Skrivnosti mirnega spanca: Idealna temperatura

  • 27. 01. 2017
Skrivnosti mirnega spanca: Idealna temperatura

Prejšnji teden je bilo govora o spalnici kot prostoru, namenjenemu samo za počitek, tokrat pa nekaj besed o idealni temperaturi spalnice, ki prav tako soustvarja boljši in mirnejši spanec.

Idealna temperatura

Ko ustvarjate dobro spalno okolje, morate kar se da zmanjšati kakršno koli neugodje. Preveč hladna ali preveč topla spalnica lahko zmoti udobno spanje, in ko se enkrat to zgodi, je morda težko preiti nazaj v globok in miren spanec. To še posebej občutijo osebe, ki že tako trpijo za motnjami spanca.

Ohranjanje spalnice na konstantni, idealni temperaturi vam bo pomagalo, da zaspite in da spite celo noč. Čeprav je najbolj primerna temperatura stvar razprave, se lahko strinjamo, da je vse okoli 24 stopinj Celzija pretoplo in vse pod 14 stopinj premrzlo.

Poskusite nekje med 15,5 in 21 stopinjami kot kompromis, vendar mora biti odločilni dejavnik vaše osebno počutje in kar vi smatrate, da je "idealno". Če nenehno brcate odejo s sebe ali se prebudite tresoči, prilagajajte temperaturo, dokler ne bo povsem prava.

Pomembna je tudi temperatura postelje

Seveda ne smemo pozabiti na temperaturo postelje, v kateri spimo. Tukaj mislimo predvsem na letnemu času primerne odeje. Poletne odeje so seveda lažje in tanjše, zimske debelejše in toplejše, celoletne pa so nekje vmes in jih lahko uporabljate kar vse leto.

Celoletna odeja ima ravno pravšnjo količino polnila, da vam v toplejših dneh ne bo prevroče, v hladnejših pa vas ne bo zeblo. Količina polnila se giblje med 250 in 350 g/m2, kar zagotavlja idealno spalno mikroklimo. Poletne odeje so tanjše, z manj polnila, nekje 150-200 g/m2. Zimske odeje pa so seveda debelejše, saj vsebujejo nad 350 g/m2 polnila, v povprečju pa nekje 450 g/m2. Od vas je odvisno, kaj želite oz. kaj vam bolj ustreza. V primeru, da imate manj telesne temperature oz. če vas rado zebe, predlagamo, da izberete odejo, ki je primerna za hladnejše sobne temperature. Če vam je rado vroče, pa boste verjetno izbrali tanjšo odejo.

Iz kakšnega materiala bo vaša odeja je predvsem odvisno, na kaj prisegate, ali so to naravni ali sintetični materiali, če ste morda alergik in seveda od letnega časa. Tehnologija je skozi leta vse bolj napredovala in tako so tudi mikrovlakna napredovala do izjemne kakovosti. Pozimi se boste zagotovo z veseljem ovili v toplo volneno odejo, še posebej, če ste zmrzljivi. Ko pa se temperature dvignejo, pa v ospredje stopita predvsem bombaž in svila.

Nikar pa ne pozabite na kakovostno posteljnino, po možnosti bombažno, saj bombaž diha in se ponaša z lastnostjo izjemne zračnosti.

Berite nas tudi naslednji teden, ko vam bomo razkrili tretjo skrivnost. 

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja