Recept za slastno skutno torto - srčkov kolač

  • 26. 04. 2016
Recept za slastno skutno torto - srčkov kolač

Piškotno testo
500 g navadnih maslenih piškotov
60 g mletih mandljev,
150 g stepenega masla

Skutni nadev
350 g rikote,
500 g kremnega sira (philadelphia)
175 g rjavega sladkorja,
4 jajca
2 jedilni žlici zlatega sirupa (»golden syrup, kot nadomestek lahko uporabimo med)
¼ jedilne žlice soli,
čajna žlička vaniljevega ekstrakta

Premaz
čajna žlica vaniljevega ekstrakta
250 ml sladke smetane (10–12 % maščobe)
240 g kisle smetane
jedilna žlica presejanega sladkorja v prahu
karamelna omaka
250 ml sladke smetane (10–12 % maščobe)
60 g masla v koščkih,
175 g rjavega sladkorja

Posip
solni cvet

Priprava:

Korak 1:
Pečico segrejmo na 160 stopinj Celzija.

Korak 2:
Piškote in mlete mandlje v mešalniku grobo sesekljamo. Dodamo maslo in spet premešamo, da se vse skupaj sprime. To zmes razporedimo v model (premer 22 cm, s snemljivim robom), ki smo ga pred tem rahlo namastili in obložili s peki papirjem. Piškotno podlago dobro pritisnemo ob dno in robove. Pekač damo za eno uro v hladilnik. 

Korak 3:
Za karamelno omako vse sestavine počasi mešamo v kozici pri nizki temperaturi, tako da se sladkor povsem raztopi. Potem temperaturo povečamo, da zmes zavre, in kuhamo približno sedem minut oziroma toliko časa, da se zgosti. Odstavimo in pustimo, da se
samo ohladi.

Korak 4:
Rikoto in kremni sir z električnim mešalnikom temeljito premešamo, da dobimo povsem gladko zmes (5 minut). Dodamo sladkor in mešamo še 3–4 minute. Postopoma, drugo za drugim, dodajamo jajca, pri čemer vsako posebej dobro vmešamo! Dodamo še zlati sirup (ali med), jedilno sol in čajno žličko vaniljevega ekstrakta. Skutni nadev naložimo v ohlajeno piškotno školjko v modlu.

Korak 5:
Zavremo večjo količino vode. Model s torto postavimo v večji pekač, v katerega do polovice nalijemo vročo vodo. Pečemo uro in pol oziroma toliko časa, da je površina torte trda na dotik.

Korak 6:
Torto vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi v modlu. Nato jo še za tri ure postavimo v hladilnik.

Korak 7:
Preliv: sladko smetano, kislo smetano, sladkor v prahu in žličko vaniljevega ekstrakta dobro umešamo v čvrsto zmes. Z njo premažemo vrhnjo ploskev torte, jo poškropimo s karamelno omako in rahlo potresemo s solnim cvetom.

Dober tek ;)

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja