Ob svetovnem dnevu spanja: kako se uspešno spopasti z motnjami spanja?

  • 17. 03. 2016
Ob svetovnem dnevu spanja: kako se uspešno spopasti z motnjami spanja?

Mednarodna zveza za medicino spanja (WASM) je kot letošnji dan spanja določila 18. 3. 2016. Namen te vsakoletne akcije je ozaveščati ljudi o motnjah spanja. 

Spanje je pomemben fiziološki proces in vpliva tako na fizično kot duševno zdravje. Po slabo prespani noči imamo zmanjšano pomnjenje in pozornost.

Motnje spanja so znak hude kronične bolezni, zato se je teh težav potrebno zavedati in jih pravočasno odpraviti.

Obstaja več kot 80 motenj spanja, ki imajo na naš vsakdan negativne posledice. Mednarodna klasifikacija jih uvršča v 8 skupin: nespečnost, motnje dihanja v spanju, hipersomnije centralnega vzroka, motnje cirkadianega ritma budnosti in spanja, parasomnije, motnje  gibanja v spanju, izolirani simptomi in normalne variante in druge motnje spanja.

Najpogostejša motnja spanja je nespečnost. Nevarna postane, ko traja več kot tri tedne in slabo spanje povzroča prekomerno zaspanost čez dan.

Pomanjkanje spanja vodi v zdravstvene težave.

Težave z nespečnostjo nimajo le vpliva na dejavnosti čez dan, odnose, delovanje v družbi, ampak lahko povzročijo tudi številne zdravstvene težave, kot so glavoboli, oslabljen imunski sistem, sladkorna bolezen, debelost in celo nekatere oblike raka. Nespečnost lahko povzroča tudi depresijo, anksioznost in psihozo.

Koliko ur spanja potrebujete?

Vsak posameznik potrebuje različno količino spanja. Je pa priporočljivo, da spimo vsaj 6-8 ur. Če se v tem času ne naspimo dovolj in posledice občutimo pri vsadanjih opravilih, lahko govorimo o motnjah spanja.

Motnje spanja lahko preprečimo ali jih učinkovito zdravimo. Ni potrebno, da se takoj zatečete k jemanju tablet. V prvi vrsti poskrbite za kakovosten spanec in se poslužite 10 zapovedi zdravega spanja:

1. vedno hodite spat in vstajajte ob isti uri,

2. čez dan ne počivajte dlje od 45 min,

3. vsaj 4 ure pred spanjem se izogibajte kajenju in pitju alkoholnih pijač,

4. 6 ur pred spanjem se izogibajte kofeinu ter mastni in pekoči hrani,

5. redno se ukvarjajte s telovadbo, vendar 2-3 ure pred spanjem,

6. uporabljajte udobno posteljnino,

7. spalnico redno zračite,

8. odstranite moteče zvoke, kot so: računalnik, televizija, radio,

9. spalnico zatemnite,

10. postelja naj bo namenjena le spanju in spolnosti.

Primerno ležišče za kakovosten spanec.

Da bo vaš spanec kakovosten, poskrbite, da boste imeli ležišče, ki ustreza vaši kontituciji.

Prav tako ležišče po določenem času izgubi obliko, udobje in dobro podporo. Po več letih uporabe se v njem nabere tudi ogromno prahu, odmrle kože in potu. Tukaj so še pršice, ki se hranijo z našimi odmrlimi kožnimi celicami, iztrebljajo v ležišče, kar lahko povzroči alergične reakcije. Dotrajano ležišče in zgoraj našteti dejavniki so dovolj dober razlog, da je čas za menjavo ležišča. Iz higienskega in zdravstvenega stališča je potrebno ležišče menjati po približno 7 letih uporabe.

Katero ležišče izbrati?

Trg ponuja široko ponudbo ležišč. Najpogostejša izbira so ležišča iz poliuretanske pene, ležišča iz lateksa in žepkasta ležišča.

Med najboljša zagotovo sodijo ležišča iz lateksa, ki velja za najprilagodljivejši naravni material, negostoljuben pršicam in izredno zračen. Največkrat je možnost izbirati med tremi trdotami glede na vašo telesno težo.

Dobra izbira je tudi žepkasto ležišče, ki je primerno tudi za težje osebe.  Žepkaste vzmeti delujejo vsaka zase in poskrbijo za individualno prileganje.

Ne glede na to, katero ležišče boste izbrali, nikar ne varčujte in si privoščite le najboljše.

Kakovostno ležišče lahko pripomore k boljšemu spancu in morda odpravi vaše težave s spanjem.

Nikar ne pozabite na ustrezen vzglavnik, ki bo ustrezal vašemu spalnemu položaju.

Če povzamemo, so motnje spanja resen problem, ki ga lahko preprečite oz. se z njim uspešno spopadete. Poskrbite za zdrav življenjski slog, kakovostno ležišče in ostali spalni program, kar bo prispevalo velik delež na poti do boljšega spanja.

Ob motnjah spanja, ki vplivajo na vašo varnost in vaš vsakdan, je potrebno poiskati ustrezno zdravniško pomoč.

 

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja