Darkov recept za bograč

  • 24. 05. 2018
Darkov recept za bograč

Bograč že po tradiciji pripravljamo nad odprtim ognjiščem z dobro družbo na svežem zraku. Jed na žlico po Darkovem receptu je vrhunsko razvajanje za proste dni, ko se bomo z družino odpravili na krajši oddih v naravo. Lačni ne bomo!

Sestavine za bograč

  • 1 kg govejega bočnika
  • 1 kg žrebičkovega mesa (vrat)
  • 1 kg svinjskih plečk
  • 1 kg muflona oz. gamsa
  • 1 kg jurčkov
  • 1 kg čebule
  • 1 kg krompirja
  • 250 g paradižnikove mezge
  • 200 g sveže rdeče paprike 
  • 100 g suhe mlete paprike
  • 100 g svinjske masti
  • 2 glavici česna
  • 10 lovorjevih listov
  • 3 dl Modre frankinje
  • brinove jagode
  • črn celi poper
  • majaron
  • timjan
  • sol
  • mleti poper

Čebulo in česen olupimo in narežemo. V litoželeznem loncu ali kotličku vse skupaj na svinjski masti pražimo cca. 40 minut, na počasnem ognju, da začne čebula razpadati. Meso zrežemo na manjše koščke in ga po trdoti dodajamo v kotliček. Najprej goveji bočnik, nato žrebičkovo meso, muflona in na koncu še svinjsko meso. Vse skupaj mešamo in pazimo, da se enakomerno zapeče.

Posebej v ponvi prepražimo gobe, ki jih primešamo k mesu in dodamo svežo papriko. Počasi dušimo cca. dve uri. Nato paradižnikovo mezgo, suho papriko, vino in začimbe zmešamo skupaj, zalijemo meso in kuhamo še nadaljnje pol ure na zmernem ognju.

Posebej skuhamo krompir, ki smo ga prej narezali na krhlje. Polovico krompirja odstranimo, ko je kuhan al dente. Drugo polovico krompirja zmiksamo z vodo in zalijemo bograč. Na koncu dodamo še krhlje kuhanega krompirja in postrežemo s kislo smetano.

Bograč postrežemo s kozarcem rdečega vina.

 


Darko_Klemen_MasterChef2016

Recept smo zakuhali v sodelovanju z Darkom Klemenom, zmagovalcem kuharskega tekmovanja MasterChef Slovenija 2016.
Darko Klemen je postal Rosmarino kuhar, ker ve, da lahko s posodo in kuhinjskimi pripomočki Rosmarino pripravlja vrhunske in predvsem zdrave obroke. Simpatičen Mariborčan, ki živi v Portorožu, ustvarja pod geslom: »Ne kuhaj, če tega resnično nimaš rad!«. Njegov kuharski stil je raznolik in zabaven, od nekdaj pa si želi za štedilnik stopiti z Gordonom Ramsayjem.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja

 Trajno dobra cena