7-dnevno hujšanje

  • 26. 01. 2016
7-dnevno hujšanje

Sanjska postava v nekaj dneh

Tako kot na podobe ''popolnih'' teles na vsakem koraku trčimo tudi ob obilico oglasov za izdelke, ki nam obljubljajo, da si bomo želeno postavo z njimi pridobili nemudoma in skoraj brez vsakršnega odrekanja. Želja preglasi razum, in o tem, ali so sploh varni in kakšna so pri tako hitrem izgubljanju teže tveganja za naše zdravje, sploh ne razmišljamo.

Pri takšnem instant hujšanju namreč vselej obstaja velika nevarnost nastanka žolčnih kamnov, pojava dehidracije, podhranjenosti, neravnovesja elektrolitov, kar vse lahko naše zdravje resno ogrozi. Med drugimi simptomi, ki na prvi pogled morda ne izgledajo tako nevarni, so pa kljub temu pomemben pokazatelj, da v telesu vendarle ni vse tako, kot bi moralo biti, pa so še glavoboli, razdražljivost, utrujenost in povečano izpadanje las.

In ob tem sploh še nismo omenili tako imenovanega jo-jo efekta, ki vam bo tako ali drugače drago plačane izgubljene kilograme po najkrajši poti ponovno obesil ravno na tiste dele telesa, kjer bi si jih najmanj želeli.

In tukaj smo kaj hitro lahko v nevarnih vodah anoreksije in bulimije, ki pa sta že druga, še veliko bolj žalostna zgodba.

Intenzivno shujševalno kuro, tako imenovano ''crash'' dieto, si lahko, če ste sicer zdravi, brez slabe vesti izjemoma privoščite samo v primeru, da je pred vami velik dogodek, ki je za vas izjemnega pomena in na katerem bi radi resnično blesteli, ne da bi se morali skrivati pod ohlapnimi oblačili ali nenehoma vleči trebuh navznoter.

Zeljna juha

Torej, če se sicer normalno prehranjujete in želite na hitro izgubiti le nekaj kilogramov, boste z dieto, katere osnovo predstavlja zeljna juha, zagotovo uspešni. In ker traja le nekaj dni, z njo tudi ne boste ogrozili svojega zdravja.

Za juho obstaja več receptov, vendar pa lahko vsako različico skuhate iz naslednjih osnovnih sestavin: čebula, paprika, gobe, paradižnik, korenček, zelje, zelena in začimbe. To juho v času shujševalne kure jeste vsak dan, in sicer kolikor želite. Uspeh zagotovo ne bo izostal, pod pogojem seveda, da imate radi zelenjavo in še zlasti zelje. Če ne, poskušajte vzdržati vsaj kakšen dan, toliko da se vam bo obleka, ki ste si jo zamislili za to posebno priložnost, lepo prilegala.

Sedem dni

V sedmih dneh, kolikor traja dieta, pa si lahko ob neomejenih količinah zeljne juhe privoščite še naslednja živila:

Prvi dan: Jeste lahko vse vrste sadja, razen banan. Pijete lahko samo vodo, nesladkan čaj in brusnični sok.

Drugi dan: Jeste lahko vse vrste kuhane ali surove zelenjave, razen luščenega fižola v zrnju, graha in koruze. Za kosilo si lahko privoščite še en v pečici pečen cel krompir z maslom. Sicer so prepovedane vse maščobe in omake!

Tretji dan: Jeste lahko vse vrste sadja in zelenjave, ki smo jih našteli za prva dva dneva diete. Slaba novica pa je, da si danes ne smete privoščiti pečenega krompirja.

Četrti dan: To je dan za banane! Pojeste lahko do 8 banan in popijete poljubno količino posnetega mleka. Tako kot vsak dan, lahko tudi danes pojeste neomejeno količino zeljne juhe.

Peti dan: Danes lahko pojeste 30 do 50 dag govedine, perutnine brez kože ali ribe na žaru. Popijte najmanj 10 kozarcev vode in pojejte do šest svežih paradižnikov. Če boste danes govedino zamenjali s perutnino ali ribami, pa ne pozabite, da jutri (6. dne) takšna zamenjava ni dovoljena.

Šesti dan: Danes lahko jeste govedino, zelenjavo in zeljno juho v neomejenih količinah.

Sedmi dan: Popijete lahko poljubno količino nesladkanega sadnega soka, pojeste neomejeno količino rjavega riža in zelenjave. Ne smete pa pozabiti na najmanj eno skodelico zeljne juhe.

To je torej dieta z zeljno juho, pri kateri pa nikoli ne smete pozabiti, da ni namenjena dolgotrajnejšemu hujšanju, saj ne vsebuje dovolj kompleksnih ogljikovih hidratov, da bi bila priporočljiva za več kot le za nekaj dni. Kot tako imenovana ''prva pomoč'' pri hujšanju pa je zagotovo izjemno uporabna. In morda bo dobrodošla tudi kot uvod in dobra motivacija za bolj zdrav način življenja in prehranjevanja v prihodnje, v katerem boste uživali in ga dopolnili še s programom telesne vadbe, ki bo prav tako postala del vašega novega življenjskega sloga.

In še namig!

Medtem ko boste na tej intenzivni shujševalni dieti, se radodarno razvajajte z masažami in urami sproščanja. Kajti, le kakšen smisel bi imel ves trud za hitro izgubljanje kilogramov, če boste na poroko, zabavo ali družinsko srečanje, četudi v najlepši obleki in s popolno postavo, prišli shirani, bledi in brez vsakršne energije. Poskrbite za to, da bo z vašega obraza sijalo zadovoljstvo, da boste žareli in s svojo pozitivno energijo, če bo potrebno, odvrnili poglede od kakšnega kilograma preveč, ki bi vam kljub hujšanju morebiti še ostal.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja