Do morja v manj kot treh urah iz Ljubljane: TOP pet destinacij

  • 19. 06. 2019
Do morja v manj kot treh urah iz Ljubljane: TOP pet destinacij

Če želimo na hitro pobegniti na morje, je fino, da lahko izberemo bližnje destinacije. Slovenci imamo to srečo, da imamo do obale manj kot eno uro. A tudi do Hrvaške ali Italije ni daleč. Državi, ki se ponašata z več kot 3000 prečudovitimi plažami, mnogo lepega ponujata tudi v neposredni bližini našega glavnega mesta.

Pred odhodom na vikend izlet na morje preverite še, kaj nujno potrebujete na plaži, da bo vaš užitek kar največji. Vsekakor med obvezno opremo spada mehka in vpojna brisača za na plažo, ki bo prijetna za brisanje po plavanju in udobna za poležavanje na soncu.

A katero destinacijo izbrati, da bomo kar najhitreje na morju? Skočite v Istro ali na nam najbližja otoka Krk ali Cres in na morju boste prej kot v treh urah iz Ljubljane.

Na morje v Strunjan

Čas potovanja: 1 h 15 min

Strunjan ponuja enega bolj mirnih kotičkov na slovenski obali. Razprostira se med Izolo in Piranom, poznan pa je po bogatih nasadih sredozemskega sadja in po strunjanskih solinah, kjer še vedno pridelujejo sol na naraven način s petolo.

Na Strunjanskem polotoku je veliko sence in prijetnih sprehajalnih poti med gozdički, kjer se boste lahko sprostili in se naužili svežega morskega zraka.

Na morje v Gradež, Italija

Čas potovanja: 1 h 43 min

Le malo naprej od Trsta se razprostira prijetno italijansko mestece s peščeno plažo in nizko vodo, ki je zato odlična destinacija za družine z majhnimi otroci.

Gradež je zgodovinsko priljubljeno letovišče in zdravilišče, kamor je zahajal že cesar Franc Jožef. Naselje leži na otoku, ki je s cesto povezano s kopnim.

Mestno jedro je zaprto za promet, zato se lahko sproščeno sprehodite skozenj. Iz Gradeža se lahko s kolesom odpravite do zgodovinsko pomembnega Ogleja in tako združite svojo ljubezen do morja z navdušenjem nad zgodovino.

Na morje v Vrsar

Čas potovanja: 2 h 11 min

Vrsar krasijo čudovite naravne lepote, neokrnjena narava in obilica možnosti za preživljanje aktivnega prostega časa. V Vrsarju je bil na počitnicah tudi Casanova, zato še danes lahko obiščete njegovo ulico.

Vrsar ima svoje športno letališče, kjer ponuja čudovite panoramske polete. Aktivni se boste s kolesom z veseljem zapeljali po mnogih kolesarskih poteh v bližini ali skočili plezat v Limski zaliv.

Tam je tudi Romualdova jama z arheološkimi ostanki, ki segajo prav do paleolitika. Zanimivosti ne manjka niti za kulinarične navdušence, saj ima mesto močno ribolovno tradicijo in pogoste ribiške festivale v času turistične sezone.

Skok v morje iz rta Kamenjak

Čas potovanja: 2 h 44 min

Rt Kamenjak je najbolj poznan po znamenitih skokih v morje iz kamnitih pečin tega skrajnega konca istrskega polotoka. Kamenjak je obenem tudi čudovita izletniška točka za vse aktivne kajakaše, pa tudi za ljubitelje narave. Kamenjak zaščiten kot naravni park, skriva pa mnoge čudovite zalive in raznoliko rastlinje v botaničnem rezervatu.

Ko se naužijete naravnih znamenitosti in divjih skokov v morje, se lahko podate na sprehod po mestu Premanturo ali skočite v Pulo, kjer si ogledate pulsko Areno ali obiščete čudovit Aquarium Pula v trdnjavi Verudela.

Na morje na otok Krk, Njivice

Čas potovanja: 2 h 9 minut

Krk je najsevernejši hrvaški otok in zato nam najbližji. Njegova prednost pa je tudi povezava s kopnim prek mosta, zato se enostavno izognete dragim vstopnicam za trajekt.

Otok ponuja mnogo lepih plaž in zanimivih naselij, med njima mesto Krk ter Baško in Staro baško na južnem delu otoka. Bližje celini pa se nahajajo Njivice, nekdanje ribiško mesto, ki zadnja leta pospešeno vlaga v razvoj turistične ponudbe, prav v letu 2019 razširjajo kamp Njivice in postavljajo nove mobilne hiške.

V juniju Njivice vabijo na Festival ledu z delavnicami ledenih skulptur, julij pa bodo poživili s Festivalom sladoleda, ki ga bodo zaznamovali večerni koncerti in ustvarjalne delavnice za otoke.

Deli objavo: