Recept za juho iz pečene rdeče paprike

  • 27. 02. 2019
Recept za juho iz pečene rdeče paprike

Rdeče paprike so le ena od vrst paprike, ki jo sicer dobimo tudi v rumeni, oranžni in zeleni barvi, a rdeča velja za najbolj sladko med njimi.

Rdečo barvo papriki daje barvilo karotenoid, ki je sorodno klorofilu. Karotenoide vsebujejo rastline oranžne ali rdeče barve, znani pa so po močnem antioksidativnem delovanju. Tako kot korenje tudi paprika vsebuje betakaroten, ki ga telo pretvori v vitamin A, ki ga potrebujemo za dober vid.

Paprika vsebuje tudi veliko vitamina C, celo več kot citrusi, zato je pomembna pri krepitvi imunskega sistema in dvigovanju odpornosti. Še en razlog več, da si v tem prehladnem obdobju privoščite toplo juhico iz pečene paprike, ki bo vas bo pogrela in zavarovala vaše zdravje.

Sestavine za juho iz pečene rdeče paprike

  • 4 rdeče večje paprike
  • 1 strok česna
  • 1 žlica mlete dimljene rdeče paprike
  • olivno olje
  • 0,5 dcl smetane za kuhanje
  • sol
  • poper

Postopek:

Celo papriko na olivnem olju popečemo.

Če boste paprike narezali in spekli v pečici, se bo iz njih izcedilo preveč soka, ki v pečici izhlapi oz. se zapeče. Mi pa želimo v juhi vso papriko in čim več okusov in sokov, ki jih da paprika.

Pečene paprike ni treba lupiti, če imamo dober palični mešalnik. Papriko prerežemo in damo sok, ki se je nabral v njej v posodo, kjer bomo kuhali juho. Nato odstranimo semena.

Dodamo dimljeno mleto rdečo papriko, strt česen in dobro premešamo nad nizkim ognjem, da se mleta paprika lepo poveže z olivnim oljem in česen zadiši. Kasneje, ko bomo dodali vodo, se paprika ne bo tako lepo povezala, niti spustila toliko okusa.

Zalijemo z vodo. Koliko? Približno 5-7 dcl. Juha naj bo lepo gosta. Količin je za 2 odrasli osebi in 2 otroka.

Solimo in juho počasi kuhamo do vrenja. Paprika je že itak pečena, tako da ne rabi vreti dolgo. Dodamo še smetano za kuhanje, segrejemo samo do vrenja, takoj odstavimo in juho spasiramo s paličnim mešalnikom NutriMax.

Ko enkrat dodamo smetano, juha ne sme več vreti, ker se bo smetana sesirila in bodo nastale ene take pikice, ki bodo plavale na površju. Z juho sicer ni nič narobe, ni pa fajn za pogledati.

Recept za juho iz pečene rdeče paprike.

Juho postrežemo s popečenimi rezinami kruha ali žemlje, ki jih podrgnemo s česnom. Po vrhu lahko pokapljamo še malo olivnega olja in začinimo s sveže mletim poprom.


Urška Fartelj 220 stopinj poševno

Recept za čudovito juho iz pečene rdeče paprike je za vas v ponevi Rosmarino Baste in kozici Rosmarino Black Lava Stone pripravila:

Urška Fartelj

Mama, blogerka in kulinarična pustolovka na 220 stopinj poševno.

Deli objavo: