Kopalnica: S temi 4 predlogi se lahko izognete dragi obnovi

  • 19. 03. 2019
Kopalnica: S temi 4 predlogi se lahko izognete dragi obnovi

Bivanje v najemniških stanovanjih pomeni, da smo odvisni od volje lastnika, koliko želi vložiti v prenovo stanovanja. Odločitev o prenovi ne leži na naših ramenih, a mnoga stanovanja so svetlobna leta daleč od moderno in sodobno opremljenih prostorov.

Tako nam pogosto ne ostane veliko izbire pri večjih posegih v stanovanjsko opremo, ampak se moramo posluževati drobnih trikov, s katerimi posodobimo bivalne prostore za malo denarja.

Kako se zadeve lotiti? Z vedrom vode, nekaj orodji in veliko dobre volje! Namesto da smo nezadovoljni s stanjem, se lotimo dela in sprejmimo značaj starih stanovanj kot nekaj dobrega.

1. Kopalna kad

Sanitarna oprema je navadno največji strošek prenove kopalnice, da ne govorimo o delu, ki ga zahteva. Razbijanje celotne kopalnice je zamudno in umazano delo. Končni znesek prenove lahko hitro nanese nekaj tisočakov, zgornje meje pa kot po navadi ni.

Starejša sanitarna oprema navadno nima drugih napak, razen lepotnih – emajl se pogosto odkruši, barva pa zamaže, nabira se vodni kamen. Če ne želite ali ne morete razbiti celotne kopalnice, lahko na hitro za cca 100 eurov sami obnovite kopalno kad ali umivalnik.

Postopek je preprost, a zahteva nekaj truda. Metoda se zgleduje po zgledu obnavljanja čolnov, saj bo tudi kad veliko časa v stiku z vodo.

Postopek obnove kopalne kadi:

Osušite kad in zbrusite s šmir papirjem (40 in 120). Dobro očistite z alkoholom ali acetonom, da ostranite maščobe in nanesite vodoodporno barvo. Če ste kupili barvo v spreju, potem obvezno poskrbite za ustrezno zaščito: maska in rokavice. Obvezno dobro zračite: odprite okna in vrata, h katerim usmerite ventilator za hitrejše kroženje zraka. Morebitno kapljanje popivnajte s krpo za enakomernejši nanos. Če uporabljate barvo v tekoči obliki, to naredite z valjčkom, kote pa popravite s čopičem.

Rešitev je začasna, a bo videz kopalne kadi za nekaj časa kot nov. Predvsem je to dobra rešitev za najemniška stanovanja, če pa ste lastnik, premislite o investiciji v novo opremo, saj se bo dolgoročno bolj obrestovala.

2. Školjka in ploščice

Na splošno čiščenje kopalnice priporočamo vsaj na 14 dni, saj se sicer nabere umazanija, ki jo je težko odstraniti. Če ste se ravnokar preselili, pa priporočamo prvo čiščenje z nekoliko močnejšim čistilom, ki bo ostranil vse morebitne ostanke maščob.

Zaradi premalo zračenja se pogosto v ploščicah ali po kotih naberejo črne lise. To je pogosta vrsta plesni, ki jo enostavno odstranjuje klor – komercialno poznan kot varekina. Pogosto je okužba prostora dovolj površinska, da jo ostrani že majhna količina čistila, ki ga najlažje nanesete z razpršilom. Pri tem dobro zračite prostor. Za težje primere pa obstajajo specialna čistila – uporaba zaščitne maske in rokavic je pri tem obvezna.

Obstaja mesto, na katerega med čiščenjem zagotovo pozabimo. Ali pa ga namerno spregledamo. To je wc ščetka – tako neprijeten kos opreme kopalnice, da ga raje zamenjamo, kot da bi ga očistili. Naredite to dovolj pogosto, da bo vedno čista.

Tudi pokrov toaletne školjke je pametno menjati, če je dotrajan. Včasih se maje in ga je treba le na novo pritrditi, včasih pa ga je bolje kar vreči v smeti. Zamenjate ga lahko za desetaka, ali pa zanj odštejete 100 eurov – odločitev je vaša!

3. Vodni kamen in pipe

Pipe načeloma ne predstavljajo problema, razen če puščajo. Če pipa pušča, se to šteje v malomarno ravnanje z vodnimi viri. Če iz pipe kaplja samo 1 kapljica na minuto, lahko dnevno izgubimo kar do 50 litrov vode (po podatkih komunalnih služb). Da ne govorimo o nadležnem zvoku, ki ga kapljanje povzroča.

Zaradi puščanja pipe se ob pipi in na sanitarni opremi nabira tudi vodni kamen, česar ni mogoče ustaviti. Lahko sicer redno čistimo s sodo bikarbono in kisom, a to ni dolgoročna rešitev, ampak boj z mlini na veter. Kolikor vodnega kamna boste očistili, toliko se ga bo zaradi nenehnega kapljanja ves čas tudi nabiralo.

V primeru, da puščajo pipe, najprej preverite tesnila, ki se pogosto uničijo zaradi premočnega zategovanja ventila na pipi. Če menjava tesnil ne pomaga, čim prej zamenjajte pipe za keramične.

4. Brisače, kopalni plašči in talne brisače

Ko se vaša kopalnica sveti kot nova, izberite barvo, s katero jo želite poživiti. Nato v tej barvi okrasite svojo kopalnico. Naj bo bela, rdeča, zelena, rjava, modra, rumena – izberite kombinacijo, ki vam najbolj ustreza.

Pri kopalnih plaščih velja, da jih izbiramo glede na letni čas: poleti so primerne lažje tkanine kot je tanjši bombaž ali jersey, pozimi pa težji, bolj gosto tkan frotir.

Barv je nešteto mnogo, zato sledijo 4 nasveti, kako izbrati svojo barvo:

1. Umirjeni toni

Če vam je všeč minimalizem, ostanite pri beli, sivi ali bež barvi. Naj bodo barve udušene, izognite pa se tudi barvnim kontrastom. Takšne brisače so odlična barvna podlaga, če boste v prihodnosti spremenili okus in si zaželeli prenoviti ali dopolniti zbirko brisač, saj k tem barvam pašejo skoraj vse.

2. Drzne barve

Ker so kopalnice večinoma bele ali v nenasičenih tonih, jih je zelo lahko poživiti z barvo brisač in kopalniških preprog ter drugih dodatkov kot so dozatorji za mila. Pri izbiri smo pozorni, ali v kopalnici prevladujejo hladni ali topli toni in s tem v mislih gradimo barvno paleto najljubšega prostora za higieno.

3. Vzorci

Enobarvne brisače lahko enostavno kombinirate z vzorci. Žakard poživi polno barvo z belim vzorcem, zato so odlična dopolnitev tako belih kot barvnih brisač.

4. Teksture

Vrtnice, črte, skratka različni vzorci … so vse teksturni detajli, ki lepo zaokrožijo celoto. Če so vam bližje naravni motivi in želite vnesti ženstveno noto v kopalnico, izberite teksturo vrtnice. Za bolj strog in univerzalen videz pa izberite nevtralne črte.

Deli objavo: