New York: mesto presežkov, ki ga enostavno morate obiskati!

  • 11. 03. 2016
New York: mesto presežkov, ki ga enostavno morate obiskati!

Empire State Building

Empire State Building je 102-nadstropni nebotičnik v središču New Yorka. Zgrajen je bil leta 1931 in je eden najznamenitejših nebotičnikov na svetu. Od napadov 11. septembra 2001, ko sta bila najvišja stolpa World Trade Centra porušena, je Empire State Building ponovno najvišji nebotičnik v New Yorku in druga najvišja zgradba v ZDA. V njem je 200 000 m² pisarniških in drugih uporabnih prostorov, ki segajo do 85. nadstropja. V 86. nadstropju je razgledna ploščad, nad njo pa 16-nadstropni stolp, na vrhu katerega (v 102. nadstropju) je razgledna točka. Empire State Building je zelo priljubljena izletniška točka, ki jo je obiskalo že preko 110 milijonov ljudi.

Kip svobode

Kip svobode, s polnim imenom Liberty Enlightening the World, je spomenik Združene države Amerike in je na seznamu Unescove svetovne kulturne dediščine. Postavljen je bil 28. oktobra 1886, ob stoti obletnici neodvisnosti ZDA kot darilo francoskega ljudstva Američanom. Predstavlja pozdrav vsem obiskovalcem, tudi priseljencem, ki so prihajali v Ameriko.

Ground Zero

Mesto, kjer sta stala dvojčka - World Trade Center, je bil kompleks sedmih poslovnih stavb v južnem delu newyorške četrti Manhattan, ki je bil odprt 4. aprila 1973 in uničen v terorističnih napadih 11. septembra 2001. Osrednji del prizorišča tvorita dva v tla poglobljena bazena kot odtisa porušenih dvojčkov. Kot veliki praznini vidno opominjata na odsotnost, izgubo, praznino. Bazena sta pogreznjena devet metrov pod nivo trga in z zlomljeno površino ter kaskadnim slapom, ki nenehno teče po bazenskih zidovih. Okoli bazenov je vgraviranih 2.983 imen žrtev napada.

Centralni park

Slavni zeleni del New Yorka Central Park, ki predstavlja popoln umik iz mestnega vrveža, se nahaja v središču Manhattna. Odprt je bil leta 1876 in ponuja številne rekreacijske in kulturne dogodke. Newyorški Centralni park, čudovita oaza zelenja sredi mestne džungle, je zagotovo eden najbolj slavnih mestnih parkov na svetu, saj se kot kulisa pojavlja v nešteto filmih in TV-nadaljevankah. Čeprav park deluje naravno, je skoraj popolnoma »umeten«. Je najstarejši urejen mestni park v ZDA – uradno je bilo delo končano leta 1873 –, ki se lahko pohvali z več umetnimi jezeri, pešpotmi, dvema drsališčema, rezervatom za divje živali, otroškimi igrišči in predvsem z ogromnimi zelenimi površinami, ki so kot nalašč za različne športne dejavnosti in seveda poležavanje na soncu.

Peta avenija

Newyorška Peta avenija je ena najbolj znanih ulic na svetu. Je glavna prometna žila tega velemesta in povezuje Manhattan s predelom Bronx. Zaradi množice zgodovinskih stavb, izjemno dragih najemnin in nekaterih svetovno znanih podjetij in trgovin, ki ležijo na tej ulici, velja Peta avenija za simbol bogatega New Yorka. Čeprav je celotni New York sinonim za nakupovalni raj, in pregovor »Če kakšne stvari ne moreš najti v New Yorku, potem ne obstaja«, velja kot pribit, pa je območje Pete avenije med 50. in 59. ulico pravo nakupovalno središče sveta. Sprehodite se po množici trgovinskih verig, prestižnih veleblagovnic in butikov najbolj priznanih modnih oblikovalcev.

Sprehod čez Brooklynski most

Sprehod čez Brooklynski most ob sončnem vzhodu ali zahodu je eno najčudovitejših doživetij, kar jih lahko ponudi New York. Most se dostojanstveno razteza med nebotičniki in poslovnim vrvežem natrpanega spodnjega Manhattna ter umirjeno obalo bolj domačnih in edinstvenih sosesk v Brooklynu. Most, ki je bil dokončan leta 1883, je dosežek natančnega projektiranja in elegantnega oblikovanja, predvsem pa človeškega truda.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja