Razkrivamo: Vse, kar potrebujete za noč čarovnic

  • 30. 10. 2018
Razkrivamo: Vse, kar potrebujete za noč čarovnic

»Kje boš za noč čarovnic?« postaja vedno bolj pogosto vprašanje. Ko je iz ZDA k nam prišel ta praznik grozljivih zgodb, smo dežele, ki z maskami preganjamo konec zime, dobile še en izgovor za igranje šem in obiskovanje bučnih zabav. A na noč čarovnic je poleg strašljivih mask obvezno še troje: izrezovanje buč, polni žepi sladkarij in ugodne ponudbe v trgovinah.

Kako se je začela noč čarovnic

Noč čarovnic je star keltski praznik. Kelti so na 1. novembra praznovali novo leto ali začetek zimskega dela leta, ko se noč daljša. Imenovali so ga samhain, dan, ko se odprejo duri onostranstva. Na polno luno pred keltskim novim letom so se po njihovem prepričanju na Zemljo vrnili mrtvi, nad deželo pa so se zgrnili demoni in zli duhovi.

Kot mnoge druge poganske praznike je tudi keltsko noč čarovnic krščanska cerkev preoblikovala po svojem nauku. V srednjem veku je to postopoma postal praznik spomina na mrtve ali vsi sveti. Poganski običaj je prevzel ime Halloween, kar je pogovorna krajšava za angleško ime Eve of All Saint's Day ali All Hallows Eve, po slovensko pa bi temu rekli predvečer vseh svetih.

Aktivnosti za noč čarovnic

31. oktober sovpada z že tako dela prostim dnevom reformacije in krompirjevimi počitnicami. Otroci v Sloveniji še ne hodijo po hišah, da bi dobili sladkarije, zato pa se lahko udeležujejo tematskih delavnic izdelkovanja mask in izrezovanja buč. A tudi odrasli znamo na svoj način izkoristiti podaljšan vikend. Na noč čarovnic sta najbolj priljubljeni dejavnosti gledanje grozljivk in obisk nočnih zabav s plesom v maskah do jutranjih ur.

A od kod izvirajo običaji, ki so predvsem v ZDA bistvena značilnost tega praznika?

Izrezovanje buč izvira iz povesti o irskem pretkancu Jacku-o-Lanternu, ki je dvakrat pretental vraga, nazadnje pa je vrag njega dobil v pest, ko je Jack-o'-Lantern umrl in ni mogel v nebesa. Vrag ga je poslal v večni mrak in mu dal žerjavico oglja. Jack je imel v žepu repo, zato jo je izdolbel, vanjo dal žerjavico in si svetil po mraku. Kot prekleta duša, ki tava med svetovi, ni nikoli več našel poti domov.

Hoja po hišah za sladkarije je v Sloveniji bolj običajna za čas pustovanja, ko otroci hodijo po hišah in sprašujejo: »Imate kaj za pusta hrusta!« V ZDA pa podobno počnejo za noč čarovnic in pozdravljajo »Trick or treat!«, kar pomeni nekakšno grožnjo: če otroci ne dobijo posladka, lahko kaj ušpičijo – ker so zamaskirani, jih je težko prepoznati in kaznovati za potegavščino.

Oblačenja v strašljive maske so se Kelti posluževali kot zaščito pred hudimi duhovi. Po nekaterih razlagah so z maskami in glasnim ropotom demone prestrašili in odgnali, po drugih pa so se maskirali, da bi demone prelisičili, da so tudi sami nezemeljska bitja. Danes vse te vragolije zganjamo za zabavo.

Noč čarovnic se širi po svetu

Noč čarovnic je postal svetovno prepoznaven praznik. V svet so ga uspešno poslali trgovci. Danes je noč čarovnic postal pravi nakupovalni praznik v vrsti velikih ugodnosti zaključka leta. Pridružil se je priložnostim za predpraznične nakupe, ki jih zaznamujejo Singles Day, Črni petek in Cyber Monday.

Tudi Vitapur ne zaostaja. Vitapurjeva noč čarovnic bo trajala kar do 5.11.2018, saj boste ob vsakem nakupu nad 50 eurov prejeli praktično DARILO v vrednosti 29,90 eurov: metlo za čiščenje Scandinavia Kvikk.

Prejmi darilo →

Metle za čiščenje s krpami iz mikrovlaken Kvikk poenostavijo čiščenje doma. Na voljo so v dveh modernih barvah: modri in vijolični.

Najbolj moderni čarovniki in čarovnice bodo za Vitapurjevo noč čarovnic postavili v kot staromodno sirkovo metlo. Naprednejša metla za čiščenje Kvikk leti kot strela po vseh vrstah umazanih površin, pralne krpe iz mikrovlaken pa z lahkoto očistijo do 90 % bakterij brez uporabe čistil.

 

Deli objavo: