naj bi pred mestnimi vrati srečal berača, ki ni imel obleke. Prerezal je svoj plašč in ga polovico dal beraču, da ne bi zmrznil. Po njegovi smrti so ga ljudje začeli častiti kot svetnika.

In kako to, da Martina povezujemo s praznikom vina? Verjetno je, da je sv. Martin stopil na mesto kakšnega keltskega božanstva. V novembru so namreč naši predniki praznovali praznik v zahvalo za letino in dobro pašo. Ker v tem času dozori tudi vino, so ga kasneje začeli povezovati s sv. Martinom. Legenda pravi, da naj bi tudi sv. Martin, tako kot Jezus, vodo spremenil v vino. Na Slovenskem je zato navada, da za martinovo krstijo vino. Ljudski rek rek pravi: » Svet' Martin nar'di iz mošta vin'«.

Martinovega pa ne zaznamuje le vino, ampak zraven sodi tudi dobra pojedina. Najpogosteje je to pečena gos ali raca, ki je lahko tudi nadevana, mlinci in rdeče zelje. Seveda ne gre brez kostanjeve potice, prepričati pa se morate tudi o kakovosti letošnje žlahtne kapljice.

In kam se odpraviti za martinovo?

Martinovanje v Ormožu, 11. in 12. november

Letošnje martinovanje bo na Kerenčičevem trgu, v Martinovem šotoru, v nekdanji trgovini Tima in na preostalih znanih tradicionalnih lokacijah (muzej, vinska klet, knjižnica, Mladinski center).

Martinovanje na Ptuju, 11.–13. november

Lokalni vinarji se bodo na Ptuju predstavili na Mestnem trgu.

Martinovanje na Krasu, 12. november

Kulinarične dobrote in odlična vinska kapljica vas bodo pričakale na Krasu, kjer po poleg kulinaričnega razvajanja potekal tudi rekreativni tek.

Martinovanje v Brdih, 10.–13. november

Martinov večer lahko preživite na številnih turističnih kmetijah in domačijah. Lahko se pridružite tudi Martinovemu sprehodu po Goriških Brdih.

Martinovanje v Kopru, 11. in 12. november

V prireditvenem šotoru pred kletjo Vinakoper poteka že 19. martinovo z degustacijo vin.

Martinovanje na Bizeljskem in v Brežicah

Na Bizeljskem začnejo že v tednu pred 11. novembrom, kjer so v Brežicah pred Mestno hišo na voljo lokalne dobrote.

 

Verjamemo, da vam bodo ideje, kam za martinovo, prišle prav. Če boste ostali doma, si pa le privoščite okusno gosko ali raco. Sama peka vam zagotovo ne bo predstavljala težav, zato vam dajemo raje nekaj napotkov, kako pripraviti nadev. Možnosti je namreč ogromno, za vas pa smo izbrali  4 najpogostejše in najbolj priljubljene.

Nadev z jabolki

Jabolko narežite na koščke, po okusu dodajte razno suho sadje in zelišča, vse skupaj popražite in nadevajte v piščanca, raco ali gos.

Hitri nadev

Če ste v časovni stiski, lahko pripravite nadev iz koščkov narezane bio pomaranče in nekaj vejic majarona. Čudovita sadna aroma vas bo navdušila.

Klasični nadev

Bel kruh narežite na kocke in jih popražite na maslu. Dodajte sesekljano čebulo in na drobno narezana gosja jetra. Vse skupaj  stresite v skledo, primešajte sesekljano jabolko, timijanove lističe, sol in poper ter ostala zelišča po želji. Vse skupaj dobro pregnetite. V nadev vmešajte še vročo smetano in jajce.

Eksotični nadev

Za vse, ki imate radi eksotične okuse, je ta nadev odlična izbira. Dolgozrnati riž skuhajte, vendar ne povsem. Na ugriz naj bo še nekoliko čvrst. Olupite mango in njegovo meso sesekljajte. Zmešajte ga z odcejenim rižem in karijem v prahu. Nadevu lahko po želji dodate še sesekljane orehe, mandlje ali arašide, nato pa vse skupaj dobro pregnetete.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja