7 znakov, da potrebujete novo ležišče

  • 14. 05. 2019
7 znakov, da potrebujete novo ležišče

V nadaljevanju predstavljamo prve znake dotrajanosti ležišča in opozarjamo na nekatere življenjske prelomnice in zdravstvena stanja, ob katerih priporočamo menjavo ležišča. Je že čas za novega? Preberite!

Razlog #1: Ležišče je starejše od 7 let.

Nobeno ležišče ne traja večno. Ker jih uporabljamo vsakodnevno, so podvrženi obrabi, v njih se kopičijo prah, umazanija in pršice. Če je vaše ležišče starejše od sedem let in ni bilo pravilno vzdrževano, je to prvi znak, da ga je treba menjati.

Življenjska doba ležišča je odvisna od mnogih dejavnikov: kakovosti proizvajalca, vaše teže, načina spanja, letvenega dna, materialov in higiene spalnega prostora. Pomembno je tudi, ali spite sami ali s partnerjem. Zaradi večje teže se ležišča in vzmetnice obrabijo hitreje.

Ob pravilnem vzdrževanju in rednem pranju snemljive prevleke lahko podaljšate življenjsko dobo, ki je odvisna tudi od materialov, iz katerih je ležišče izdelano. Življenjsko dobo ležišča lahko ućinkovito podaljšate tudi z nadvložkom.

Ob pravilnem vzdrževanju in higieni lahko podaljšate starost ležišča.

Razlog #2: Ležišče izgublja čvrstost, prevleka se trga, na ležišču čutite vzmeti ali vdolbine.

Prvi znak dotrajanosti ležišča je izguba čvrstosti. Pojavijo se udrtine, ki so po obliki odlitek vašega telesa, še posebej, če ves čas spite v enem položaju.

Udrtine nastanejo na vseh ležiščih, ne glede na vrsto polnila. Izvzete so le vodne postelje, ki pa za ohranitev oblike potrebujejo letne servise in redno dozacijo vode. Če ima vaše ležišče vzmeti, se z leti uporabe lahko polomijo. Na takšnem ležišču se boste zbujali utrujeni, z bolečinami in slabe volje.

Razlog #3: Vaša hrbtenica med spanjem nima prave opore.

Pravilna oblika hrbtenice med spanjem je ravna horizontalna lega. Vaša hrbtenica ima nepravilno oporo zaradi:

  • stare in obrabljene vzmetnice,
  • premehkega ali pretrdega ležišča,
  • napačnega letvenega dna,
  • neustreznega vzglavnika.

Nepravilna lega med spanjem povzroča bolečine in jutranjo neokretnost hrbtenice.

Najboljšo oporo hrbtenici nudijo 7-conska ležišča, ki po trdoti sledijo obliki vašega telesa. Vzdolž ležišča se izmenjavajo trši in mehkejši predeli glede na obliko hrbtenice in pritisk teže telesa.

Tako je npr. v ledvenem delu ležišče trdo, da nudi boljšo oporo. V ramenskem predelu pa je ležišče mehko, ker se v tem delu telo bolj pogrezne v ležišče.

7-consko ležišče zagotavlja najboljšo oporo hrbtenici.

  • Najmanjša trdota ležišča v predelu ramen (coni 2, 6) - največji pritiski telesa na ležišče  so v območju ramen, zato mora biti trdota ležišča v tem predelu najmanjša.
  • Največja trdota ležišča v ledvenem predelu (coni 3, 5) - telo v ledvenem predelu  potrebuje največjo oporo, zato mora biti ležišče na tem mestu najtrše.
  • Srednja trdota ležišča v predelu glave, bokov in nog (cone 1, 4, 7) - v predelu glave, bokov in nog potrebuje telo srednje čvrsto oporo, zato je ležišče na tem mestu srednje mehko.

 

Razlog #4: Ležišče je neudobno.

Udobja ni mogoče objektivno izmeriti, ker je odvisno od posameznikovega počutja. Kako udobno ali neudobno je vaše ležišče, boste lahko ugotovili le s primerjavo ležišč. Najlažje to občutite, kadar prespite v drugi postelji – če je na počitnicah ali obisku pri znancih spanje udobnejše, je to znak, da doma spite na neudobnem ležišču.

Na udobje vpliva trdota ležišča. Izbirate lahko med mehkimi, srednje trdimi in zelo trdimi ležišči – odvisno od tega, na katerem se boste bolj udobno počutili.

Okvirno lahko trdoto ležišča izberete glede na vaš spalni položaj. Pri tem upoštevajte, da je to le priporočilo, ki ga sebi v prid mirne duše prekršite, če boste s tem izboljšali spalno udobje.

Trdoto ležišča izberite glede na spalni položaj.

Včasih se zgodi, da ob hitrem preizkusu postelje v trgovini ne morete takoj ugotoviti, ali je ležišče dovolj udobno, še posebno, če ne veste, kaj iščete. Na vsa ležišča Hitex zato prejmete 30 dni preizkuševalne dobe. Če v enem mesecu ugotovite, da slabo spite, ni nujno, da je z ležiščem kaj narobe. Je pa to očiten znak, da vam ležišče ne ustreza. V tem primeru vam bomo v mesecu dni od nakupa vrnili kupnino ali zamenjali ležišče.

Razlog #5: Zbujate se z otrdelim in razbolelim hrbtom.

Bolečine v križu so pogost pojav. Po naši anketi ima težave s hrbtenico več kot tretjina Slovencev in Slovenk. Na bolečino med drugim vpliva neustrezno ležišče, a poznamo še kopico drugih dejavnikov: starost, premalo gibanja, kajenje, poškodbe, druge bolezni in tako dalje.

Infografika: 5 dejstev o bolečini v križu

Če že nekaj časa opažate, da se zbujate z bolečim križem ali otrdelo hrbtenico, a vam pomaga že primerno razgibavanje, vzrok morda tiči v ležišču. Ni nujno res, da so za bolečine v hrbtenici najboljša trša ležišča, saj je to odvisno od vsakega posameznika. Predlagamo, da nekaj časa preizkušate več vrst ležišč, da ugotovite, kaj vam najbolj ustreza. Ne pozabite pa tudi na pravilno izbiro vzglavnika, ki pripomore k pravilnem položaju hrbtenice med spanjem.

Razlog #6: Stanje vaših alergij ali astme se je nenadoma poslabšalo.

Ležišča so pogost vir težav za alergike in astmatike, saj se v njih nabira prah in umazanija. Ker v letih uporabe na njej pustimo precej odmrlih kožnih celic in znoja, pa so tudi odlično gojišče za pršice, plesni, viruse in bakterije.

Če ste nepričakovano ali izven sezone doživeli napad alergije, se razlog morda skriva v ležišču. Najprej ga dobro posesajte, stepite in obrnite, obvezno operite pralno prevleko. Če se stanje ne izboljša, priporočamo, da ležišče zamenjate.

V dotrajanih ležiščih se nabirajo umazanija in pršice.

Razlog #7: Pridobili ali izgubili ste telesno težo, ste zanosili ali dobili partnerja, ki spi poleg vas.

Na izbiro ležišča pomembno vpliva telesna teža. Težja obremenitev bo povzročila hitrejše posedanje vzmetnice. To ne velja le za močnejše postave, temveč tudi za vzmetnice, na katerih spite skupaj s partnerjem.

Do 75 kilogramov priporočamo mehkejše, med 75 in 95 kilogramov srednje trde, nad 95 kilogramov pa ekstra trda ležišča. Izbira bo vplivala na življenjsko dobo ležišča in na vaše udobje. Če ste pred kratkim na hitro izgubili ali pridobili telesno težo, ali pa se vam je v postelji pridružil partner, je zaradi spremembe teže v postelji to primeren čas za nakup novega ležišča.

V času nosečnosti odsvetujemo nakup nove vzmetnice, saj se mladi mamici telesna teža v kratkem obdobju precej spremeni. Če zaradi spremembe telesne teže v nosečnosti slabše spite, svetujemo, da za začasno rešitev uporabite nadvložek.

 

Deli objavo: