Pire s česnom

  • 11. 03. 2016
Pire s česnom

Sestavine za 6 ljudi

5 velikih krompirjev (en kilogram), narezanih na centimeter velike kocke,
15 olupljenih in prepolovljenih strokov česna,
2 žlički soli,
80 g masla,
80 g smetane za stepanje.

Priprava

V kozico dodate narezan krompir, česen in žličko soli. Dolijte toliko vode, da prekrije celotno vsebino v kozici. Zavrite, nato zmanjšajte ogenj.

Pokrijte kozico in kuhajte cca 10 minut, dokler se krompir ne zmehča. Odcedite vodo. Krompir in česen nato pretlačite v skledi za mešanje. Dodajte maslo, smetano in ščepec soli in mešajte tako dolgo, dokler masa ne bo gladka. Pazite, da krompir ne bo preveč kašast.

Postrezite z zelenjavo, mesom, ribami ali jedmi na žlico. 

Kuharski namig

  • "Mlad" krompir praviloma ni dober za pripravo krompirjevega pireja.
  • Kadar krompir pretlačimo skozi cedilo, to storimo navpično. Če ga tlačimo s krožnimi gibi, postane lepljiv. Enak, sicer užiten, a neugleden rezultat dobimo, če krompir zmiksamo v električnem mešalcu.

 

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja