Na kaj ne smemo pozabiti pred odhodom na dopust?

  • 3. 06. 2016
Na kaj ne smemo pozabiti pred odhodom na dopust?

Na kaj ne smemo pozabiti pred odhodom na dopust?

Čas dopustov je že skoraj pred vrati! Visoke temperature v nas že vzbujajo željo po soncu, morju, sprehodih ob obali, raziskovanju novih krajev …

Po napornih dnevih v službi se še kako prileže tistih nekaj dni, ko se popolnoma predajamo sprostitvi in uživamo oddih.

Je pa res, da so dnevi pred dopustom lahko za marsikoga precej stresni. Kolikor se sliši smešno, pa je vendarle vseeno dobro, da ste na dopust dobro pripravljeni.

Preverite, ali imate veljavne osebne dokumente.

Če se odpravljate v tujino, je prva stvar, ki jo obvezno preverite že nekoliko prej, veljavnost dokumentov. Če nimate veljavne osebne izkaznice oz. potnega lista, se vaš dopust lahko konča, še preden se je sploh začel. Pozor! Za potovanje v nekatere oddaljene države morate imeti potni list veljaven vsaj še 6 mesecev.   

Zdravstvena kartica zavarovanja.

Pred zasluženim dopustom poskrbite, da bo vaš dopust res popoln in ne pozabite na zdravstveno zavarovanje, saj v primeru, da se vam kaj zgodi, to lahko kar drago stane.

Zavarovanje prilagodite vrsti in cilju potovanja. Vzemite si nekaj časa in premislite, katero zavarovanje bo zadostovalo vašemu dopustu.

Pred odhodom v tujino poskrbite predvsem za:

  • EVROPSKO KARTICO, ki velja za vse države EU, EGP in Švico, ter za Makedonijo, Srbijo, Črno Goro in Avstralijo. 
  • KONVENCIJSKO POTRDILO, ki pa velja le v Bosni in Hercegovini.

Naredite si seznam stvari, ki jih boste vzeli s sabo.

Pred odhodom si je dobro napisati seznam stvari, ki jih na dopustu potrebujete.  Ponavadi je pakiranje tik pred zdajci lahko precej kaotično in se hitro zgodi, da kaj nujnega tudi pozabimo. Kaj vse boste vzeli s sabo, pa je odvisno od lokacije dopusta in za koliko časa se odpravljate. Morska destinacija ima nekoliko drugačen skupni imenovalec od hribovite destinacije. Če se odpravljate za 1 teden, boste verjetno imeli manj prtljage kot pa če greste za 2 tedna.

Kot obvezna oprema, ne glede na to ali greste na morje ali v hribe, pa so zagotovo sončna očala, sončna krema in pokrivalo, ki vas bodo varovali pred vročimi sončnimi žarki.

Med odsotnostjo poskrbite za vaše živali, rože in varnost vašega doma.

Pomembno je, da določite nekoga, ki mu zaupate, da bo v času vaše odsotnosti skrbel za vaš dom. Morda imate rože, ki jih je potrebno zaliti, prevzeti pošto ali pa nahraniti živali oz. jih morda odpeljati na sprehod. Nekateri se odločijo svoje hišne ljubljenčke (npr. mačke, pse) vzeti s sabo na dopust. Če niste med tistimi, potem jim priskrbite oskrbo, da med vašim dopustom ne bodo česa prikrajšani.

Namig: če boste svoje ljubljenčke vzeli s seboj na dopust, preverite ali hotel oz. namestitev, kjer boste preživeli svoj prosti čas, to dovoljuje.

In še najpomembnejši napotek pred dopustom je …

… da se resnično “odklopite” od vašega vsakdanjika, sproščeno zadihate in se podate na dogodivščino poletja! Pozabite na televizijo, računalnik, potrebo po internetu, telefonu … in preživite dopust v sožitju z naravo in vašimi najbližjimi. Ste že nestrpni in komaj čakate? Mi tudi :) Še maloooo :)

 

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja