Najučinkovitejši čaji za hujšanje

  • 11. 03. 2016
Najučinkovitejši čaji za hujšanje

1. Zeleni čaj je v Aziji poznan že stoletja. Za razliko od črnih čajev, ki nastanejo s fermentacijo čajnih listov, so zeleni čaji nefermentirani. Tako ostane v čaju več polifenolov. Črni čaj ima 3 – 10 % polifenolov, zeleni čaj pa kar 30 – 40 %. Zaradi visoke vsebnosti polifenolov pripisujejo zelenemu čaju vrsto ugodnih učinkov na zdravje, od normaliziranja krvnega tlaka do zmanjšanja možnosti za razvoj rakavih obolenj.

Zeleni čaj naj bi pri hujšanju pomagal na ta način, da bi se z njegovim pitjem povečala poraba kalorij, in sicer naj bi polifenoli imeli zmožnost povečevanja termogeneze oziroma sproščanja toplote iz telesa z vplivanjem na encime v procesu presnove. To ne pomeni nujno, da vam bo po zaužitju skodelice čaja postalo vroče, temveč, da polifenoli čez dan, med različnimi aktivnostmi - od prebavljanja hrane pa do hoje po stopnicah in tipkanja - povečajo porabo kalorij. Tudi druge sestavine v hrani, kot je npr. kofein, lahko povečajo porabo kalorij, vendar je učinek polifenolov močnejši. Seveda pa ta učinek spet ni tako močan, da bi kar čez noč, medtem ko si dopisujete s prijateljem, izgubili nekaj kilogramov.

Zagotovo se sprašujete, koliko čaja naj bi spili. Tukaj so mnenja strokovnjakov deljena. Nekateri priporočajo do deset skodelic na dan, drugi do tri in spet tretji priporočajo štiri do pet skodelic.

2. Rumeni čaj je odličen način, kako shujšati čez noč. Dokazano vpliva na hitrejše izgorevanje odvečne maščobe, zato je tudi to zimo rumeni čaj eden od najbolj iskanih napitkov v borbi proti kilogramom.

Raziskave so potrdile, da rumeni čaj pospešuje izgorevanje odvečne maščobe in povečuje porabo energije, ki jo potrebujemo za prebavo, absorpcijo in metabolizem hrane. Encim, ki ga vsebuje čaj, stimulira tudi oksidiranje maščobe, posledica tega pa je zmanjševanje maščobnega tkiva. Čaj proizvajajo izključno na Kitajskem. Zlato rumena tekočina naj bi bila tako učinkovita, da lahko z rednim pitjem izgubite od dva do tri kilograme tedensko.

3. Oolong ali modri čaj - je delno fermentirani čaj. Pomaga pri hujšanju, saj spodbuja kurjenje maščob ter pospešuje delovanje metabolizma in prebave.

4. Čaj iz listov breze čisti kri in deluje diuretično.

5. Kopriva pospešuje izločanje odvečne vode iz telesa, preprečuje vnetja in pospešuje presnovo.

6. Robidov čaj deluje diuretično in pospešuje izločanje strupov iz telesa.

7. Zeleni oves podpira naravno čiščenje in razstrupljanje telesa. Pospešuje presnovo.

8. Šipkov čaj poživlja, pospešuje razgradnjo maščobnih celic in presnovo.

9. Borovničev čaj varuje želodec, pospešuje prebavo in ščiti pred vnetji.

10. Bezgov čaj sprošča, pomirja in podarja prijeten občutek topline. Krepi učinke shujševalnih diet.

11. Čaj iz regrata čisti kri in pospešuje presnovo.

12. Rakitovec odganja prehlad in pospešuje razgradnjo maščob v telesu.

13. Velika preslica varuje sečevode in ledvice. Deluje razstrupljevalno in diuretično.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja