17 sladkih nadevov za palačinke

  • 11. 02. 2019
17 sladkih nadevov za palačinke

Navadno ob palačinkah ponudimo kozarček čokoladno-lešnikovega namaza in jagodno ali marelično marmelado. S tem pa je izbire kar konec. A palačinke lahko nadevamo praktično s čimer koli.

Palačinke lahko pripraviš na dva načina: ameriški ali evropski, recept za obe različici mase pa najdeš na Vitapurjevem blogu. Za še več variacij preveri tudi zapis o uporabi ravno prave moke!

Z nadevi se lahko še bolj igraš kot z različnimi vrstami mase. Poskusi kaj novega in drugačnega, da se ne naješ vedno ene in iste kombinacije.

1. Palačinke z ananasom

Za pripravo havajskih palačink v maso za ameriške palačinke dodaj na drobne koščke narezan ananas. V ponvi za palačinke speci manjše puhaste palačinke. Lahko jih ješ kar brez dodatnega preliva, ali pa dodaj na kokosovem maslu karamelizirane koščke ananasa in sladko smetano, čez katero potresi še nekaj ščepcev kokosove moke.

2. Palačinke z arašidovim maslom

Okusen in hranljiv namaz lahko ponudite tudi s palačinkami. Polovico palačinke premažite z arašidovim maslom, drugo polovico pa z vašo najljubšo marmelado. Zložite v trikotnike in takoj postrezite.

3. Palačinke z banano

Banane gredo s palačinkami z roko v roki. Pri veganskih palačinkah lahko nadomestijo jajca, če jih zmečkane vmešaš v maso za palačinke. Lahko pa so tudi odličen nadev. Na hitro jih prepraži na olju, dodaj žličko ruma in malce cimeta, da lepo zadiši. Še tople zavij v palačinke in dodaj sladko smetano ter kepico sladoleda. Banane so odlične tudi s čokolado in vsemi vrstami oreščkov. Čokoladni namaz ali stopljeno čokolado namažeš na palačinke, dodaš nekaj koščkov banane in potreseš z mletimi lešniki ali orehi in že lahko uživaš v klasičnem posladku.

4. Palačinke z borovnicami

Borovničeve palačinke so klasični ameriški zajtrk. Pest borovnic nežno vmešajte v maso za ameriške palačinke. Če pečete manjše palačinke, jih lahko spečete od tri do štiri naenkrat v ponvi (odvisno od premera ponve). Zložite jih na kupček, prelijte z javorjevim sirupom in okrasite s smetano in svežimi borovnicami.

5. Palačinke z breskvami

Breskve nareži na približno 1 centimeter velike koščke in odstrani koščico. V ponvi stopi maslo in dodaj breskve. Potresi jih z dvema žlicama sladkorja, ki naj na ognju karamelizira. Dodaj liker amaretto in odstavi ponev. Dobljen nadev prelij čez palačinke in še toplo ponudi gostom.

6. Palačinke s cimetom

Dišeča začimba se odlično poda k palačinkam v kombinaciji z jabolkom. Žličko cimeta dodamo že k suhim sestavinam mase za palačinke, del mleka pa nadomestimo z jabolčnim sokom. Za nadev pogrejemo jabolka, ki smo jih prelili z limoninim sokom in dodali malo sladkorja. Kuhanih jabolk ne zmečkamo v čežano. Krhlje na zob potresemo s cimetom, obložimo sveže pečene palačinke in še toplo postrežemo.

7. Palačinke s čokolado

Palačinke s čokoladnim namazom so še ena priljubljena klasika mladih in starih. Čokolado v prahu pa lahko vmešate že v maso za palačinke in jih dodatno posujete z naribano čokolado! Tako bodo palačinke kar trojno čokoladne.

8. Palačinke s kivijem in tropskimi sadeži

Tropsko sadje je lahko odlična popestritev palačink. Na koščke narežite kivi, ananas in mango ter prelijte z limetinim sokom. Masi za palačinke dodajte naribano limetino lupinico, del mleka pa nadomestite z ananasovim sokom. Spekli boste okusne tropske palačinke, ki jih nadevajte s pripravljeno sadno solato.

9. Palačinke z limono in sladkorjem

Klasika, ki jo poznamo vsi. Palačinke posuj sladkorjem in pokapaj s sveže stisnjenim limoninim sokom. Med uživanjem se bodo zagotovo vrnili spomini na otroštvo!

10. Palačinke z mandlji

Sesekljane mandlje in mandljev ekstrakt dodajte v maso za ameriške palačinke. K pečenim palačinkam ponudite zvrhano žlico jogurta z okusom vanilje in narezane sveže jagode. Posujte z mandljevimi lističi in postrezite.

11. Palačinke z makom

Makova semena so najboljša v kombinaciji z limono. Dodajte jih masi za palačinke, vanjo pa naribajte tudi žličko fino nastrgane limonine lupinice. Spečene palačinke prelijte z medom in sveže stisnjenim limoninim sokom.

12. Palačinke s pomarančo

Pomaranča je obvezna sestavina spektakularne francoske klasike crepes Suzette (LINK). Za omako potrebujemo večjo posodo, nekaj žlic masla, 100 g sladkorja, fino naribano pomarančno lupino in sok ene pomaranče, ter približno 100 mililitrov pomaračnega likerja. Najprej na segretem maslu stopimo sladkor, ki mu dodamo pomarančno lupino, sok in liker. Omako zavremo. Na trikotnike zložene palačinke položimo v ponev, prelijemo z omako in segrejemo. Nekaj likerja segrejemo, prelijemo po palačinkah in prižgemo.

13. Palačinke z rožičevim namazom

Zmešaj 50 g rožičeve moke, 50 g tahini omake, 100 g medu in 100 g mleka. Dobiš sladek namaz, ki nekoliko spominja na karamelo. Rožičev namaz je bolj zdrava alternativa čokoladnim namazom, zato je primerna za vse, ki se želite bolj zdravo prehranjevati.

14. Palačinke s slivami

Na krhlje narezane in razkoščičene slive popražimo na stopljenem maslu. Dodamo nekaj žlic rjavega sladkorja in pokuhamo nekaj minut, da slive karamelizirajo. Nastal bo sladek sirup, ki ga prelijemo čez palačinke.

15. Palačinke s skuto

Gratinirane palačinke s skuto so odlične tople ali mrzle. Za nadev zmešamo skuto, kislo smetano, jajce in navadni ter vanilin sladkor. Če imate radi rozine, jih čez noč namočite v rum in dodajte k nadevu, prileže pa se tudi verzija s pehtranom in limonino lupinico. Pečene palačinke nadevajte in zvijte ter jih sproti polagajte v pekač. Ko so v pekaču jih prelijte z mešanico kisle smetane, jajca in nekaj sladkorja. Pecite v pečici na 180 stopinj Celzija, da se palačinke zlato zapečejo oziroma gratinirajo. Ponudite kot drugi hod k fižolovi juhi in uživajte klasičnem slovenskem kosilu!

16. Torta iz palačink

Namesto biskvita za torto lahko uporabimo kar palačinke. Specite 15 do 20 tankih palačink. Prvo namažete s smetano ali čokoladnim namazom, čeznjo položite palačinko. Nato namažete zgornjo in jo spet prekrijete s palačinko, dokler ne porabite vseh palačink. Torto iz palačink lahko premažete s smetano ali le okrasite s svežimi gozdnimi sadeži.

17. Palačinke z vaniljevo kremo

Stepemo 200 g sladke smetane z žlico drobno mletega sladkorja in žličko vanilijevega ekstrakta. Dobimo čvrsto kremo, ki jo ponudimo s palačinkami, ali pa jo kombiniramo z drugimi nadevi. K vanilji se odlično priležejo npr. banane.

Deli objavo: