Recept za gobovo rižoto iz riža, pražene ajde in rdeče kvinoje

  • 27. 06. 2019
Recept za gobovo rižoto iz riža, pražene ajde in rdeče kvinoje

»Sočna rižota je res najboljša rižota,« pravi Urška iz 220 stopinj poševno, ki je za recept za tribarvno rižoto izbrala mešanico riža, pražene ajde in rdeče kvinoje.

V njej je zakuhala še malo prvih gob, ki jih je nabrala med vikend potepanji. Za pripravo rižote zadostuje en jurček in dobra pest lisičk.

Sestavine za rižoto z divjimi gobami:

  • 1 lonček 3 barvni mix rižote
  • 3 lončke goveje juhe (ali zelenjavne jušne osnove)
  • 1 dobra pest lisičk
  • 1 manjši jurček
  • 1/2 čebule
  • olivno olje
  • sol
  • sveže mlet poper

Čebulo narežemo čim bolj na drobno, gobe na večje kose.

Najprej na olivnem olju svetlo popražimo čebulo, nato dodamo gobe (nekaj gob si prihranimo za konec) in pražimo le toliko, da gobe lepo zadišijo.

Nato dodamo dobro opran in odcejan riž oz. mešanico. Pražimo toliko, da riž postekleni. Ves čas mešamo.

Lonec Rosmarino Black Lava Stone

Dodamo govejo juho oz. zelenjavno jušno osnovo. Lahko tudi zmrznjeno. Z njo boste obogatili okus rižote ali omake.

Če uporabimo jušno osnovo, moramo biti previdni z dodajanjem soli rižoti, ker so juhe bile verjetno že soljene.

Kuhamo na nizkem ognju, pokrito.

Rižoto vmes večkrat premešamo, da se posamezna riževa zrna res enakomerno skuhajo. Riž naj bo kuhan al dente. Kuhamo ga vedno po navodilu proizvajalca na embalaži.

Preostanek gob na hitro popražimo v ponvi na parih kapljicah olja in z njimi dodatno obogatimo videz rižote.

Po želji jo postrežemo z ribanim sirom. Urška iz 220 stopinj poševno predlaga, naj uporabimo kakšen grana padano trdi sir, ker ta nima tako izrazitega okusa in pride okus lisičk oz. gob bolj do izraza.


Urška Fartelj 220 stopinj poševno

Recept za tribarvno rižoto je v nizkem loncu in ponvi Rosmarino Black Lava Stone je za vas pripravila:

Urška Fartelj

Mama, blogerka in kulinarična pustolovka na 220 stopinj poševno.

Deli objavo: