Ali veste, da je v vašem vzglavniku več milijonov pršic?

  • 2. 03. 2017
Ali veste, da je v vašem vzglavniku več milijonov pršic?

Vzglavnik je eden izmed tistih spalnih predmetov, ki ga uporabljate vsak dan, zato naj vam ne bo pretežko nameniti mu več pozornosti, še posebej, ko je govora o kakovosti, pravi izbiri in nenazadnje tudi higieni.

Vsaka 3 leta vzglavnik zamenjajte

Zagotovo poznate koga, ki se nikakor ne more ločiti od svojega starega vzglavnika, pa četudi je od zadnjega nakupa minilo že več let. Vzglavnik po 3 letih izgubi obliko, kar posledično pomeni, da ne nudi več ustrezne podpore. To pa ni najhujše, kar vas lahko doleti: v vzglavniku se namreč nabere ogromno nesnage, zdravju najnevarnejše pa so seveda pršice. Po 3 letih je vsekakor čas za nov vzglavnik. 

Kdo sploh so pršice?

Hišne pršice so majhni organizmi, ki lahko povzročajo hud alergijske reakcije kot so astma, kašljanje, kihanje, težave pri dihanju ali atopijski dermatitis. Merijo manj kot milimeter, so brezbarvne in zato prostemu očesu skoraj nevidne. Idealna temperatura za njihov razvoj je okrog 20 °C, z nivojem vlažnosti med 70 - 80 %. V naših stanovanjih se nahaja več milijonov pršic, največ jih je v vzmetnicah, vzglavnikih, odejah, posteljnini, preprogah in zavesah.

S čim se pršice hranijo?

Glavna hrana pršic je seveda odmrla človeška koža. Odrasli osebi se odlušči približno 1,5 g odmrle kože dnevno. To je dovolj za 1 milijon pršic v enem samem tednu! Del teh pršic konča tudi v vašem vzglavniku, s katerim ste noč za nočjo v tesnem stiku.

Kako vsaj nekoliko omiliti razvoj pršic v vzglavnikih?

Vzglavnik ohranjajte suh. Pršice za razvoj potrebujejo vlago in hrano, če to onemogočite, pripomorete k njihovemu uničenju. Zato vzglavnik večkrat prezračite. Izbirajte tudi med vzglavniki, ki predstavljajo za pršice neugodno okolje, takšni vzglavniki so svileni in vzglavniki iz lateksa.

Snemljiva in pralna prevleka ali v celoti pralen vzglavnik. Pršice ne marajo čistoče, zato poskrbite za ustrezno higieno. Če imate vzglavnik, ki ga lahko v celoti operete, potem to izkoristite in ga operite na vsaj 60 °C. Če ima vaš vzglavnik pralno samo prevleko, jo operite na vsakih 14 dni.

Čeprav redno skrbite za higieno vašega vzglavnika, pa vzglavnik vseeno redno menjujte, da bo vaše spalno okolje vedno čisto, zdravo in vam pršice ne bodo grenile vašega življenja. Za zdrav spanec skrbimo tudi pri Vitapurju! Tako bo ta pomlad v znamenju vzglavnikov, saj s projektom »Vitapur podarja vzglavnike! Podarite ga tudi vi!« med ljudi širimo zavest o kakovostnem spancu in ustrezni higieni vzglavnikov ter o njegovi priporočljivi menjavi na vsaka 3 leta. 

Ne spreglejte prodajne akcije en vzglavnik kupite, drugega vam podarimo in se še danes dobro naspite.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja

 Jubiljena ponudba ležišč in vzmetnic Hitex