Recept za testenine s školjkami, kozicami in z malce svežega pomarančnega soka

  • 20. 03. 2019
Recept za testenine s školjkami, kozicami in z malce svežega pomarančnega soka

Morski sadeži so tista poslastica, ki si jo navadno privoščimo samo na morju. Čeprav je priprava školjk na buzaro precej enostavna, pa bo zato nekoliko več dela s čiščenjem školjk, s čemer lahko zamotite vso družino.

Urška iz 220 stopinj poševno je pripravila školjke na buzaro v voku Rosmarino Black Line, ki ima pokrov obrobljen s silikonom, zato zadrži vročo paro v posodi. Tako se školjke hitreje odprejo in lažje enakomerneje skuhajo.

Sestavine za testenine s školjkami, kozicami in z malce svežega pomarančnega soka

  • 1 kg školjk klapavic
  • pest kozic
  • 3-4 stroki česna ali za 1 cm nastrganega ingverja (z ingverjem še boljše pride)
  • malce peteršilja
  • 1 dcl domače paradižnikove omake
  • 3-4 sočne tangerine (hibrid med pomarančo in mandarino)
  • olivno olje
  • kuhane testenine

Na olivnem olju popražimo drobno sesekljan česen (ali ingver) - toliko, da zadiši, ne sme postati rjav, dodamo peteršilj in domačo paradižnikovo omako.

Omako segrejemo do vrenja, nato dodamo očiščene in zaprte školjke. Nasvet kako očistimo školjke najdete med VIDEO nasveti.

Vse odprte školjke zavržemo. Včasih je katera školjka delno odprta. Če po lupini potrkate in se ta nemudoma zapre, pomeni, da je školjka živa in jo lahko uporabite.

Takoj, ko dodamo školjke v posodo, dodamo sok tangerin in posodo tesno zapremo s pokrovom. Školjke kuhamo približno 3-4 minute. Odvisno od velikosti in tega, kako tesno je zaprt pokrov oz. dokler se školjke ne odprejo.

Če bomo školjke kuhali predolgo, se bo meso skrčilo in postalo gumijasto. Pravilno kuhana školjka ima meso nabreklo, mehko in sočno. Vse neodprte školjke zavržemo.

Kozice na malo olivnega olja na hitro popečemo v ponvi. Takoj, ko postanejo oranžne barve, so pečene.

Vmešamo jih k školjkam in postrežemo s testeninami.

Pa dober tek!


Urška Fartelj 220 stopinj poševno

Recept za fantastične školjke na buzaro v jeklenem loncu Rosmarino Pour&Cook in voku Rosmarino Black Line je za vas pripravila:

Urška Fartelj

Mama, blogerka in kulinarična pustolovka na 220 stopinj poševno.

Deli objavo: