Otroška spalna vreča. Že od prvega dne?

  • 26. 01. 2016
Otroška spalna vreča. Že od prvega dne?

Kakšna je varna spalna vreča?

Čeprav je spalna vreča v primerjavi z odejico za otroka veliko varnejša, pa je skrbnost vendarle tudi tukaj najvišja zapoved. Priporočila strokovnjakov in institucij, ki raziskujejo tako imenovane nenadne smrti v zibelki, so jasna. Spalna vreča mora biti brez kapuce, z vratnim izrezom, ki se otroku lepo prilega.

Spalna vreča je torej najboljši način, s katerim boste preprečili, da bi se vaš otrok ponoči pokril čez glavo in če boste upoštevali vse nasvete za pravilno izbiro velikosti, tudi ni bojazni, da bi med spanjem zdrsnil vanjo. Dojenček, ki spi v spalni vreči, se razen tega ne more prevaliti na trebušček, kar je zanj nevaren spalni položaj.

Spalna vreča in odejica?

Nikakor. V zibelki ne sme biti nobenih dodatnih odejic. Če ima vaš otrok spalno vrečo, ni nobene potrebe za dodatno odejico. Dodatna odejica je lahko za otroka celo nevarna, saj bi med spanjem lahko zlezel pod njo.

In če bi otroka vendarle zeblo?

Če se vam bo zazdelo, da otroku v spalni vreči vendarle ni dovolj toplo ali če veste, da vaš otrok potrebuje več toplote, mu lahko za spanje nadenete toplejša oblačila ali več slojev oblačil in ga nato tako oblečenega položite v spalno vrečo. Vsekakor morate oblačila prilagoditi temperaturi otrokove spalnice, s čimer zagotovite, da mu nikoli ni niti prevroče niti prehladno. Otroka nikoli ne oblecite bolj, kot bi oblekli sami sebe. Na splošno je priporočljivo, da otroka, ki spi v spalni vreči, oblečete v pižamico ali pajaca z dolgimi rokavi.

Temperaturo v otrokovi spalnici nadzorujte s sobnim termometrom. Kot idealne strokovnjaki za zdravje priporočajo temperature med 16 in 20° C.

Posebej pozorni pa bodite pri nakupu spalne vreče tudi na material, iz katerega je izdelana. Izberite spalno vrečo iz naravnih vlaken (bombaž, volna, svila, bambus), ki so zračna, uravnavajo toploto in preprečujejo, da bi se otrok med spanjem potil. Le tako boste svojemu otroku zagotovili krepčilen spanec, ki ga potrebuje za rast in pravilen razvoj.

Kaj še lahko storite za varnost vašega otroka?

Med spanjem dojenčka položite na hrbet. Čeprav izgleda nekoliko čudno, je najvarneje, če dojenčka položite tako, da se njegova stopala dotikajo vznožja zibelke ali posteljice. V tem položaju vaš otrok nikakor ne more zdrsniti pod odejico, saj lahko leze le proti vzglavju zibelke in torej izpod odejice.

Če pa boste odejico nadomestili s spalno vrečo in pri tem upoštevali vsa priporočila strokovnjakov za njeno varno uporabo, boste s tem zagotovili miren spanec ne samo vašemu otroku, temveč tudi sebi.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja