Ste že zamenjali svojo odejo?

  • 6. 05. 2016
Ste že zamenjali svojo odejo?

Trenutno nam vreme res ne prizanaša, a vendar so višje temperature vse bližje. Marsikdo še vedno ni prepričan, kakšno odejo izbrati za posamezen letni čas.

Celoletna, poletna ali zimska odeja.

Če želite eno odejo skozi vse letne čase, je najpametneje izbrati celoletno odejo. Ta ima ravno pravšnjo količino polnila, da vam v toplejših dneh ne bo prevroče, v hladnejših pa vas ne bo zeblo. Količina polnila se giblje med 250 in 350 g/m2, kar zagotavlja idealno spalno mikroklimo. Če vendarle želite poleti lahkotno odejo in pozimi toplo, debelejšo, izberite takšno, ki vam bo v določenem letnem času predstavljala ravno pravšnjo in s tem tudi želeno toploto. Poletne odeje so tanjše, z manj polnila, nekje 150-200 g/m2. Zimske odeje pa so seveda debelejše, saj vsebujejo nad 350 g/m2 polnila, v povprečju pa nekje 450 g/m2.

Pomembni so tudi materiali.

Danes je na voljo široka izbira materialov. Naravni, sintetični ali kombinacija obeh. Tehnologija je skozi leta vse bolj napredovala in tako so tudi mikrovlakna napredovala do izjemne kakovosti. Določene odeje so primerne tudi za alergike, saj so večinoma pralne vsaj na 60 °C. Če prisegate na naravne materiale, vas bo navdušil mehek bombaž, v nekaterih izdelkih celo naraven, nebeljen, ki je odličen tudi za občutljivo kožo. V toplejših mesecih bombaž nudi tudi večjo zračnost in dihanje, zato so idealna izbira lahke poletne odeje z bombažno tkanino. V vročih dneh in v prehodnih obdobjih se priporoča tudi svila, ki velja poleg svoje prestižnosti za izjemno zračen naravni material, ki ima sposobnost uravnavanja temperature. Kadar vam je vroče, vas svila hladi, in kadar vas zebe, vas prijetno greje. S tem vzdržuje ravno pravšnjo temperaturo.

Iz kakšnega materiala bo vaša odeja je predvsem odvisno, na kaj prisegate, ali so to naravni ali sintetični materiali, če ste morda alergik in seveda od letnega časa. Pozimi se boste z veseljem ovili v toplo volneno odejo, še posebej, če ste zmrzljivi. Ko pa se temperature dvignejo, pa v ospredje stopita predvsem bombaž in svila.

Izberite pravo velikost odeje.

Velikost odeje je odvisna od več dejavnikov. Seveda je med najpomembnejšimi vaša telesna višina in dolžina oz. velikost postelje, v kateri spite. Pomembno je tudi ali se z odejo pokrijete sami ali pa jo delite s partnerjem. Če imata s partnerjem vsak svojo odejo, bosta dovolj odeji 140 x 200 cm. Če imate eno veliko odejo, bo potrebna velikost 200 x 200 cm ali 250 x 200 cm, glede na velikost vaše postelje. Tudi ostale možnosti so na voljo, kar je seveda odvisno od velikosti in dolžine postelje. Tisti, ki imate večjo in podaljšano dolžino postelje, ste morda višje rasti ali pa želite daljšo posteljo zaradi udobja, boste morda izbrali celo odejo velikosti 200 x 220 cm, 220 x 220 cm ali 250 x 220 cm.

Priporočamo, da za natančne mere odej sledite povezavi, kjer boste v vodniku za nakup odeje zagotovo našli koristne nasvete za izbiro vaše odeje, tako glede dolžine kot tudi ostalih pomembnih lastnosti.

Preverite tudi bogato ponudbo Vitapurjevih odej. V tem trenutku so seveda najbolj iskane celoletne odeje, vse bolj pa tudi poletne, saj se poletje že nezadržno bliža.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja