2 tehniki priprave palačink, ki ju moraš preskusiti

  • 9. 01. 2019
2 tehniki priprave palačink, ki ju moraš preskusiti

Prvi recepti za palačinke izvirajo iz antične Grčije, danes pa vsaka dežela pozna svojo verzijo.

Ponekod so priljubljene za zajtrk, drugje jih imajo raje za kosilo ali večerjo. Vsem palačinkam po svetu je skupno, da je masa navadno pripravljena iz moke, jajc in mleka, nadevi pa so lahko slani ali sladki.

Že po videzu lahko opazimo, da je med ameriškimi in našimi palačinkami velika razlika. Naše so tanjše in večje, ameriške pa puhaste, debelejše in precej manjšega premera –prelite s sladkim javorjevim sirupom so pogost zajtrk iz druge strani Atlantika. In kakšna je razlika med tehnikama priprave? Američani v maso za palačinke dodajo pecilni prašek.

Palatschinka, palačinka, palacsinta ali francoska crêpe?

Na ponev za palačinke Rosmarino se nič ne prime.

Palačinke so značilne za srednjo in vzhodno Evropo. Poznamo jih v Sloveniji, priljubljene pa so tudi pri vseh naših sosedih in na Balkanu. Naša palačinka je tanka in rahla. Značilnost je še, da jo najbolj pogosto namažemo s sladkimi namazi in zvijamo v rolico ali zložimo v trikotnik.

Najpogostejša nadeva sta čokoladni namaz, marmelada ali dobri stari nadev iz sladkorja in stisnjenega soka limone. Skutne palačinke so najboljše gratinirane v pečici. Narezane na trakce z dodanimi začimbami so odlične v nedeljski goveji juhi. Ponekod po Sloveniji je tradicionalno petkovo kosilo fižolova juha in palačinke.

Iz osnovnih sestavin za palačinke so Avstrijci malo po nesreči izumili cesarski praženec ali šmorn, priljubljeno različico palačink. Tudi v Franciji pečejo podobne palačinke kot pri nas, a jim rečejo crêpe. Verjetno najbolj znana gurmanska poslastica so Crêpes Suzette, o katerih smo že pisali.

Razlika med crêpe in palačinko naj bi bila v tem, da je maso za crêpe treba pustiti počivati vsaj 15 minut, medtem ko maso za palačinke lahko uporabite takoj. Zato tudi ni nič narobe, če mase ne porabite takoj. Povsem varno je, če jo prelijte v posodico za shranjevanje hrane, postavite v hladilnik in uporabite naslednji dan.

Recept za palačinke:

  • 250 g bele gladke moke
  • cca 500 ml mleka (dodajaj po občutku glede na gostoto mase!)
  • 3 jajca
  • Malo radenske ali piva za bolj rahle palačinke
  • Ščepec soli

Presejemo moko in ji dodamo ščepec soli. Dodamo jajca, malo radenske in mleko po občutku. Mešamo, da dobimo tekočino prave gostote brez grudic. Segrejemo večjo ponev za palačinke – lahko dodamo kapljico olja, če uporabljate ponev za palačinke Rosmarino, pa lahko olje izpustite.

Z zajemalko vlijemo maso na sredino ponve in jo z obračanjem razporedimo po celotni ponvi. Počakamo nekaj minut, da se palačinka na spodnji strani zlato zapeče. Ko opazimo mehurčke, palačinko obrnemo in pustimo, da se zapeče še na drugi strani. Nato ponavljamo, dokler ne porabimo vse mase.

Ameriške puhaste palačinke

Ameriške palačinke specite v ponvi Rosmarino

Sestavine za pripravo osnovnega testa za ameriške palačinke so moka, pecilni prašek, sol, jajce, mleko ali druge tekočine ter olje ali maslo. Pri nekaterih receptih iz beljaka stepemo snega in ga na koncu vmešamo v maso, da so palačinke še bolj rahle in puhaste.

Čez lužo so palačinke debele do enega centimetra in imajo manjši premer, navadno okoli 10 centimetrov. Američani palačink ne zvijajo, ampak jih zložijo na visok kup in prelijejo z javorjevim sirupom, čokoladnim prelivom, stepeno smetano, obložijo z maslom in sadjem ali ponudijo ob slanini. Jedo jih večinoma za zajtrk.

Recept za ameriške palačinke:

  • 250 g bele gladke moke
  • 500 ml mleka (dodajaj po občutku glede na gostoto mase!)
  • 3 jajca
  • 1 pecilni prašek
  • 2 žlici sladkorja
  • Ščepec soli

V posodi zmešamo suhe sestavine: moko, pecilni prašek in sol. Ločimo rumenjake in beljake. Rumenjake penasto vmešamo s sladkorjem in mlekom. Zmešamo s suhimi sestavinami. Beljake stepemo v sneg in ga z metlico nežno vmešamo v maso. Ne mešajte prehitro, da ne iztepete zraka iz snega, maso morate samo previdno privzdigovati.

Z zajemalko vlijemo maso na sredino ponve in ne obračamo, saj mora masa ostati na sredini ponve. Počakamo, da se palačinka lepo zlatorjavo zapeče, nato jo previdno naložimo na lopatico in hitro obrnemo okrog. Ponavljamo, dokler ne porabimo vse mase.

Deli objavo: