Zbujajte se spočiti in dobre volje – s pravim vzglavnikom

  • 11. 03. 2016
Zbujajte se spočiti in dobre volje – s pravim vzglavnikom

Specialisti za ortopedijo vedo, da spalne navade njihovih pacientov igrajo odločilno vlogo pri težavah s hrbtenico. Zato je pri pacientih, ki se zbujajo z bolečinami v vratnem predelu, običajno prvo vprašanje zdravnika, kakšen je njihov vzglavnik. Včasih namreč pomaga že samo zamenjava oziroma izbira prave vzglavne blazine.

Kakšna je vaša vzglavna blazina?

Če se vsak dan zbujate z bolečim hrbtom, otrdelim vratom, glavobolom in nespočiti, je zadnji čas, da razmislite o svojem vzglavniku. Naloga vzglavnika je, da ohranja glavo v enaki ravnini s preostalim delom telesa. Če ste torej eden izmed tistih, ki imajo radi zelo visoke ali pa zelo nizke vzglavne blazine, je morda prav, da o tej svoji navadi razmislite, še preden vas bo v to prisilila bolečina.

Ena izmed možnosti za tiste, ki se želijo izogniti tem težavam, je anatomski vzglavnik.

Kaj je anatomski vzglavnik?

Anatomski vzglavnik je posebej oblikovan vzglavnik, ki zagotavlja pravilni položaj hrbtenice med spanjem.

To svojo nalogo vzglavnik lahko opravlja, ker je izdelan iz spominske pene, ki se prilagaja obliki glave in vratu uporabnika in mu zagotavlja ustrezno oporo med spanjem.

Še več prednosti anatomskega vzglavnika za vaše zdravje in dobro počutje

Poleg tega, da anatomski vzglavnik zmanjšuje bolečine v vratnih mišicah ali preprečuje njihov nastanek, ima lahko pozitiven vpliv tudi na druga področja človekovega zdravja in dobrega počutja. Skrbi tudi za to, da je vrat udobno nameščen in sproščen in s tem ohranja dobro prehodnost dihalnih poti. S tem lahko vzglavnik nudi dobro in pravilno oporo vratnemu delu hrbtenice, zmanjšuje smrčanje in spalno apnejo.

Apneja ali odsotnost dihanja med spanjem

Apneja je funkcionalna sprememba, ki onemogoča normalno dihanje med spanjem. Pojavi se, ko se mišice jezika in zgornjih dihalnih poti med vdihi sprostijo oz. sesedejo in tako preprečijo tok zraka. Posledica izmenjevanja močnega smrčanja in dušenja med nočnim počitkom je vsekakor kronična utrujenost, ki lahko močno prizadene bolnikovo poklicno življenje, zdravje in družbene stike. Lahko povzroča depresijo, razdražljivost, jutranje glavobole in težave pri razmišljanju. Nezdravljena apneja med spanjem pa zahteva svoj davek tudi pri zdravju srca in ožilja, saj povečuje nevarnost visokega krvnega tlaka, srčnega infarkta in možganske kapi.

Gastroezofagealna refluksna bolezen ali zgaga

Prav tako je lahko vzglavnik, ki med spanjem zagotavlja pravilen položaj glave in hrbta, v pomoč tudi ljudem, ki jih muči zgaga. Zgaga ali gastroezofagealna refluksna bolezen, krajše refluks, pomeni vračanje želodčne vsebine v požiralnik. Bolezen je zelo pogosta, saj po raziskavah Svetovne zdravstvene organizacije zaradi nje vsaj enkrat tedensko trpi polovica svetovnega prebivalstva. Najpogostejši simptomi te bolezni so žgoči občutek za prsnico, ki se širi proti grlu ter kisel ali grenek okus v zadnjem delu žrela. Refluks se pojavi kot posledica ohlapnosti mišice, ki povezuje požiralnik in želodec. Tudi pri teh težavah si lahko s pravilno izbranim anatomskim vzglavnikom veliko pomagate sami.

Če si želite zagotoviti zdrav in krepčilen spanec, je dobro, da upoštevate še naslednje napotke:

Čeprav imate v vaši postelji več vzglavnikov v različnih velikostih in debelinah in tudi okrasnih blazin najrazličnejših oblik, bi morali vselej spati le z eno samo blazino pod glavo.

Anatomski vzglavniki dajejo popolno oporo glavi, vratu in zgornjemu delu hrbta. Ker je ponudba na tržišču resnično velika, morate biti pri nakupu zelo pozorni, da boste izbrali kakovosten izdelek, ki bo dejansko izpolnil vaša pričakovanja.

In še na nekaj vas bi radi opozorili. Če ste vajeni spati na običajni vzglavni blazini, lahko ob zamenjavi le-te z anatomskim vzglavnikom traja kar nekaj časa, da se boste navadili nanj in vam bo spanje na njem postalo resnično udobno.

Morda se boste s tem, ko si boste omislili anatomski vzglavnik, lahko za vselej poslovili od neprespanih noči, se znebili jutranjega glavobola, otrdelega vratu in bolečih mišic. Druga možnost pa je, da teh težav nikoli ne boste niti spoznali, če se boste zanj odločili pravočasno.

Ko se boste lahko končno spet vsako noč dobro naspali, bodo vaša jutra popolna.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja