Praznični napitki za hladne dni

  • 23. 12. 2016
Praznični napitki za hladne dni

Decembrski čas ni le čas za praznične jedi in okusne sladice, ampak tudi za tople zimske napitke. Da se boste lahko tudi vi pogreli in bo tudi pri vas zadišalo, si preberite nekaj naših predlogov za okusne zimske napitke.

Kuhano vino

Kuhano vino je vsekakor napitek številka ena, ki je v tem času najbolj popularen in nikakor ne sme manjkati. V decembru ni božične stojnice, ki ga ne bi ponujala. Toda pripravite si ga lahko tudi sami doma. Priprava je hitra in povsem enostavna. Potrebujete liter vina in pol litra vode, 10 žlic sladkorja, za še boljši okus pa vrečko vanilijevega sladkorja, nekaj klinčkov, cimetove palčke in ekološko pomarančo, ki jo narežite na krhlje. Segrevajte in kuhajte še 3 minute.

Aromatičen domač čaj

Vse ljubitelje čajev bo razveselil omamno dišeč in okusen čaj. V vrelo vodo dajte posušene jabolčne in pomaranče olupke (ali olupke ostalega posušenega sadja po želji), plodove šipka, meto, meliso, zvezdasti janež, nalomljene cimetove palčke, narezan ingver, limono in sladkajte po želji. Pustite, da zavre, precedite in čaj je pripravljen, da ga delite z družino in s prijatelji.

Vroča čokolada

Vroča čokolada je napitek, ki se ga bodo razveselili predvsem otroci in seveda vsi sladkosnedi. V trgovinah prodajajo najrazličnejše okuse, vendar mi vam predstavljamo recept, kako jo lahko pripravite sami doma. Potrebujete 1/3 skodelice nesladkanega kakava v prahu, 3/4 skodelice sladkorja, ščepec soli, 1/3 skodelice vrele vode, 3 ½ skodelice mleka, vanilijev ekstrakt in pol skodelice sladke smetane. Zmešajte kakav, sladkor in ščepec soli. Vmešajte v vrelo vodo in segrevajte. Nato dodajte še mleko, vendar pazite, da ne zavre. Odstavite z ognja in dodajte vanilijev ekstrakt in smetano. Dobro premešajte in napitek je pripravljen. Če želite, lahko na vročo čokolado dodate še smetano in posipate s čokolado ali pisanimi mrvicami. 

Pomarančni punč

Tudi punč je odličen napitek v tem prazničnem času. Zanj potrebujete 2 dl pomarančnega soka, 1 dl belega vina, 1 dl ruma, 3 žlice medu, cimet, sok limone, za dekoracijo pa pomarančne in limonine rezine. Vse sestavine zmešajte in pogrejte, vendar pazite, da ne zavre. Punč postrezite še vroč. 

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja