Pust: 3 kostumi, ki jih lahko v zadnji minuti z nič stroški izdelaš doma

  • 26. 02. 2019
Pust: 3 kostumi, ki jih lahko v zadnji minuti z nič stroški izdelaš doma

Pust dobro poznamo vsi. Beseda naj bi izvirala iz izraza mesopust, ki označuje opuščanje mesa v prehrani v postnem času. Sicer pa sta najbolj znana običaja v Sloveniji karneval kurentovanje na Ptuju in pokop pusta v Cerknici.

Datum pusta je tako vezan na štirideset dnevni post, pustna nedelja pa se zgodi sedem tednov pred veliko nočjo. Še bolj kot noč čarovnic, ki je k nam prišla iz Amerike, je poznan po maškarah: otroci po vaseh hodijo od vrat do vrat in zbirajo darove za pusta hrusta, starejši pa se veselijo in zabavajo na mnogih zabavah in karnevalih po vsej Sloveniji.

Za pusta velja, da se lahko prelevimo v tisto, kar nismo, si pa želimo postati. Ampak pri Vitapurju smo se idej za pustne šeme lotili malo drugače. Predvsem smo pomislili na vse tiste, ki se spontano in v zadnji minuti odločijo, da bi šli na pustno zabavo. Časa v tem primeru navadno ni veliko, onemogočen pa je tudi kakršen koli nakup pripomočkov, ki jih potrebujete za šemljenje. Za vas smo zapisali, kako se našemiti s stvarmi, ki jih že imate doma.

Maska 1: Prepotuj vesolje kot Artur Dent

Pust maska: Artur Dent Štoparski vodnik po Galaksiji

Potrebujete:

  • Kopalni plašč
  • Brisačo
  • Pižamo
  • Skodelico čaja
  • Velik zvezek, na katerem piše: Štoparski vodnik po Galaksiji, v njem pa naj z velikimi črkami piše: BREZ PANIKE.

Če imate radi komedijo, bo ta preprosta maska kot nalašč za vas. Artur Dent je namreč glavni junak komedije Štoparski vodnik po Galaksiji, ki jo je napisal angleški avtor Douglas Adams, pred leti pa so po knjižni predlogi posneli tudi film.

Za istovetnost s karakterjem, se naučite nekaj osnovnih fraz iz knjige.

Ko odhajate iz prostora, se poslovite s frazo: »Nasvidenje, in hvala za vse ribe.«

Z ljudmi začnite pogovor o smislu življenja in zagovarjajte, da je odgovor na temeljno vprašanje o Življenju, Vesolju in sploh Vsem, 42.

Vsake tolike z naključnimi mimoidočimi delite še druge prebliske iz Vodiča:

  • »Skrivnost letenja je učenje, kako se vreči na tla in jih zgrešiti.«
  • »Vodnik je dokončen. Resničnost je pogosto netočna.«
  • »Redko končam tam, kamor sem želel. A skoraj vedno končam tam, kjer moram biti.«

In ne pozabite: preden zapustite zabavo in odštopate v vesolje, je dobro spiti vsaj 3 merice piva. Pivo namreč sprosti mišice in pomaga zmanjšati uničevalne stranske učinke teleportacije. A poskrbite, da boste imeli treznega voznika, ki vas bo varno teleportiral v zavetje domačega ležišča.

Maska 2: Organiziraj potegavščino kot nosečka

Pust maska: nosečka

Potrebujete:

Pust je karneval, ko je dovoljeno vse. Zakaj ne bi pusta spremenili v potegavščino? Vse kar potrebujete za to masko sta večja majica in manjši dekorativni vzglavnik, ki ga pritrdite na trebuh in se čezenj normalno oblečete. Ko vas bodo ljudje vprašali, kaj ste, jim pokažite test nosečnosti, na katerega z alkoholnim narišete znak, ki kaže, da je test pozitiven.

Najbolj nagajivim predlagamo, da ostanete v karakterju in ne poveste resnice do naslednjega dne. Videli boste lahko, kakšne pozitivne odzive sproži nosečnost!

Maska 3: Skrij se pred svetom, postani duh

Pust maska: duh iz rjuhe

Potrebujete:

  • Belo rjuho
  • Škarje
  • Po želji: črn alkoholni flomaster ali flomaster za tekstil

Grozljive maske so sicer bolj običajne v času v noči čarovnic, a tale je tako preprosta, da bi bil greh, če je ne bi omenili!

Na glavo si poveznite rjuho in izmerite, kje morajo biti oči, da rjuha enakomerno sega do tal. Naj vam pri tem pomaga prijatelj in s flomastrom označi, kje izrezati luknje.

Nato snemite rjuho in s škarjami izrežite majhne luknje za oči. Če želite, jih poudarite z narisanimi črnimi krogi, narišete pa lahko tudi grozljiv režeč nasmeh.

Deli objavo: