Recept za kuskus s suhimi marelicami in rakovimi repki

  • 1. 11. 2018
Recept za kuskus s suhimi marelicami in rakovimi repki

Kuskus je živilo, ki spada med posebne vrste žita. Gre za fino, srednje in grobo mleto vrsto pšenice, ki ji rečemo durum pšenica. Kuskus izvira iz Severne Afrike, v prevodu pa pomeni »narejen lepo okroglo«. A brez skrbi! Po današnjem super lahkem in z vlakninami bogatem obroku se ni bati, da bi tudi naši trebuščki postali preveč okrogli. :)

Za slasten kuskus suhimi marelicami in rakovimi repki potrebujemo:

  • 1 vrečka olupljenih repkov kozic
  • 1 limona
  • 1 vrečka instant kuskusa
  • 4 žlice olivnega olja
  • 4 šalotke
  • 1 vrečka suhih marelic
  • 1,5 žličke soli

In za ves postopek potrebuješ skupno samo 20 minut časa! Super, ali ne?

Kako pripravimo kuskus s suhimi marelicami in rakovimi repki?

Na drobno nasekljamo olupljeno in oprano šalotko, marelice stresemo iz vrečke ter jih narežemo na enako velike koščke. Limono prerežemo in iz nje iztisnemo sok.

Na kuhalno ploščo pristavimo visoki lonec Rosmarino Black Lava Stone z dvema ročajema in vanj nalijemo količino vode po navodilih na embalaži kuskusa. Vodi dodamo sol in počakamo, da zavre. Ko na vodi zabrbotajo mehurčki, vanjo stresemo KUSKUS in dobro premešamo.

Ko kuskus premešamo, lonec nemudoma odstavimo iz kuhalne površine. Pokrijemo ga s stekleno pokrovko in počakamo nekaj minut, da se kuskus napne in postane nekoliko večji.

Med tem lahko pod tekočo vodo operemo kozice in jih nato obrišemo do suhega – osušimo jih s kuhinjsko krpo Svilanit ČILE ali papirnatimi brisačkami.

Na kuhalnik postavimo ponev Rosmarino Black Lava Stone v kateri segrejemo 2 žlici olja in na vročemu olju na hitro popražimo šalotko. Dodamo še kozice in vse skupaj pražimo približno 5 minut. Pri tem kozice in šalotko mešamo, da so enakomirno popražene na vseh straneh.

Vse sestavine skupaj stresemo v večjo skledo in zalijemo s sokom iztisnjene limone, dodamo še dve žlici olivnega olja in sesekljane marelice ter vse skupaj dobro premešamo. Kuskus serviramo na krožnike in uživamo v lahkemu obroku!

Deli objavo: