Kakovosten spanec je pomemben

  • 11. 03. 2016
Kakovosten spanec je pomemben

Zakaj moramo spati bolje?

Dober spanec je zelo pomemben, saj če spimo premalo ali premalo kakovostno, ima to lahko resne posledice na naše zdravje, počutje in našo koncentracijo.


Spanje prinaša zdravje. Vaš imunski sistem sloni na spanju, saj se le tako lahko uspešno zoperstavi strupom v telesu. S slabim imunskim sistemom ste dovzetnejši za razna obolenja in bolezni.


Spanje je dobro za srce. Kakovostno spanje izboljšuje ravni trigliceridov in holesterola v krvi. Premalo spanca povzroča nalaganje kalcija v srčnih arterijah, kar povečuje tveganje bolezni srca.


Spanje zmanjšuje stres. Spanje zmanjšuje nivo hormonov stresa. Če spimo premalo, se razvijejo hormoni stresa, da lahko naše neprespano telo funkcionira. Idealen spanec uravnava hormone, kar krepi naše telo in našo čustveno stabilnost.


Spanje izboljšuje spomin. Spanje krepi nevronske povezave v možganih, ki tvorijo naš spomin. Če je spanja premalo, lahko pride do težav s spominom.


Dovolj spanja zmanjšuje težavo s prekomerno težoZaradi premalo spanca se zmanjšuje nivo leptina v krvi. Hormon leptin je shranjen v celicah maščobe in nas »opozarja« kdaj moramo nehati jesti. Če spimo premalo, se krepi hormon grelin, ki krepi občutek lakote, zaradi česar se počutimo lačne, čeprav nismo.


Za zdrav spanec je ključno dobro ležišče.

Premislite, ali še dobro spite na obstoječem ležišču in ali vam še ustreza. Če se zbujate utrujeni, zaspani in z bolečinami v hrbtenici ali vratu, premislite o nakupu novega. Tretjino dneva namreč preživite v postelji in od kakovosti vašega spanja je odvisen precejšen del vašega zdravja in dobrega počutja.

Zaradi vsega naštetega namreč ni samo pomembno, da dovolj spimo, ampak da spimo tudi kakovostno. Zato je za dober spanec ključno, da izberemo primerno ležišče, ki vam bo ustrezalo. Niso vsa ležišča primerna za vsakogar, saj morate pri izbiri upoštevati vaše spalne navade, vaše zdravstveno stanje, vaše karakteristike in potrebe. Zato si pomagajte z Vitapurjevim vodičem za nakup ležišča.

Kakovosten spanec

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja