Vodič za nakup ležišča

Vodič za pravilno  izbiro ležišča

Ste pred nakupom novega ležišča, a ob poplavi ponudb ne veste, katerega izbrati? Pred vami je kratek vodnik v obliki 13-ih vprašanj in odgovorov, ki vas bodo vodila do nakupa za vas popolnega ležišča.

1. Kdaj je čas za nakup novega ležišča?

Ležišče po več letih uporabe izgubi svojo funkcionalnost. Če opazite naslednje zunanje znake, potem je vsekakor čas, da razmislite o nakupu:

  • Na ležišču čutite vzmeti ali vdolbine.
  • Ležišče kaže večletne znake obrabe; prevleka se trga.
  • Ležišče je starejše od 7 let.

2. Ali ste vedeli, da je ležišče potrebno zamenjati tudi zaradi higienskih razlogov?

V ležišču se po več letih uporabe nabere ogromno odmrle kože (1,5 g na noč, letno 100-200 g), prahu, znoja …, s tem pa tudi virusov, bakterij in pršic. Tako vaše ležišče čez čas postane neprimerno za vas in vaše zdravje ter ga je iz zdravstvenih razlogov potrebno zamenjati.

3. Ali je višina ležišča pomembna?

Ko se odločate, kakšna naj bo višina jedra, morate upoštevati, da višje ležišče nudi več udobja, saj se vaša ramena in boki še udobneje potopijo v ležišče, ledveni del pa je še bolje podprt.

  • Višje ležišče (18 cm in več): nudi največ udobja in je primerno tudi za ljudi z močnejšo postavo.
  • Srednje visoko ležišče (16 cm): nudi optimalno udobje in podporo hrbtenici.
  • Nizko ležišče (14 cm): predstavlja zadostno oporo otrokom in mladostnikom ter vitalnim ljudem, ki še nimajo težav s hrbtenico.

 4. Kakšno dimenzijo izbrati?

Ležišče mora biti vsaj 10 cm daljše od vaše telesne višine in čim širše. Ležišča iz pene so vam na voljo v vseh standardnih dimenzijah, dimenzijo ležišč iz lateksa pa lahko popolnoma prilagodimo vašim željam.

Standardne dimenzije ležišč:


5. Kakšno trdoto ležišča izbrati?

Primerna trdota ležišča je odvisna od vaše telesne teže.
Lažjim uporabnikom svetujemo mehkejša ležišča, težjim trša. Ležišča Hitex iz pene so namenjena osebam do 95 kg, lateks in žepkasta ležišča pa so primerna za vse. Ležišča iz lateksa izdelujemo glede na vašo težo oz. vaše potrebe.

Mehkejša ležišča - namenjena osebam do 75 kg
Primer: Ležišče Lavander Comfort 16

Srednja trdota - ležišča namenjena za osebe težke od 75 do 95 kg
Primer: Ležišče MemoSIlver - 2 trdoti v enem ležišču

Trša - ležišča namenjena osebam nad 95 kg
Primer: Žepkasto ležišče Zero Gravity

6. Se veliko potite? Sta vam pri ležišču pomembni tudi higiena in svežina?

Vsa naša ležišča imajo pralno prevleko, ki jo lahko kadar koli operete in tako poskrbite za higieno in svežino v vaši postelji.

7. Imate težave s hrbtenico?

Obvezno izberite 7-consko ležišče, kar pomeni, da je ležišče sestavljeno iz sedmih različnih trdot; ležišče je v ledvenem delu najtrše in tako ustrezno podpira vašo hrbtenico. V bočnem in ramenskem predelu je ležišče mehkejše, saj se telo tam najbolj pogrezne v samo ležišče. S tem je zagotovljeno, da je vaše telo pravilno podprto – vaša hrbtenica ima obliko ravne črte in pravilen fiziološki položaj.
Vsa ležišča Hitex namenjena odraslim imajo 7-conski sistem.

7 consko ležišče Hitex

8. Zakaj moram pri kakovostnem ležišču obvezno imeti tudi kakovostne letvice?

Ko se uležemo na ležišče, se le-to prilagodi našemu telesu in pritiskom ter se stisne. Prožne letvice se ob pritisku upognejo, kar pomeni, da si s tem zagotovimo optimalno prilagodljivost in oporo med spanjem. Dodatno poudarijo funkcijo con na ležišču. Pomembna funkcija letvic je tudi zračenje, saj letvice omogočajo, da zrak kroži in tako preprečujejo, da bi se na prevleki nabrala plesen. Priporočljivo je tudi, da imajo letvice možnost uravnavanja trdote. S tem si lahko sami dodatno prilagajamo trdoto, tako da nam bo ležišče nudilo maksimalno udobje.

9. Če je postelja zakonska, ali je bolje kupiti ležišče iz dveh delov?

Zakonsko ležišče iz dveh ločenih jeder je boljše z vidika vzdrževanja in prilagajanja telesu. Ločeni ležišči je vsako posebej namreč lažje obrniti kot pa veliko zakonsko ležišče.
Prevleka pri zakonskem ležišču je razen tega prevelika, da bi jo lahko prali sami doma. S tem si naložite dodatne stroške čistilnice. Samostojno ležišče se lepše prilagaja telesu in tudi ortopedska funkcija je pri njem izkoriščena bolje, kot če je spojeno še z enim ležiščem. V primeru, da je stičišče dveh ležišč moteče, pa lahko na ležišče namestite nadvložek, ki prekrije celotno površino zakonske postelje.

Vsekakor vam priporočamo ležišče z dvema ločenima jedroma - Ležišče Memosilver.

10. Se premetavate v postelji?

Človek se med spanjem obrne kar do 40-krat. Pri tem se mora ležišče hitro prilagoditi, tako da je pritisk ponovno enakomerno razporejen po celem telesu.
Ležišče iz lateksa je prava izbira, saj se le-to s svojo elastičnostjo zelo hitro prilagodi novi spalni legi. Dobra rešitev so tudi ležišča iz pene, ki imajo dodano plast spominske pene. Taki ležišči sta npr. ležišče Camomile in Memosilver.

11. Ali trpite za alergijami?

Če se spopadate z alergijami, je sestava ležišč velikega pomena. Ker je lateks naravni material, negostoljuben pršicam in bakterijam, se priporoča vsem občutljivim ljudem. Ležišče s pralno prevleko je odlično tudi s higienskega stališča, saj je primerno tudi za alergike.

Najučinkovitejšo zaščito pred pršicami in bakterijami vam nudi ležišče iz lateksa Pure Sleep, sicer pa osnovno zaščito pred pršicami nudijo vsa ležišča s pralno prevleko.

12. Ali zaradi stresa težko zaspite?

Če zvečer težko zaspite, poskusite s povsem naravno metodo sproščanja, ki vam bo pomagala zaspati hitreje in bolj zdravo: poskusite z aromaterapijo sivke (v ležišču Lavender Comfort 16) ali kamilice (v ležišču Camomile 14+2 Memory).

13. Kupujete ležišče z dolgo življenjsko dobo?

Preverite, koliko let jamstva ima ležišče, ki si ga ogledujete. V primeru, da prodajalec jamči za izdelek le leto ali dve, to pomeni, da je tudi pričakovana življenjska doba ležišča zelo kratka.

Za vsa ležišča Vitapur-Hitex prejmete 10-letno jamstvo. (Ob uporabi ustreznega letvenega dna).

14. Kupujete ležišče za vašega mladostnika?

Glede na to, da se telo vašega mladostnika še razvija, je zanj ustrezno 7-consko ležišče s 14 ali 16 cm visokim jedrom. Priporočljivo je, da je iz naravnega materiala, da ima pralno prevleko (mladostniki se pogosteje potijo, se na postelji tudi učijo, jedo …). Prevleka z vonjem sivke skrbi za mladostnikov globok in miren spnec.

15. Ali berete v postelji?

V primeru, da v postelji radi berete, izberite nastavljivo letveno dno.

Oglejte si ponudbo naših 7-conskih ležišč in preverite, katero ima vse lastnosti, ki so za vas ključnega pomena. Kako zagotovo vedeti, da je ležišče popolno? Težko. Ali je novo ležišče zares popolno za vas in za vaš dober spanec, boste vedeli šele po nekaj prespanih nočeh na ležišču. Zato vam nudimo brezplačni 30-dnevni preizkus ležišča.