Palačinke: Ena jed, nešteto receptov

  • 9. 01. 2019
Palačinke: Ena jed, nešteto receptov

Palačinke pečejo po vsem svetu, pri tem pa uporabljajo sestavine, ki so jim najbolj pri roki. Če v Sloveniji najpogosteje pečemo palačinke iz mleka, jajc in bele moke, pa je predvsem v zadnjih desetletjih k nam pricurljalo še več odličnih različic tega recepta.

Moka za palačinke – katera je prava?

Belo moko lahko delno ali v celoti zamenjamo z drugimi vrstami moke. Spodaj predstavljamo palačinke iz pirine, riževe in ajdove moke, uporabne pa so tudi ržena moka, koruzni zdrob ali čičerikina moka.

Različne vrste moke spremenijo teksturo in okus pečenih palačink, žita pa tudi drugače vpijajo vlago, zato tekočino dodajajte postopno in po občutku.

Palačinke iz ajdove moke

Slane palačinke

Ajdova moka je priljubljena za pripravo francoskih slanih palačink, ki jih v Franciji imenujejo »galette«. Ajdova moka ne vsebuje glutena, zato jih lahko jedo tudi vsi, ki imajo težave s celiakijo. V Franciji slane ajdove palačinke nadevajo s sirom, šunko in jajci, pa tudi z gobicami, dimljenim lososom in vsemi vrstami zelenjave.

Ena bolj priljubljenih različic slane palačinke iz ajdove moke je posuta z naribanim ementalskim sirom, ki mu je dodana rezina šunke in kuhano ali pečeno jajce. Kako speči jajce, smo že pisali. Preveri Vitapurjeve nasvete, k jedilniku dodaj še palačinke in pripravi nepozaben zajtrk!

Še ena top ideja za malico ali večerjo: Na ajdovo palačinko položi popečeno hrenovko ali klobasico. Dodaj svojo najljubšo omako, malo nacho sira, majoneze, ajvarja ali kečapa. Zvij palačinko in uživaj v brezglutenskem hot dogu!

Palačinke iz pirine moke

Pira je eno najstarejših žit, saj ga poznamo že vsaj 10.000 let. Predvsem v zadnjih desetletjih se pospešeno vrača v poljedelstvo in na naše krožnike, saj je izredno zdrava, ljudje pa postajamo vedno bolj pozorni na zdravo prehrano.

V primerjavi s pšenico vsebuje pira več vitaminov in mineralov, pa tudi vlaknin in antioksidantov ter je bogata z beljakovinami. Posebnost pire je, da je zrno skrito v dodatnem ovoju (pleva), ki ga zelo dobro varuje pred vdorom pesticidov in drugih polutantov, ki jih uporabljajo v kmetijstvu za zaščito pridelka.

Pira vsebuje gluten, zato ni primerna za ljudi z alergijo, vendar pa je ta gluten drugačen od pšeničnega. Palačinke, ki so pripravljene iz pirine moke so zato nekoliko manj rahle kot tiste iz pšenične. Da dobimo dobro maso, pa potrebujemo tudi nekoliko manj tekočine.

Recept za palačinke je v osnovi enak. Jemo jih s sladkimi ali slanimi namazi. Če želite, si lahko poleg pripravite namaz iz rožičevih zrn in tako dobite bolj zdravo alternativo komercialnim čokoladnim premazom.

Sestavine za rožičev namaz

  • 50 gramov rožičeve moke
  • 50 gramov omake tahini
  • 2 žlici sončničnega olja
  • 100 g javorjevega sirupa ali medu
  • 100 gramov lešnikov
  • 100 gramov mleka, ki lahko nadomestite z riževim, mandljevim ali ovsenim napitkom

Vse sestavine daj v ekstraktor Rosmarino Nutriblade PRO in dobro zmešaj. Prelij v kozarec za vlaganje. Hrani v hladilniku.

Palačinke iz riževe moke

Predvsem v Indoneziji pečejo palačinke iz riževe moke in kokosovega mleka, imenujejo pa jih »serabi«. Postrežene s sladkim nadevom kot so narezane banane, zdrobljeni arašidi in čokoladni preliv, so pravo kulinarično popotovanje v nekoliko bolj eksotični svet palačink.

Ker riževa moka ne vsebuje glutena, kokosovo mleko pa je brez laktoze, so takšne palačinke vrhunska alternativa, po kateri lahko posežejo vsi, ki so alergični na te sestavine.

Je pa pri riževi moki pomembno, da si vzamemo čas za eksperimentiranje in odkrijemo pravo razmerje med sestavinami, da palačinke ne bodo razpadale. Zato je ta recept primeren predvsem za vse, ki že do potankosti obvladajo klasične palačinke in potrebujejo dodaten izziv v kuhinji.

Palačinke iz banan

Palačinke Banana

Ko vam zmanjka jajc ali se odpravljate na vegansko kulinarično doživetje, ampak je želja po palačinkah prehuda, priporočamo, da jajca nadomestite z banano. Mleko lahko vedno zamenjate za rižev, mandljev, sojin ali ovsen napitek, bodite le pozorni, da so to precej sladki napitki, zato bo nekoliko slajša tudi masa za palačinke.

Če so palačinke z bananami pri nas postale popularne šele v zadnjem času, pa so nekaj povsem običajnega npr. v Ugandi in v Aziji. Pečejo jih na Tajskem, v Kambodži, Indiji, Vietnamu in na Kitajskem.

Sestavine za veganske ameriške palačinke

  • 85 g ovsenih kosmičev
  • 100 g polnozrnate moke
  • cca 500 ml sojinega mleka ali drugega napitka neživalskega izvora (dodaj po občutku, da dobiš ravno prav gosto maso)
  • 1 zrela banana, zmečkana
  • žlička pecilnega praška
  • ščepec soli

Presejte moko in ji dodajte vse suhe sestavine. Vmešajte zmečkano banano, nato pa počasi vlivajte tekočino, da dobite pravo gostoto mase. Kapnite kapljico olja na segreto ponev. Vlijte maso, palačinke naj bodo majhne in debele. Pokrijte s pokrovom in počakajte, da se na površini palačinke pojavijo mehurčki. Obrnite okrog in specite do zlatorjave barve. Če uporabljate večjo ponev (kakršna je npr. 28 centimatrska palačinkarica Rosmarino), lahko pečete 3 do 4 male palačinke naenkrat. Postrezite jih z javorjevim sirupom ali rožičevim namazom, ki ga najdete višje na strani!

Palačinke iz krompirja

Krompirjeve palačinke so nekaj posebnega. Gre za slan prigrizek, ki je zelo priljubljen na Švedskem in Norveškem, kjer jih pečejo pod imenom »raggmunk«. Gre za nariban in začinjen krompir, ki mu lahko dodamo drugo zelenjavo, pečemo pa ga na obilici masla ali olja.

Takšni palačinki bi lahko rekli tudi krompirjev polpet. V judovski kulinariki jih imenujejo »latkes« in jih radi pečejo v času praznovanja hanuke. V ameriških bistrojih s tradicionalnim zajtrkom, jih lahko naročite pod imenom »hash brown«. In kako jih pripravite?

V posodo naribajte 2 velika krompirja in 1 čebulo. Stresite v kuhinjsko krpo, ki jo močno stisnete in zvijete, da odceditecedite čim več vlage in škroba. Dobro posolite in poprajte. Na ponvi stopite pošteno merico masla in popecite do zlato rumene barve.

Krompirjeve palačinke so odličen zajtrk ali nasitna priloga k solati.

Deli objavo: