Razlaga sanj

  • 25. 01. 2016
Razlaga sanj

Štiri najpomembnejše funkcije sanj

Kompenzacija

Če nam v življenju nekaj manjka in nam to pomanjkanje povzroča bolečino, sanje poskrbijo za zapolnitev te vrzeli. V znanstvenih študijah so psihologi ugotovili, da za izpolnitev neke potrebe praviloma ni nobene pomembne razlike, ali je potreba zadovoljena v resnici ali samo v naši domišljiji. Ker nam sanje omogočajo, da v spanju s sanjskimi doživetji zadovoljujemo potrebe, ki so ostale v budnem stanju neuresničene, s tem v veliki meri zmanjšujejo nevarnost za nastanek nevroz in depresij.

Svarilo

Če nam v resničnem življenju grozi velika nevarnost, nas bodo sanje pred tem posvarile. Takšna svarila pa bomo lahko zaznali samo, če naša naravna povezanost s psiho ni prekinjena. Fine mreže sanj se namreč še posebej občutljivo odzivajo na kakršnakoli omamljanja, zato zlorabe alkohola, drog ali zdravil sanjam onemogočajo, da bi opravile svojo opozorilno funkcijo. Prav tako nam opozorilo ne koristi veliko, če ga ne vzamemo resno.

Vodenje

V obdobjih našega življenja, ko ne poznamo več poti naprej, nas sanje vodijo na kraje, ki magično privlačijo našo dušo. Medtem ko se danes večina ljudi nagiba k različnim razumskim metodam, da bi našli pot iz labirinta, v katerem so zašli, nam lahko že ene same ključne sanje, ki jih zaznamo in vzamemo resno, pokažejo nove perspektive in dajo našemu življenju nov smisel.

Odprava energijskih blokad

Sanje nam omogočajo stik z našo tako imenovano senco. V psihoanalizi predstavlja senca določeno količino energije, ki je ne moremo usmerjati, ker do nje nimamo zavestnega dostopa. S tem da nam kakor v zrcalu kažejo našo senco, nam sanje omogočajo, da v sebi sprostimo razvoj kreativnih energij in preprečujejo destruktivnim energijam, da bi povzročale škodo.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja