Štiri pogoste dileme o višini, dimenziji in trdoti ležišča

  • 3. 06. 2019
Štiri pogoste dileme o višini, dimenziji in trdoti ležišča

Pred nakupom priporočamo obisk poslovalnice za preizkus ležišča. Pred obiskom pripravite podatke o dimenziji postelje, svoji telesni teži in razmislite o vaših željah glede trdote ležišča.

Še prej pa preberite odgovore na najpogostejša dileme o višini, dimenzijah in trdoti ležišča.

#1 Ali je višina ležišča pomembna?

Izdelujemo več višin ležišč, ki jih razdelimo na nizke, srednje in visoke. Višje ležišče nudi največ udobja, saj se ramena in boki udobneje pogreznejo v ležišče, ledveni del pa je bolje podprt. Nizka ležišča priporočamo otrokom in mladostnikom, primerna pa so tudi za ljudi, ki nimajo težav s hrbtenico.

#2 Kakšno dimenzijo ležišča izbrati?

Ležišče mora biti vsaj 10 centimetrov daljše od telesne višine in čim širše, da bo spanje kar se da udobno. Ležišča iz pene ali žepkastih vzmeti so na voljo v vseh standardnih dimenzijah, dimenzijo ležišč iz lateksa pa lahko popolnoma prilagodimo vašim željam.

Standardne dimenzije ležišč:

  • 80x200 cm
  • 90x190 cm
  • 90x200 cm
  • 120x200 cm
  • 140x200 cm ali francoska postelja
  • 160x200 cm ali zakonska postelja
  • 180x200 cm ali zakonska postelja

#3 Ali je za zakonsko posteljo bolje kupiti ležišče iz dveh delov?

Z leti ožja postelja lahko postane pretesna, še posebej v obdobju, ko so pri hiši otroci, ki ponoči radi smuknejo k staršem v posteljo.

Zakonsko ležišče z dvema ločenima jedroma je lažje vzdrževati in čistiti. Ležišče morate v prvih šestih mesecih obrniti vsaj enkrat mesečno, kasneje pa enkrat letno. Vredno je poudariti, da je ločeni ležišči lažje obračati kot veliko zakonsko ležišče. Ob tem je prevleka pri enotnem zakonskem ležišču prevelika, da bi jo lahko prali sami doma. Z ločenim ležiščem se boste izognili dodatnim stroškom čistilnice.

Samostojno ležišče se poleg tega boljše prilagaja telesu, ker različno težka partnerja potrebujeta ležišče, ki je prilagojeno teži telesa. Ortopedska funkcija enojnega ležišča je zato bolje izkoriščena kot pri enojnem ležišču. V primeru, da je stičišče dveh ležišč moteče, lahko na ležišče namestite nadvložek, ki prekrije celotno površino zakonske postelje.

Vitapurjev izbor za zakonce: Ležišče Bamboowave 4v1

#4 Kakšno trdoto ležišča izbrati?

Primerna trdota ležišča je odvisna od telesne teže.

Lažjim strankam svetujemo mehkejša ležišča, težjim trša. Ležišča Hitex iz pene so namenjena osebam do 95 kg, lateks in žepkasta ležišča pa so primerna za vse. Ležišča iz lateksa izdelujemo v treh trdotah in standardnih ter nestandardnih dimenzijah.

  • Mehkejša ležišča so namenjena osebam do 75 kilogramov. Primer mehkejšega ležišča iz naše ponudbe je Lavander Comfort 16.
  • Srednje trda ležišča so namenjena osebam med 75 in 95 kilogramov. Primer srednje trdega ležišča iz naš podnudbe je MemoSIlver, kjer z obračanjem dobite dve trdoti v enem ležišču.
  • Trša ležišča so namenjena osebam nad 95 kilogramov. Primer tršega ležišča je žepkasto ležišče Zero Gravity.

Ležišča iz pene so načeloma srednje trdote, tisti v kombinaciji s spominsko peno so nekoliko mehkejši. Ležišča iz lateksa izdelujemo glede na posameznikovo konstitucijo in težo telesa.

Vedno lahko vaše želje odstopajo od postavljenih smernic, zato priporočamo, da se pred nakupom posvetujete s svetovalcem, ki vam bo pomagal pri izbiri ležišča. Svoja vprašanja nam lahko posredujete na [email protected] ali nas pokličete na 03 292 79 90.

Ker je pomembno, da ležišče pred nakupom preizkusite, lahko v naših trgovinah po Sloveniji ležišča preizkusite.

Deli objavo: