Enostavni nasveti, kako na zdrav način izgubiti odvečne kilograme

  • 26. 01. 2016
Enostavni nasveti, kako na zdrav način izgubiti odvečne kilograme

Pri hujšanju večina ljudi naredi napako, ker se tega procesa loti prehitro, nepremišljeno in v naglici. “Če bom v fitnesu kakšno minuto več, bom zagotovo hitreje izgubila odvečni kilogram” je mišljenje večine. Pri tem se pojavi prva težava: nenadna in nepričakovana preobremenjenost telesa. Vaše telo je navajeno na določen življenjski slog in vi ga sedaj poskušate naenkrat spremeniti. To vašemu telesu ni všeč, zato bo dolgoročno učinek prav nasproten, tj. prenehali boste s telovadbo. Potrebno je začeti počasi. Drugo pomembno dejstvo: pravilna prehrana je za uspešno hujšanje nujna!

Ne zanašajte se na svojo voljo kot edini vir motivacije

Za neuspeh diete je najlažje kriviti pomanjkanje volje. Volja ne sme biti edini vir vaše motivacije, ampak kot varnostna mreža, kadar vam stvari uidejo iz kontrole.

Če osnove vaše diete gradite izključno na svoji volji, so lahko rezultati ravno obratni. Raziskave kažejo, da kadar se trudimo, da na določeno jed ne bi mislili, se dejansko na njo še bolj osredotočimo. Kadar smo spočiti, sproščeni in uživamo življenje, se raznim vzgibom in skušnjavam zlahka upiramo. Če pa smo pod stresom, nejevoljni in v časovni stiski, se skušnjavam veliko težje upremo. Ko smo v stiski, se ne zanašajmo na moč volje, ampak si namesto tega zastavimo cilj, da razvijemo zavestno zavedanje, kaj in kako jemo.

 

Pripravite si okolje za uspeh

Obstajata dva načina, kako se osredotočiti na uspeh. Eden je ta, da iz okolja odstranite vse vire skušnjav, vso hrano, ki ne podpira vaših zastavljenih ciljev diete. Skušnjavi se namreč najlažje uprete tako, da se znebite vseh virov skušnjave, ki ne podpirajo vašega zastavljenega cilja.

Iz shrambe odstranite vsa hranila, ki kot sestavino navajajo delno hidrogenirana olja. Znebite se vseh gaziranih pijač na osnovi sladkorjev ali sirupov. Če imate kakšne telovadne pripomočke, odstranite iz njih navlako in jih postavite na vidno mesto.

 

Vzpostavite si družabno mrežo za podporo

Študije kažejo, da je podpora okolja ključnega pomena, še posebej za ženske. Pomagate si lahko tako, da najdete vsaj eno osebo, ki verjame v vas in vašo sposobnost, da boste z zastavljenimi cilji diete uspeli. Prosite prijatelja ali prijateljico, da vas spremlja na sprehodih, popazi na vaše otroke, da se lahko sproščeno rekreirate, ali pa da vas vsaj pokliče, kako ste in kako napredujete.

 

Pijača

Voda naj postane sestavni del vašega vsakodnevnega življenja. Po zajtrku jo imejte vedno pri sebi (saj se začuda druge alternative, visoko kalorični sokovi in gazirane pijače, vedno in hitro pojavijo na vaši mizi). Raziskave kažejo, da ljudje dnevno zaužijejo dodatnih 245 kalorij samo zaradi gaziranih pijač in kaloričnih sokov. To znaša 90 000 kalorij na leto, ali 12 kg dodatne teže. Dokazano je, da gazirane pijače ne dajo občutka sitosti, torej boste še vedno lačni in po vsej verjetnosti zaužili še dodatne kalorije.

 

Hrana

Predvsem se izogibajte čipsu in podobnim “skušnjavam”. Raje izberite kakšno solato z malo sira. Enkrat na teden si privoščite hrano, ki daje visoko kalorični “vtis”, vendar dejansko vsebuje malo kalorij. Dober primer so jastog, kozice in dimljen losos. Za desert si lahko privoščite skodelico sadja in žlico stepene smetane. Zvečer namesto pice ali sendviča pojejte kakšno jabolko. 100 g jabolk vsebuje samo 50 kalorij, ampak ne vsebuje nikakršnih škodljivih sestavin. So bogate z B-kompleks vitamini kot so riboflavin, tiamin in pirodoksin. Skupaj pomagajo encimom pri metabolizmu in ostalih sintetičnih procesih v organizmu. Zelo pomembno: namesto treh večjih dnevnih obrokov imejte raje pet ali celo šest manjših. Dodatne raziskave so pokazale, da boste na ta način zaužili celo do 30 % manj kalorij.

 

Nadzorujte, kaj zaužijete

Pri sebi vedno nosite manjšo beležko, kamor si boste zapisovali, kaj zaužijete. Tako boste po ugotovitvah znanstvenikov zaužili tudi do 15% manj hrane kot pa sicer.

 

Začeti s hujšanjem zagotovo ni lahko. Vendar vam lahko uspe, če se boste tega lotili premišljeno in na pravi način. Veliko uspeha pri izgubi odvečne teže.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja