Recept za svinjsko pečenko v litoželeznem loncu

  • 29. 03. 2019
Recept za svinjsko pečenko v litoželeznem loncu

Kuhanje z litoželezno posodo je nekaj posebnega. Izkušnjo obdaja retro romantičen pridih, saj so v težkih litoželeznih kotlih nad ognjiščem kuhale že naše babice. Če ste med tistimi, ki so med zapuščino našli litoželezno posodo, se lahko štejete za srečneže, saj je to posoda, ki bo z vami ostala vse življenje.

Obenem ima litoželezna posoda sposobnost, da se temperatura v posodi enakomerno vzdržuje. Tako posodo lahko uporabljamo tudi v pečici. Lahko bi rekli: majhna pečica v pečici. Pokrov je oblikovan tako, da ulovi paro in jo vrne nazaj.

Okusi različnih sestavin v ponvi tako krožijo, pripravljena jed pa je še sočnejša in okusnejša. Takšna posoda je odlična za pripravo jedi, ki potrebujejo daljšo peko oz. kuhanje. V našem primeru to pomeni, da meso ne bo izsušeno, kot če bi ga pekli v pekaču.

K mesu je Urška iz 220 stopinj poševno dodala še malo šalotke, korenje, jabolko in malo soka tangerin. Postregla jo je na kremnem pire krompirju in s praženimi kraljevimi ostrigarji.

Sestavine za svinjsko pečenko z jabolkom in kraljevimi ostrigarji

  • 1 kg svinjske mesa (vratovina je najboljša, drugače pa kare, pleče....)
  • 2 šalotki (ali ena čebula)
  • 2-3 stroke česna
  • 3 korenčki
  • svinjska mast
  • sol
  • sveže mlet poper
  • rožmarin
  • 2 jabolki
  • sok 2 tangerin ali ene pomaranče
  • kraljevi ostrigarji
  • krompir
  • smetana za kuhanje
  • maslo

Recept za svinjsko pečenko z jabolkom in kraljevimi ostrigarji

Najpomembnejše pravilo pri peki kateregakoli mesa je: meso pred obdelavo VEDNO vzamemo vsaj eno uro prej iz hladilnika (večji kos še prej), da se ogreje na sobno temperaturo.

Zakaj? Da se potem enakomerneje in hitreje speče. Če bi meso iz hladilnika takoj spekli, bi bilo zunaj pečeno, sredica mesa pa še ne bi dosegla temperature nekje med 70-75 stopinj, kolikor je potrebno, da je svinjsko meso pečeno. Tako se čas peke podaljša, meso pa ni tako okusno in sočno.

Kupljeno meso najprej operemo pod hladno tekočo vodo in ga obrišemo do popolne suhosti s papirnato brisačo. Domače meso samo dobro obrišemo. Zakaj meso obrišemo? Da zakrkne takoj, ko ga damo v vročo ponev.

Posodo in meso premažemo s svinjsko mastjo, ki prenese zelo visoke temperature in je idealna za peko. Meso še solimo.

Najprej na štedilniku segrejemo litoželezno posodo in nato na visoki temperaturi meso z vseh strani popečemo, da dobi skorjico. To pomeni, da bo zunanjost zakrknila in sokovi ne bodo v tolikšni meri iztekali iz mesa, kot bi drugače.

Zelenjavo položimo pod meso, meso popramo. Zakaj meso popramo šele zdaj? Ker če bi poper pekli na visoki temperaturi, bi zagrenil. Zato poper dodajamo vedno na že zapečeno meso.

Na vrh mesa položimo rožmarinovo vejico, dodamo še cela jabolka in sok tangerin. Če je posoda velika, dodamo še za pol prsta zelenjavne jušne osnove ali vode. Po vrhu meso še malo solimo, pokrijemo in vse skupaj pečemo eno uro v že ogreti pečici na 175 stopinj.

Nekje pol ure peke gre na vsake pol kile mesa.

Pečeno meso pustimo pokrito počivati približno 20 minut, da se sokovi v mesu počasi umirijo.

Recept za svinjsko pečenko z jabolkom in kraljevimi ostrigarji

Ta čas popražimo kraljeve ostrigarje ali katere druge gobe. Urška predlaga, da gobe pečemo v ponvi s par kapljicami olja. Ponev mora biti dobro segreta, da se gobe zapečejo in se ne cmarijo. Če je temperatura prenizka in olja preveč, gobe popijejo maščobo in spustijo vodo in takšne gobe so nikakve.

Pripravimo tudi pire krompir. Dober pire krompir je kremast in brez grudic. Za poln okus ga lahko skuhamo v sami smetani. V smetani ali slani vodi kuhan pire krompir dobro zabelimo s smetano in maslom in potem pretlačimo skozi cedilo.


Urška Fartelj 220 stopinj poševno

Recept za svinjsko pečenko v litoželeznem loncu Rosmarino Blacksmitth's s pire krompirjem v kozici Rosmarino Black Lava Stone je za vas pripravila:

Urška Fartelj

Mama, blogerka in kulinarična pustolovka na 220 stopinj poševno.

Deli objavo: