Vodič za nakup vzglavnika

Vodic za pravilno izbiro vzgalvnika

1. Ali je pri izbiri vzglavnika pomembno ali spim na boku, hrbtu ali na trebuhu?

Vaš položaj telesa med spanjem je zelo pomemben pri izbiri vzglavnika. Tisti, ki pogosteje spite na trebuhu, vam bodo bolj ustrezali mehkejši vzglavniki. Za tiste, ki spite na hrbtu, srednje trdi, za vse, ki spite najraje na boku pa pridejo v poštev vzglavniki s tršo podporo.

PRIPOROČENA IZBIRA

Spanje na trebuhu Priporočamo vzglavnike, polnjene z mehkimi poliestrskimi vlakni, naravnim gosjim puhom ali svilo.
Spanje na hrbtu Priporočamo vzglavnike, polnjene z nekoliko čvrstejšimi poliestrskimi vlakni ali z mešanico gosjega puha in perja.
Spanje na boku Priporočamo vzglavnike iz spominske pene in čvrstejšega lateksa.

 

2. Katero obliko vzglavnika naj izberem? Klasično ali anatomsko oz. ortopedsko obliko?

Tudi oblika vzglavnika je pomembna za vzpostavitev dobrega spanca. Vzglavniki klasične oblike so primerni za vse spalne položaje. Takšni vzglavniki pridejo prav tudi, če ste med tistimi, ki jih radi zvijate, prepogibate ali si jih podvihate.

Anatomski vzglavniki.

Anatomski vzglavnikiAnatomski vzglavniki dajejo optimalno podporo in so bolj ustrezni za tiste, ki spite raje na boku ali hrbtu. Priporočljivi so za vse, ki jih boli hrbet ali vrat, saj anatomska oblika vzglavnika omogoča pravilen položaj hrbtenice.

Anatomska oblika vzglavnika je še posebej primerna za tiste, ki večino časa spijo na hrbtu in boku. Zaradi svoje posebne oblike odlično podprejo vrat, posledično pa ima celotna hrbtenica obliko ravne črte oz. pravilen fiziološki položaj. Vratne mišice in vretenca so razbremenjeni, kar omogoča prijeten spanec. 

Pregled anatomskih vzglavnikov >> 

Klasični vzglavniki.

Klasični vzglavnikiKlasični vzglavniki so primerni za vse spalne položaje, obenem pa so nepogrešljivi pri vseh, ki vzglavnike radi prepogibajo, zvijajo ali si ga podvihajo. Nekateri klasični vzglavniki imajo tudi možnost, da z odvzemom ali dodajanjem polnila poljubno nastavite njihovo višino in trdoto, s čimer se odlično prilagajajo posameznikovim spalnim navadam, tako da pri njihovem nakupu preprosto ne morete zgrešiti.

Pregled klasičnih vzglavnikov >>

3. Ali je bolje spati na vzglavniku, polnjenemu z umetnimi ali naravnimi polnili?

Vsako polnilo, pa naj bo iz naravnega ali umetnega materiala, ima svoje prednosti, a tudi slabosti. A gremo lepo po vrsti. Od polnila je odvisna čvrstost vzglavnika. Cilj različnih polnil in njihove količine je, da vsakemu posamezniku nudi dobro, pravilno podporo za udoben spanec, zaradi katerega se boste zbujali spočiti in sveži.

Tako vzglavniki z naravnimi kot z umetnimi polnili imajo vrsto prednosti, tako da je vaša izbira odvisna od tega, kako želite spati. Vzglavniki, polnjeni z naravnimi materiali, nudijo specifično podporo, medtem ko lahko s polnili iz sintetičnih vlaken ustvarimo katero koli raven oz. stopnjo čvrstosti. Poglejmo na primerih: če spite na boku, vam bosta primerno podporo nudila tako vzglavnik iz spominske pene kot vzglavnik iz lateksa. Če najraje spite na trebuhu, vam bodo ustrezala mehka sintetična vlakna ali pa gosji puh.

Kakšne so prednosti in slabosti naravnih in umetnih polnil vzglavnika? Katerega naj izberem?

Naravna polnila Umetna polnila
Mehko in udobno. Udobno in toplo, lažji material.
Zračnost, koža odlično diha, pomaga preprečevati potenje, antialergenost Primerna za alergike.
Dobra podpora glavi in vratu. Enostavno vzdrževanje, lahko jih pogosteje perete.

 

4. Kakšna naj bo prevleka vzglavnika, ki mi bo najbolj ustrezala?

Prevleke vzglavnikov so prav tako lahko narejene iz naravnih ali umetnih materialov ali iz kombinacije obeh. Kot smo že spoznali, imajo naravni in umetni materiali svoje specifične lastnosti, prednosti in slabosti. Pri sestavi prevleke vzglavnika pa vendarle lahko preferirate naravne materiale, saj je pomembno, da dihajo, da so zračni, s tem pa zagotavljajo prijetnejši in udobnejši spanec. Med naravnimi materiali, ki imajo odlične lastnosti, pomembne za zdrav in kakovosten spanec, lahko izpostavimo bambus, konopljo ali svilo. Konoplja je odlična izbira za vzglavnike iz več razlogov:

  • ohranja vonj in občutek svežine,
  • je naravno odporna na plesni in mikrobe,
  • sama konopljina tkanina je odporna in ima daljšo življenjsko dobo,
  • s starostjo postaja mehkejša, ne da bi pri tem izgubila svoje pozitivne lastnosti,
  • je tudi zelo zračna in tako omogoča učinkovito zračenje ter odvajanje odvečne vlage, s čimer je spanje prijetnejše.

BambusKoži prijazna bambusova vlakna tudi odlično absorbirajo vlago in nudijo popolno udobje vsem, ki jim je rado vroče.

Svila je ob svoji nežnosti in mehkobi izredno zračen naravni material in ima sposobnost uravnavanja temperature. Kadar vam je vroče, vas svila hladi, in kadar vas zebe, vas prijetno greje. S tem svila vzdržuje ravno pravšnjo temperaturo.

Če iščete ugodnejšo cenovno izbiro vzglavnika, ne skrbite, tudi tkanina iz umetnih materialov se lahko odlično izkaže. Pri tovrstnih vzglavnikih so najboljši tisti, ki imajo poseben klimatski modul, ki zagotavlja večjo zračnost.

5. Ali je za udoben spanec pomembna tudi višina vzglavnika?

Tako kot oblika tudi višina vzglavnika pomembno vpliva na vaš dober spanec. V grobem je tako, da so nižji vzglavniki primernejši za povprečno široka ramena odraslega človeka, višji pa za odrasle s širokimi rameni. Še bolje je, če je višini, glede na spalni položaj, deloma prilagojena tudi oblika vzglavnika.

Vzglavnik za nižje spanje na boku.

Oblika in višina vzglavnika sta prilagojeni za povprečno široka ramena in najbolj ustrezata spanju na hrbtu ali na boku. Da bo vaš vrat pravilno podprt.

Vzglavnik za vse spalne položaje.

Prava izbira za vse, ki radi spite na trebuhu, hrbtu ali na boku. Vzglavnik z nastavljivo višino in trdoto je primeren za udobno spanje v vseh položajih, s tem pa je omogočena pravilna lega telesa.

Vzglavnik za visoko spanje na boku.

Za osebe, ki imajo široka ramena in pogosteje spijo na boku. Višina vzglavnika je prilagojena velikosti vaših ramen.

Če niste prepričani, katera višina vzglavnika je najbolj primerna za vas – izberite vzglavnik s prilagodljivo višino.

6. Kako izbrati vzglavnik za otroka?

Pri izbiri primernega vzglavnika za otroka morate zlasti upoštevati pravilno obliko in višino vzglavnika. Otroški vzglavniki bi morali imeti posebno obliko, ki omogoča pravilen položaj otrokovega telesa. Velikost in dolžina vzglavnika sta prav tako prilagojeni otroku, obenem pa je vzglavnik prilagojen velikosti otrokovih ramen in glave ter omogoča zdravo spanje malčkov.  Bodite pozorni tudi na to, da je otroški vzglavnik pralen in da je narejen iz zračnih materialov, da bo otrok spal bolj prijetno in udobno.

7. Na kaj še moramo biti pozorni pri izbiri vzglavnika?

Vsekakor je zaželeno, da izberete pralen vzglavnik. Nekatere lahko perete v celoti, vključno s polnilom, pri drugih pa je pralna samo prevleka. Oboje je dobro, saj boste s pranjem lahko konstantno vzdrževali čisto in sveže spalno okolje.

Če vas pestijo alergije, potem vsekakor izbirajte vzglavnike, pralne vsaj na 60 stopinj.  

Če vas pesti nespečnost, si raje omislite vzglavnik z esenco rastlin. Sivka za pomirjujoč spanec. Kamilica deluje pozitivno in sproščujoče, pooseblja veselje in radost.

8. Kdaj vem, da je čas za nakup novega vzglavnika?

Vzglavnik je priporočljivo menjati najkasneje po treh letih, saj se v tem času v njem nabere zelo veliko prahu, odmrle kože in znoja. V vzglavniku se naselijo tudi pršice, ki se hitro množijo in izločijo na tisoče iztrebkov. Pršice lahko negativno vplivajo na vaše zdravje, saj pogosto povzročajo številne alergije. Vzglavnik je priporočljivo menjati po 3 letih tudi zato, ker se vzglavnik v tem času načeloma že posede in ne nudi več primerne opore, kar lahko privede do bolečin v vratu, nespočitosti itd. Zato vzglavnik menjajte redno, saj vam bo le vzglavnik v »dobri formi« zagotovil primerno podporo za vrat in glavo, hkrati pa poskrbel za maksimalno udobje, da se boste zbujali spočiti in pripravljeni na nove dogodivščine dneva.