Noč čarovnic in najboljše ideje, kako izrezljati in okrasiti bučo

  • 30. 10. 2017
Noč čarovnic in najboljše ideje, kako izrezljati in okrasiti bučo

Ali veste, da noč čarovnic izhaja iz poganskega praznika Samhain, ki so ga praznovali Kelti vse od 5. stoletja pred našim štetjem? Premikali so se tudi preko sedanje Slovenije, kar pomeni, da so nekaj dediščine pustili tudi pri nas.

Gre za noč z 31. oktobra na 1. november (keltsko novo leto). Takrat so se keltska plemena poslavljala od poletja in začela priprave na dolgo in hladno zimo. Verjeli so, da v tem času duhovi umrlih zapustijo svoje grobove in ponovno obiščejo Zemljo. Da bi se obvarovali pred njimi, so se našemili v strašne maske. Tako tudi stara slovenska tradicija pozna dolbenje in rezljanje buč na večer pred 1. novembrom.

Še nimate svoje buče?

Če še niste razmišljali o buči, ki bi jo izrezljali, vanjo postavili svečo in morda prestrašili mimoidoče, morate pohiteti.

Bodite kar se da izvirni in razmislite, kakšen motiv boste izrezljali, da bo vaša buča nekaj posebnega in drugačna od ostalih buč za noč čarovnic. Niti ni nujno, da je grozna in strašljiva, naj pa bo občudovanja vredna in izvirna. Buče pa lahko tudi dekorirate in tako popestrite vaš prostor. Nekaj idej vam predstavljamo tudi mi.

Ideje za rezljanje buč

Ideje za rezanje buč

Ideje za dekoriranje buč

Ideje za dekoriranje buč

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja