Znebite se vodnega kamna na naraven način

  • 12. 12. 2016
Znebite se vodnega kamna na naraven način

Ena izmed večjih nadlog pri čiščenju v kopalnici in kuhinji je zagotovo vodni kamen. Vse več ljudi pri čiščenju prisega na naraven način z domačimi čistili. Bodite tudi vi med njimi, saj s tem ogromno naredite za okolje, za svoje zdravje, ob vsem tem pa je čiščenje na takšen način tudi zelo ekonomično.

Vsem dobro poznana soda bikarbona v kombinaciji s kisom dela čudeže

Le kdo ne pozna sode bikarbone? Vsi ste za njo že slišali, le malokdo pa se zaveda njenih pozitivnih učinkov. V domači shrambi zagotovo nikoli ne bi smela manjkati. Prav tako ima tudi kis za vlaganje izjemne zmožnosti učinkovitega čiščenja. Preizkusite! 

Soda, kis ali limonin sok in vodni kamen je preteklost

Za čiščenje vodnega kamna zmešajte približno 100 ml kisa in 50 g sode bikarbone. S to mešanico lahko očistite vse pipe in umivalnike v kuhinji in kopalnici. Pustite nekaj časa učinkovati, nato pa zdrgnite in obrišite.

Tudi vodni kamen s ploščic v kuhinji in kopalnici lahko s to mešanico odstranite na popolnoma enak način.

Če je curek vode iz pipe počasen, se je na mrežici najverjetneje na koncu pipe nabral vodni kamen. Odvijte nastavek, vzemite mrežico z njega in jo čez noč namočite v kis za vlaganje. Vodni kamen bo dobesedno izginil.

Namesto kisa tudi limonin sok

Kis lahko zamenjate tudi z enako količino limoninega soka in prav tako dodate še sodo bikarbono. Mešanica se uporablja na enak način kot tista s kisom, poleg tega pa še prijetno odišavi prostor.

Citronska kislina in njena večnamenskost

Tudi citronska kislina je učinkovita, nestrupena in velja za učinkovito čistilo. V trgovinah jo boste našli v obliki belega prahu (kristalčkov). Naravno jo sicer vsebujejo tudi limone, limete, pomaranče in grenivke. Citronsko kislino lahko uporabite v kopalnici za čiščenje kapalne kadi, umivalnika, zrcal, omaric, v kuhinji pa seveda za čiščenje kuhinjskega pulta, umivalnika, pipe in tudi za kuhinjske lonce.

Za čiščenje odtokov citronsko kislino zmešajte s sodo bikarbono in vodo. Mešanica se nekoliko peni in odlično odmaši še tako zamašene odtoke.

Pri citronski kislini pazite, da pravilno pripravite mešanico. Več vode kot boste dodali, bolj močno bo njeno delovanje. Trdovratne madeže vodnega kamna polijte z mešanico in pustite delovati dlje časa.  Nato površino očistite s čistilno krpo in močno podrgnite, vendar pazite, da površine ne poškodujete.

Tudi za čiščenje pomivalnega stroja lahko uporabite citronsko kislino. Slednja daje posodi odličen sijaj. Od raznih madežev na posodi se lahko kar poslovite, vašemu pomivalnemu stroju pa boste podaljšali tudi življenjsko dobo. 

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja