Recept za pohorski lonec

  • 1. 02. 2019
Recept za pohorski lonec

Pohorje nam je vsem dobro poznano. Slovensko predalpsko hribovje ali pogorje, za katerega so značilni iglasti gozdovi, se razprostira med reko Dravo ter dravsko-ptujskim poljem.

Pohorje je zakladnica naravnih biserov. Prečudoviti kotički Pohorja so izjemno priljubljena točka za pohodnike in hribolazce, v zimskih mesecih pa je Pohorje odlična postojanka za vse ljubitelje sank, smuči in spuščanja po belih strminah.

Če ste tudi vi že obiskali prečudovite »štajerske Alpe«, kot Pohorje radi poimenujejo domačini, ste sigurno zasledili, da se iz vsake POČITNIŠKE KOČE ali domačije vije vonj prav posebnega POHORSKEGA LONCA. Če še niste imeli priložnosti, da ga poizkusite, vam zdaj zaupamo enostaven recept za to omamno jed, ki bo pobožala brbončice vsakega, ki bo sedel za mizo.

Za pripravo odličnega pohorskega lonca potrebujete:

  • 15 dkg kuhanega ješprenja
  • 15 dkg gob
  • 15 dkg svinjskega mesa
  • 15 dkg telečjega mesa
  • 15 dkg divjačine
  • 20 dkg krompirja
  • 1 veliko čebulo
  • 4 stroki česna

Za bolj poln okus svetujemo uporabo sledečih začimb: sol in poper, majeron, šetraj in 1-2 lista lovorja.

Na zmernem ognju segrejemo kozico Rosmarino Black Lava Stone z vodo in dodamo ješprenj. Ješprenju dodamo malo soli in popra ter kuhamo, dokler ne nabrekne in postane nekoliko mehkejši.

V času ko kuhamo ješprenj, gobe, meso in krompir z jeklenim nožem Rosmarino Blacksmith's Slicer narežemo na kocke. Ko imamo gobe, meso in krompir narezano na kocke, jih pristavimo na stran ter še na drobno nasekljamo čebulo in česen. Slanino narežemo na tanke in enakomerne rezine.

Ko so vse potrebne sestavine pripravljene za kuho, v litoželeznem loncu Rosmarino Blacksmith's popražimo čebulo, kateri dodamo slanino in naknadno meso divjačine. Po desetih minutah skupnega praženja vsemu dodamo še telečje meso, svinjino in gobe.

Pražimo toliko časa, da tekočina izpari. Ko je meso popečeno in popraženo, dodamo nasekljan česen, zalijemo z jušno osnovo ali vročo vodo. Vode dodamo toliko, da je nekoliko pod robom lonca. Tik pred koncem dodamo še začimbe po okusu. Domačini pohorskemu loncu dodajo še kapljico ali dve belega vina ali balzamičnega kisa.

Ko je meso že skoraj pripravljeno in kuhano, juhi dodamo še krompir in kuhan ješprenj. Vse skupaj kuhamo še približno 10 min in še vroče postrežemo.

Dober tek!

Deli objavo: