Poskrbite za prijetno počutje po praznikih

  • 30. 12. 2016
Poskrbite za prijetno počutje po praznikih

Čarobni prazniki ... Več časa preživimo z družino in s prijatelji, v tem času pa so morda tudi mize obložene bolj kot ponavadi in naš organizem je preobremenjen s težko hrano. Po praznikih se zato ustavite in poskrbite za vaše telo z bolj zdravo hrano in gibanjem.

1. Hrana, bogata z vlakninami.

Po praznikih si privoščite hrano, ki vsebuje veliko vlaknin. To so žitarice, med njimi polnozrnati žitni izdelki, polnozrnate žitarice, kot so ječmen, koruza in rjavi riž, polnozrnate testenine, polnozrnati kosmiči. Od sadja priporočamo  suho sadje kot so suhe slive, rozine, dateljni in marelice, jagodičje kot so maline, robide, borovnice in jagode, pomaranče, jabolka, hruške. Od zelenjave pa si privoščite špinačo, blitvo, brokoli, artičoke, korenje, zelje, grah, fižol, čičeriko, lečo ter oreščke, semena kot so mandeljni, lanena semena, arašidi in pražena soja.

2. Izogibajte se sladkorju, mesu in mlečnim izdelkom.

Ko se lotite čiščenja telesa, ne jejte mesa in mlečnih izdelkov, saj ti še bolj obremenijo vaš organizem. Prav tako za nekaj časa opustite uživanje sladkorja in ne jejte sladkarij. Umetna sladila so še posebej nezaželjena.

3. Napitki, ki bodo vaše telo prečistili.

Z ustreznimi napitki ne boste le prečistili telesa, ampak izboljšali tudi splošno počutje. Limonada je tista pijača, ki izboljšuje pretok krvi, razstruplja jetra in pospešuje proces razgradnje maščob. Sveže stisnjen limonin sok razredčite s toplo ali hladno vodo in popijte. Odličen za čiščenje prebavnega sistema je tudi napitek z jabolčnim kisom. V kozarec dajte dve žlički jabolčnega kisa in najbolje, da popijete kar na tešče. Za razstrupljanje telesa in spodbujanje delovanja imunskega sistema pijte tudi čaje, še posebej priporočamo zeleni čaj, ki je tudi bogat z antioksidanti. Seveda ne pozabite popiti dovolj vode, saj spodbuja delovanje ledvic in s tem čiščenje odpadnih snovi iz telesa.

4. Športna aktivnost je nujna!

Ključnega pomena za dobro počutje je seveda gibanje. Kakršna koli vadba, kjer se telo prepoti, je zelo učinkovita, pospeši gibanje črevesja, ureja prebavo in vodi k boljšemu počutju. Lahko greste tudi plavat, smučat ali pa zgolj na sprehod.

5. Tudi savna izboljšuje počutje.

Savna ni namenjena le ogrevanju telesa, ampak tudi izloča vse strupe iz telesa. Zato si vsake toliko časa privoščite razvajanje s savno.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja