Kako se zaščititi pred alergijami?

  • 26. 01. 2016
Kako se zaščititi pred alergijami?

Preoblačenje po izhodu naj postane stalnica

V času, ki ga preživimo na prostem, naše obleke nase sprejemajo velike količine alergenov. Cvetni prah se prime tudi na čevlje, oblačila, kožo, lase, trepalnice in obrvi, zato se takoj, ko pridete iz sprehoda, teka ali kolesarjenja, odpravite pod tuš. Splaknite si obraz, umijte si lase, oblačila pa odvrzite v košaro za pranje, po prhi pa oblecite sveža oblačila. S tem boste preprečili, da bi bili tudi takrat, ko ponovno pridete v varno zavetje svojega doma, izpostavljeni alergenom.

Poskrbite za redno izpiranje nosne votline

Večina alergijskih reakcij se začne v nosu. Naloga nosu je filtriranje zraka, ki ga vdihavamo, in vrtinčenje vdihanega zraka okrog majcenih dlačic, v katere se ujamejo drobni delci. Te jim preprečujejo nadaljnjo pot v dihalne poti in pljuča. Vendar pa nos, prav tako kot vsak drug filter, učinkovito deluje le, kadar je čist in popolnoma funkcionalen. Če je filter, oziroma naš nos, poln, ne deluje več popolno, zato v njem ujeti alergeni povzročajo alergijske reakcije. Ko je delovanje nosu oteženo, imamo težave tudi z ušesi, sinusi in grlom, kar povzroča razdraženost, glavobol, smrčanje, kašljanje in splošno slabo počutje. Tovrstne posledice lahko omilimo z vsakodnevnim izpiranjem nosne votline.

Dom mora biti čist in prezračen, tudi če nimate alergije na hišni prah

Tudi če niste alergični na hišni prah, je zelo verjetno, da boste v obdobju cvetenja vseeno občutljivi na prah, ki ga imate v hiši. Večje količine vdihovanja prahu bo še dodatno dražilo že oteklo sluznico in sprožilo močno alergijsko reakcijo. Da bi se temu izognili, poskrbite za temeljito čiščenje hiše. Drugi pomemben dejavnik za preprečevanje alergij je zračnost. Prostor, v katerem se zadržujete najpogosteje, redno prezračite, in sicer zvečer, ko je koncentracija alergenov najnižja. Tudi klimatska naprava je dober način za filtriranje zraka in za to, da se znebite alergenov.

Prezračite tudi vaše spalno okolje

Tako kot mora biti prezračena vaša spalnica, mora biti prezračena tudi vaša postelja. Če je vaš vzglavnik star že več kot tri leta, temeljito razmislite o menjavi. Predstavljajte si namreč, koliko prahu bi se nabralo na omari v treh letih, če je ne bi nikoli obrisali. Sedaj pa to količino pršic prestavite v vaš vzglavnik, odejo ali ležišče. Je že čas za menjavo, kajne?

Na sprehod se odpravite v večernih urah

Izogibajte se krajev z visoko koncentracijo alergenov, kot so travniki in parki. Zjutraj je koncentracija alergena najvišja, zato če je le mogoče, pojdite na sprehod čim kasneje v dnevu.

Zaradi svežega zraka je seveda veliko bolje telovaditi v naravi, a ljudje, ki so alergični na cvetni prah, morajo biti pri načrtovanju aktivnosti v naravi še toliko bolj previdni. Takrat, ko ste fizično aktivni, ni pospešen le vaš srčni utrip, temveč hitreje in bolj globoko tudi dihate, kar pomeni, da vase vdihnete še več alergenov kot bi jih sicer. Zato se, če je le mogoče, na tek, kolesarjenje, rolanje ali katero drugo športno udejstvovanje v naravo, odpravite raje pozno zvečer, ko je koncentracija cvetnega prahu v zraku nekoliko manjša. V tistih tednih, ko je seneni nahod najhujši, pa se raje odločite za rekreacijo v telovadnici ali fitnesu.

Poskrbite za svojo prehrano in omilite težave z alergijami

Prehrana mora vsebovati živila, ki pomagajo telesu, da se bori proti alergijam. Probiotiki, agrumi, listnata zelenjava in česen so samo nekatera od živil, ki imajo pozitivne učinke na zmanjševanje alergijskih reakcij. Poskusite se izogniti tudi industrijsko predelani hrani in hitri hrani. Poleg tega, da se poslabšajo simptomi alergij, nezdrava hrana ovira tudi vse druge procese v telesu. Bodite pozorni na to, da zaužijete čim več vitaminov A, B, C in E ter omega 3 maščobnih kislin, ki so znane po tem, da dvigujejo odpornost in omilijo težave z alergijami.

Perila nikar ne sušite zunaj, če ste alergični na cvetni prah

Če boste pravkar oprano perilo obesili na teraso, balkon ali na vrt za hišo, se bodo nanj prijeli alergeni. In ko boste potem oblekli s cvetnim prahom prepojena oblačila, boste verjetno kaj hitro začeli kihati in smrkati, oči pa vas bodo pekle in srbele. Zato v tistih najbolj kritičnih tednih, ko je v zraku polno cvetnega prahu tistih rož in dreves, na katere ste alergični, perilo raje sušite kar v sušilnem stroju ali na stojalu, ki ga postavite (tako kot pozimi) v kakšen odmaknjen kotiček vašega doma. Enako velja tudi za posteljnino in brisače.

Iz stanovanja odstranite preproge in plišaste igrače, ki so polne pršic

Plišaste igrače, preproge in oblazinjeno pohištvo so pravi raj za pršice. Plišaste igrače morate vsak teden oprati, preprogam in oblazinjenemu pohištvu pa se odpovejte. Bolj primerni materiali so usnje, vinil, plastika in les, saj lahko s takšnega pohištva prah enostavno pobrišemo.

Alergije niso le nadležne, sprožijo lahko tudi astmo, alergijski simptomi pa so včasih tako močni, da ovirajo normalno življenje, zato je najbolje, da si pomagamo, še preden se pojavijo njihovi simptomi.  Alergije močneje izbruhnejo tudi takrat, ko smo podvrženi stresu, zato ga poskusite čim bolj omejiti in uživati v vsakem dnevu posebej.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja