3 načini, kako vzdrževati in čistiti ležišče

  • 9. 05. 2017
3 načini, kako vzdrževati in čistiti ležišče

Tudi vzdrževanje in čiščenje ležišča je ključnega pomena za zdrav in kakovosten spanec.  Z ustreznim vzdrževanjem boste vašemu ležišču podaljšali življenjsko dobo, vam pa bo spanje na čistem in higieničnem ležišču v še večji užitek.

Premalo pozornosti posvetimo vzdrževanju in čiščenju ležišča

Ležišče je dnevno izpostavljeno prahu, pršicam, znoju, odmrlim kožnim delcem, ostankom hrane in razlitju raznih tekočin. Zato je zelo pomembno, da mu namenite več pozornosti in poskrbite za njegovo čistočo.

Menjava posteljnine in zračenje

Redno menjevanje posteljnine je prvi pogoj k bolj higieničnemu ležišču. Posteljnino zamenjajte vsaj na dva tedna, prevleko za vzglavnik pa še pogosteje. Pomembno je tudi, da odeje in vzglavnike redno perete in zračite, ne pozabite pa prezračiti tudi ležišče. Odstranite morebitne nadvložke, odeje in vzglavnike, odprite okno in tako pustite več ur, da se bo ležišče primerno prezračilo.

Čiščenje ležišča

Temeljito in redno čiščenje ležišča je nujno. K temu postopku prištevamo vsaj 3 nujna opravila,  ki bodo prispevala, da bo vaše ležišče sveže in najbolje pripravljeno za vsakodnevni počitek.

3 načini čiščenja

a) Redno obračanje ležišča

K ustreznemu vzdrževanju in čiščenju ležišča prištevamo tudi njegovo redno obračanje. To je še posebej pomembno pri ležiščih iz pene in lateksa, zanemariti pa ne smete niti žepkastih ležišč.

Vsaj 2-krat na leto ležišče obrnite oz. zavrtite, da se izognete nastajanju izboklin in jamic, na ta način pa boste izenačili tudi sledi ležanja. Ležišče obrnite tudi tako, da se zamenjata strani noge-glava.

b) Sesanje ležišča

Na vsake 3 mesece je dobro, če ležišče tudi posesate. Pri tem seveda pazite, da boste uporabili pravilen nastavek, tistega za pohištvo, in ležišče temeljito posesajte. Vzemite si čas, dobro posesajte predvsem robove ležišč, saj se tam nabere največ prahu.

c) Čiščenje madežev in pranje prevleke

Madeže poskušajte odstraniti takoj, ko jih opazite. V posodo natočite mlačno vodo, dodajte ji malo detergenta, nato pa z gobico narahlo obrišite po madežu. Madeže in neprijetne vonjave lahko odpravite tudi s sodo bikarbono, ki jo potresite po ležišču. Po želji lahko po sodi bikarboni pokapate tudi vaše najljubše eterično olje. Soda bikarbona naj deluje pol ure, nato pa ležišče dobro posesajte.

Če ima vaše ležišče snemljivo in pralno prevleko, to izkoristite in jo operite. Upoštevajte seveda etiketo o vzdrževanju, da prevleke ne boste oprali na previsoki temperaturi. Večinoma so prevleke pralne na 30 in 40 °C. Priporočamo, da prevleko ležišča posušite na zraku, saj se v sušilcu lahko preveč skrči in boste imeli težave pri njenem nameščanju nazaj na ležišče. 

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja