Polnjena repa na planinskem rejpniku s pocvrto slanino

  • 8. 12. 2017
Polnjena repa na planinskem rejpniku s pocvrto slanino

Repa velja za zelo zdravo živilo, saj vsebuje ogromno vitamina C, vitamina B6, bakra, mangana, pomembnih aminokislin in mnogih drugih koristnih snovi, zato naj predvsem v zimskem času obvezno kraljuje na vašem krožniku.

Polnjena repa

SESTAVINE:

  • 2 kosa okroglih rep z listi,
  • ½ čajne žličke soli,
  • 70 ml kisle smetane,
  • 100 g mladega, slanega kravjega sira,
  • 20 g krušnih drobtin,
  • 20 g masla,
  • ščepec kajenskega popra,
  • 1 čajna žlička mlete rdeče paprike.

PRIPRAVA:

Repi odrežemo liste, lepe liste operemo in sesekljamo. Repo olupimo in operemo. Olupljeno repo damo v osoljeno vrelo vodo in jo pokrito na zmernem ognju kuhamo približno 40 minut. Medtem namastimo globlji pekač in vklopimo pečico na 180 °C. Posebej v skledi zmešamo nadrobljen sir s smetano, drobtinami, kajenskim poprom in sesekljanim repinim listjem.

Ko je repa kuhana, jo odcedimo, počakamo, da se malo ohladi in nato z ostrim nožem izrežemo 2/3 sredice. Polovico izrezane sredice drobno sesekljamo in primešamo siru in smetani.

Izdolbene repe postavimo v namaščen pekač in napolnimo z nadevom tako, da nekaj nadeva gleda ven. Na vrh nadeva položimo košček masla in potresemo z mleto papriko.

Pekač damo v ogreto pečico in repe pečemo od 10 do 12 minut.

Medtem, ko se repe pečejo, pripravimo repnik in na hitro popečemo 6 rezin na tanko narezane slanine.

Repnik

SESTAVINE:

  • Velika pest sesekljanih repinih listov,
  • 2 stroka česna,
  • 2 žlici masla,
  • kajenski poper,
  • sol,
  • 2 dcl sladke smetane za kuhanje.

PRIPRAVA:

Repine liste očistimo, operemo in izrežemo veliko žilo. Dodamo česen in vse skupaj na drobno sesekljamo. V ponvi razpustimo maslo, dodamo sesekljane repine liste, posolimo, popopramo in na hitro prepražimo. Na koncu dodamo še sladko smetano.

Na krožnik prelijemo repnik, nanj položimo pečene, polnjene repe ter dodamo koščke popečene slanine.

 


 Oddaja Dobro Jutro

Repa je pripravljena v sodelovanju z oddajo Dobro jutro, Televizije Slovenija.    

Kuhali so v vrhunski posodi Rosmarino Black Lava Stone, ki omogoča naraven način priprave obrokov. Hrana je pripravljena hitro, enostavno in predvsem zdravo – z malo maščobami!

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja