Predlogi za novoletne jedi: klasika ali nekaj drugačnega?

  • 29. 12. 2016
Predlogi za novoletne jedi: klasika ali nekaj drugačnega?

Še čisto malo nas loči do novega leta. Priprava praznovanj je v polnem teku. Nekateri boste silvestrovali doma, spet drugi pri prijateljih, sorodnikih ali pa kje drugje. Če boste ostali doma, zagotovo razmišljate, kaj pripraviti za praznično večerjo. Nekaj predlogov se verjetno ne boste branili, zato smo za vas pobrskali, katere so najbolj priljubljene jedi v tem času.

Tradicionalne, klasične jedi.

Tisti, ki prisegate na klasične okuse in ste zapriseženi tradiciji, boste verjetno pripravili kaj povsem običajnega s predjedjo, glavno jedjo in sladico.

Za ljubitelje jedi na žlico bo juha kot topla predjed odlična izbira. Pripravite lahko kremno česnovo juho, paradižnikovo juho z baziliko, brokolijevo juho, juho iz ovsenih kosmičev ali seveda nepogrešljivo govejo juho.  

Če vam topla juha ne ustreza, pripravite hladno predjed. Kruhki z različnimi namazi: jajčni, tunin ali skutin namaz z zelišči.

Za glavno jed lahko pripravite pečene piščančje prsi, purana, mesno štruco ali ribe. Za prilogo so lahko različne solate, pečen krompir z rožmarinom, kuskus z zelenjavo, riž.

Na koncu se posladkajte z doma pripravljeno sladico, npr. puding, marmorni kolač ali okusna orehova potica.

Nevsakdanje, nekoliko drznejše jedi.

Če radi eksperimentirate z okusi, potem poskusite pripraviti kaj drugačnega, nevsakdanjega.  Dotaknite se svetovnih kuhinj in v vaš dom prinesite delček drugega sveta!

Za toplo predjed morda skuhajte kremno korenčkovo juho s kislo smetano in janežem, juho z rakci ali grahovo juho z meto.

Za hladno predjed priporočamo brusketo s pršutom in figami, kruhke s tunino pašteto s pistacijami ali fritato z grahom in lososom.

Glavna jed naj bo rezervirana za hrustljavo gosko ali račja stegna z medom in pomarančami, svinjsko stegno v figovi omaki, file jelenovega mesa z začimbami in ohrovtom ali mesne kroglice z ananasovo glazuro. Za prilogo je lahko črni riž s kardamomom ali indijskimi oreščki, krompirjeve rezine s čilijevo smetano ali kvinoja z avokadom.

Za sladico si privoščite čokoladni mousse s cimetom, pana koto z jagodno sredico, lahko pa se poigrate tudi z muffini in pripravite različne kombinacije okusov: z eksotičnim sadjem, oreščki, s karamelo …

Nekaj predlogov smo vam nanizali, od vas pa je odvisno, kako se boste odločili. Seveda nikar ne pozabite na kozarec dobrega vina, sprostite se in uživajte. 

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja