Vas ponoči zebe ali vam je vroče?

  • 24. 10. 2016
Vas ponoči zebe ali vam je vroče?

Oktober. Če smo še mesec dni nazaj imeli skoraj poletne temperature, je sedaj že potrebno vklopiti gretje. Pod lahkotno odejo je marsikomu zagotovo že hladno, in tako je čas, da se pokrijete s toplejšo.

Celoletne ali zimske odeje

Če spadate med tiste, ki odej ne menjujete radi, je za vas morda primerna celoletna odeja. Celoletna odeja ima ravno pravšnjo količino polnila. Poleti vam ne bo prevroče, pozimi pa vas ne bo zeblo. Količina polnila se giblje med 250 in 350 g/m2, kar zagotavlja idealno spalno mikroklimo. Za tiste, ki pa se prilagajate letnim časom in vas pozimi rado zebe, je za ta čas primerna kar zimska odeja. Zimske odeje so debelejše, saj vsebujejo nad 350 g/m2polnila, v povprečju pa nekje 450 g/m2

Možnost izbire različnih materialov

Izbirate lahko med različnimi materiali: naravnimi, sintetičnimi ali kombinacijo obeh. Marsikdo se kar nekako izogiba izdelkom iz mikrovlaken, vendar velja poudariti, da so mikrovlakna v vseh teh letih izjemno napredovala in se lahko primerjajo z naravnimi materiali. Med naravnimi materiali prevladujejo bombaž, svila, puh in volna.

Ugodje najboljšega bombaža in bambusovih vlaken

Koži izjemno prijazen je bombaž, v nekaterih izdelkih celo naraven, nebeljen. Bombaž je prijeten in hladen na dotik, zračen in diha z vami. Bombažne odeje so primerne tudi za vse, ki imate težave s kožo. Nekatere bombažne odeje so narejene iz kombinacije bombaža in bambusovih vlaken. Bambusova vlakna so material, ki ima veliko sposobnost vpijanja vlage in ohranja vaše spalno okolje suho in sveže. Toplejše odeje iz bombaža in bambusovih vlaken so primerne za spalnice med 17 in 21 °C.

Razkošje naravne svile

Za tiste, ki vam je kljub nižjim temperaturam vseeno rado vroče ali se veliko potite, je seveda priporočljiva svila. Svila ima veliko sposobnost uravnavanja temperature. Ko vam je vroče, vas svila hladi, ko vas zebe, pa greje. Temperaturni razpon svile je odvisen tudi od količine in kakovosti polnila. Najboljša in  najdragocenejša je naravna mulberry svila. Zimske svilene odeje so primerne za spalnice temperature med 14 in 20 °C.

Najtoplejši puh za vse zmrzljive

Za tiste najbolj zmrzljive bo v poštev prišla kar puhasta odeja. Puh je med vsemi materiali najtoplejši, prav tako pa izvrsten toplotni izolator. Puhaste odeje so primerne za hladnejše spalnice med 10 in 18 °C.

Tudi volna vas pogreje

Za vse, ki vas rado zebe, je primerna tudi volnena odeja. Volna zagotavlja odlično toploto in se hitro prilagodi temperaturi vašega telesa.

Pralne odeje za alergike

Če imate težave z alergijami, je pomembno, da izberete odeje, ki so pralne vsaj na 60 °C. Odeje iz mikrovlaken in bombaža ter bambusovih vlaken so večinoma pralne na 60 °C.

Odeje tam, kjer zime niso tako mrzle

Zagotovo imate z izbiro odej kar nekaj težav tisti, ki ste doma v toplejših predelih, npr. na Primorskem. Toplejše, zimske odeje so v teh predelih prevroče. Za toplejše kraje so tako idealne svilene odeje, ki odlično uravnavajo temperaturo. Prav tako se lahko pokrijete s poletno puhasto odejo, ki je  uporabna skozi vse leto. Primerne so za temperature spalnice nad 20 °C. Idealna izbira so tudi poletne ali celoletne bambusove odeje.

Če odeje še niste zamenjali, obiščite našo spletno stran www.vitapur.si, kjer si široko ponudbo najrazličnejših odej lahko tudi ogledate. Zagotovo boste našli za vas najustreznejšo. Za dodatne informacije si preberite tudi nasvete za izbiro odeje

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja