Lateks: ključ do bolj trdnega in zdravega spanca

  • 10. 01. 2019
Lateks: ključ do bolj trdnega in zdravega spanca

Kot material lateks v svetu postaja vse popularnejši. Zagotovo ste si že kdaj postavili vprašanja kot so: kaj sploh je lateks? Sta lateks in guma eno in isto? Kako nastaja? Kako se pridobiva? Kaj vse iz lateksa izdelujejo? Kakšne se njegove prednosti? Na vsa ta in še druga vprašanja boste dobili odgovore v spodnjem članku.

Od surovega kavčuka do gume

Zgodba lateksa se začne v gozdu. V njem uspeva naravni kavčuk, organska snov, ki jo pridobivajo iz nekaterih tropskih rastlin, največ in predvsem iz dreves kavčukovca. Sicer pa je kavčuk naravno ali umetno pridobljena snov, iz nje pa s postopkom vulkanizacije izdelujejo gumo. Pa gremo lepo po vrsti.

Ali ste vedeli?

Poleg kavčukovcev izločajo lateks še nekatere druge rastline. Med bolj znanimi sta figa in regrat, vendar je vsebnost kavčuka v njunem rastlinskem soku tako majhna, da se ga ne splača pridobivati.

Odkritje vulkanizacije in rojstvo gume

Domovina kavčuka je Južna Amerika, zato so bili Indijanci prvi, ki so poznali gumo. A preden je ta prešla v komercialno rabo v Evropi, je preteklo kar nekaj časa.

Surova guma namreč ni najbolj uporabna, saj je pri višjih temperaturah lepljiva in mehka, pri nižjih pa neelastična in trda.

Charles Goodyear izumitelj vulkanizacije

Leto 1838 velja v zgodovini proizvodnje gume za prelomno leto, saj je Charles Goodyear po naključju odkril, kako kavčuk ostane nelepljiv in prožen ne glede na temperaturo. To je dosegel s segrevanjem surovega kavčuka z žveplom oz. njegovimi spojinami, postopek pa se imenuje vulkanizacija. Končni produkt je guma, ki je elastična, odporna in nelepljiva.

Ali ste vedeli?

Iz kavčuka danes pridobivajo pnevmatike za motorje, avtomobile, letala, obleke za potapljače, športne copate, nepremočljiva oblačila, preobleke za kajake in kanuje, žoge, izolacijo za električne kable in še in še. Več kot 30.000 vsakdanjih predmetov je izdelanih iz kavčuka.

Pomembnost kavčuka

Kavčuk je postal pomembna surovina še posebej med prvo in drugo svetovno vojno. Iz Južne Amerike so zaradi povečanih potreb po gumi v začetku 19. stoletja kavčukovce prinesli v Afriko in na Malajski polotok, ki danes predstavljata glavni vir kavčuka.

Povpraševanje po kavčuku je ves čas naraščalo. Ker pa so bile plantaže kavčukovcev zelo oddaljene in dobava neredna, so nemški in ruski kemiki v začetku 20. stoletja odkrili način za proizvodnjo umetne (sintetične) gume.

Pridobivanje lateksa

Lateks je naravni material, za katerega je značilna izjemna elastičnost. Pridobiva se z obrezovanjem  dreves kavčukovca (Hevea brasiliensis). Surovo gumo oz. kavčuk pridobivajo iz kavčukovcev tako, da naredijo zareze v skorjo dreves, iz katerih se nato cedi mlečnat sok ali lateks.

Pridobivanje lateksa iz kavčukovca

Iz ene zareze na drevesu, ki je debelo, da ga lahko objame odrasel človek, v štirih urah pridobijo pol kozarca soka. Sok, ki se izloči, gre potem v nadaljnjo predelavo, kjer nastane čisti lateks.

Dva proizvodna procesa za izdelavo lateks pene

Lateks se pridobiva na dva načina, in sicer po Dunlopovem in po Talalayevem procesu izdelave.

Dunlop proces izdelave

Ta postopek se za izdelavo lateksa uporablja od leta 1929. Po tem procesu nastane gostejša in trdnejša oblika lateksa, tudi končni izdelek je nekoliko težji in trpežnejši.

Gumijasti sok se po Dunlopovem postopku najprej centrifugira – stepe se v peno.

Pridobljena zmes se nato zlije v kalupe, se zapre in segreva s pomočjo pare.

V postopku vulkanizacije so lateksu dodana še polnila in drugi dodatki.

Pridobljena lateks pena se na sobni temperaturi nato počasi ohlaja. Med procesom hlajenja se zračni žepki v notranjosti lateksa dvignejo na površje.

Takšen lateks je gostejši na dnu in mehkejši na vrhu. Ležišča narejena po tem postopku dajejo trši občutek in so primerna za osebe z več kilogrami.

Lateks, izdelan po Dunlopovem procesu, je gostejši, kar pomeni, da je nekoliko trši od lateksa, izdelanega po Talalayevem procesu.

Talalay proces izdelave

Gre za novejši postopek pridobivanja lateksa, kjer sta ključna dva koraka izdelave. Metoda takšnega načina izdelovanja lateksa se imenuje po izumiteljih Leonu, Josephu and Anselmu Talalayu.

Poznamo 2 načina prozvodnje lateksa

Pri tem postopku lateks v proizvodnem procesu najprej vakuumirajo, nato ohladijo na -30 °C in na koncu še vulkanizirajo pri 115 °C.

To povzroči odprto celično strukturo, ki se je kot odličen material izkazala predvsem pri izdelavi ležišč.

Ta ležišča imajo tudi daljšo življenjsko dobo. Na ta način izdelan lateks velja za točkovno elastičnega v najodličnejši meri in se izjemno prilagaja telesu in omogoča najvišje udobje.

Talalay lateks na splošno ustvarja mehkejši in prijetnejši občutek kot lateks izdelan po Dunlopovem postopku.

Lateks v vaši spalnici: skrbno izdelani vzglavniki in ležišča

Lateks se odlično obnese v spalnici

Top 4 prednosti lateksa v ležiščih in vzglavnikih:

  1. Izjemno udobje in prilagoditev telesu, zmanjševanje napetosti.
  2. Visoka zračnost zaradi številnih zračnih mehurčkov.
  3. Primerno tudi za alergike in občutljive osebe.
  4. Izjemna prožnost omogoča prilagoditev različnim spalnim položajem.

Pridobivanje lateksa za ležišča in vzglavnike

Iz lateksa izdelujemo visokokakovostna ležišča in vzglavnike. Pri ležiščih Hitex se uporablja kombinacija naravnega in sintetičnega lateksa, saj je takšna kombinacija primernejša za daljšo življenjsko dobo ležišča in omogoča njegovo optimalno uporabo.

Lateks ima številne prednosti, ki ležišča iz lateksa postavljajo na nivo vrhunskih ležišč. Ena glavnih lastnosti lateksa je njegova prožnost, saj velja za material z daleč najdaljšo in najboljšo elastičnostjo.

Enake prednosti lateksa veljajo tudi za vzglavnike iz lateksa. Vzglavniki iz lateksa so na voljo tako v klasični kot anatomski obliki in so primerni za različne spalne položaje.

Ležišča iz lateksa

Vsa Hitexova ležišča iz lateksa so 7-conska. To pomeni, da je ležišče po dolžini sestavljeno iz 7 različnih trdot. Pravilno razporejeni različno trdi posamezni predeli ležišča zagotavljajo pravilno podporo vašemu telesu.

Največji pritiski telesa na ležišče so v območju ramen, zato mora biti trdota ležišča v tem predelu najmanjša. Ker telo v ledvenem predelu potrebuje največjo oporo, pa mora biti ležišče na tem mestu najtrše. Tako ima vaša hrbtenica obliko ravne črte in pravilen fiziološki položaj, kar jo pomaga razbremeniti. Hrbtenica je namreč eden izmed najpomembnejših in hkrati najbolj obremenjenih delov telesa.

Najboljša stvar pri ležiščih iz lateksa je, da lahko trdoto jedra izberete glede na vašo težo oz. individualne želje in potrebe. Jedro iz 100 % lateksa ne vsebuje kovinskih vzmeti, ampak zgolj izjemno prilagodljiv lateks, ki telesu nudi konstantno oporo po vsej dolžini.

Spodnja priporočila so le za orientacijo, ki prikazuje, kako je pomembna vaša telesna teža pri izbiri ležišča. Naši svetovalci vam bodo znali pravilno svetovati, tudi če so vaše želje nekoliko drugačne!

  • Do 75 kg priporočamo mehko ležišče (trdota M).
  • Med 75 in 95 kg trše (trdota T).
  • Nad 95 kg je priporočljiva ekstra trdota (trdota ET).

Primerjava ležišč iz lateksa Hitex

Model Clean Cool Basic Clean Cool Comfort Pure Sleep Cottanic Lux Comfot
Ležišče iz lateksa Clean Cool Basic Ležišče iz lateksa Clean Cool Comfort Ležišče iz lateksa Pure Sleep Ležišče iz lateksa Cottanic Lux Comfort
Cone za oporo hrbta 7 con 7 con 7 con 7 con
Višina (cm) 14 16 14 18
Izvor lateksa Najboljši dobavitelj lateksa, ki nosi certifikat eko-TEST.
Trdota Na voljo vse trdote: Izberete glede na svoje preference, saj ležišče izdelamo po meri. Proizvodnja poteka v Sloveniji.
Prevleka Snemljiva pralna prevleka iz umetnih vlaken z zračnim polnilom ClimaSoft. Snemljiva pralna prevleka iz umetnih vlaken z zračnim polnilom ClimaSoft Snemljiva pralna prevleka ležišča iz visokega deleža bombaža z zračnim polnilom ClimaSoft in oblazinjena s puhastim bombažem. Snemljiva pralna prevleka iz umetnih vlaken z zračnim polnilom ClimaSoft.
Posebnosti Stranska luknjičasata tkanina Air Mesh za večjo zračnost. Najbolj prodajano lateks ležišče. Več naravnih materialov v prevleki, je primerno za bolj občutljive. Piramidna struktura lateksa za dodatno udobje med spanjem
Testno obdobje Kar 30 dni preizkušajte ležišče iz lateksa. Če v tem času ugotovite, da lateks ni za vas, nas o tem obvestite!
Cena Preveri ponudbo Preveri ponudbo Preveri ponudbo Preveri ponudbo

Vzglavniki iz lateksa

Anatomski vzglavnik iz lateksa Ortopedic Vario

Tisti, ki nikakor ne najdete pravega vzglavnika zase, boste z vzglavnikom Ortopedic Vario zagotovo našli svoje zadovoljstvo. Z nastavitvijo individualne višine in naklona vzglavnika boste dosegli najboljši spanec. Vzglavniku lahko odvzamete posamezne plasti in tako znižate njegovo višino. S posamezno plastjo lahko spremenite tudi naklon vzglavnika.

Anatomski vzglavnik iz lateksa Ortopedic Vario

Klasični vzglavnik s kosmiči lateksa Hitex SleepForm

Klasična oblika vzglavnika, idealna za vse, ki enakovredno spijo v vseh spalnih položajih. Vzglavnik je polnjen s kosmiči naravnega lateksa, ki ohranja obliko, zagotavlja zračnost in se popolnoma prilagodi vsaki spalni legi. Snemljiva in pralna prevleka z bambusovimi vlakni poskrbi za dodatno razvajanje kože in zračnost.

Klasični vzglavnik s kosmiči lateksa Hitex SleepForm

Vsekakor si velja zapomniti, da je lateks odličen naravni material, ki je tudi naravno razgradljiv. Ležišča in vzglavnike iz lateksa boste imeli dlje časa kot tiste iz ostalih materialov, saj tako eni kot drugi dlje časa obdržijo prvotno obliko in so veliko bolj trpežni.

Deli objavo: