Zimske počitnice: 5 aktivnosti za teden, ko so otroci doma

  • 19. 02. 2019
Zimske počitnice: 5 aktivnosti za teden, ko so otroci doma

Pri majhnih otrocih je najbolj zanimivo, kako živo domišljijo imajo. Zdi se, da jim lahko že z zelo malo truda pričaramo pravljični svet. Pri tem pa sploh ni treba, da imamo veliko denarja, dovolj je, da uporabimo veliko domišljije.

Če vam pa v času zimskih počitnic le kdaj zmanjka domišljije, preverite naše predloge, kako kvalitetno preživljati prosti čas z otroci.

1. Dnevi brez zaslonov: igre in sestavljanje kock

Saj poznate tisto staro šalo: »Napoved za Slovenijo: Vreme bo.« Če bo vreme kislo, bomo pač morali ostati doma.

Če dneve prežiljamo notri, pa ni dobro, da otroci ves čas gledajo televizijo in igrajo igrice na telefonu. Seveda jih je najlažje zamotiti, da jih postavimo pred zaslon in si tako vsaj malo odpočijemo. A zaslon ne more nadomestiti vaše bližine, niti ni dobra varuška.

Strokovnjaki tudi odsvetujejo uporabo zaslonov pred drugim letom starosti, saj se morajo otroci učiti iz realnega sveta, ki ga virtualni svet ne more nadomestiti.

Res je, da se majhni otroci z gledanjem risank v tujem jeziku lahko zelo hitro in brez dragih tečajev naučijo drugega jezika. A z igro v resničnem svetu se učijo razumevati oblike predmetov, teksture materialov, perspektive, logike in spoznavajo abstraktne koncepte. Na tablici ali telefonu to lahko usvojijo le deloma.

Zelo enostavno otroke zamotite s kockami za sestavljanje. Najmlajšim položite na tla nižji nadvložek ali piknik odejo, da bodo lepo na mehkem, nato pa jih pustite, da sami gradijo stolpe in rešujejo probleme gradnje in ustvarjanja domišljijskega sveta.

Igrače za otroke

Preverite ponudbo igrač v Vitapurjevi ponudbi:

  1. Kocke Kiddo Box Junior
  2. Odeja za podlogo in igro
  3. Kocke Kiddo Picerija

2. Izleti in potepanja po Sloveniji

Ker je majhnim otrokom vse novo in zanimivo, ni treba iti daleč, da spodbudite njihovo domišljijo. Zelo bodo veseli, če jih peljete v kino, gledališče, v živalski vrt ali muzej. Na spletu lahko enostavno preverite kino spored in predstave v gledališčih za otroke. Najbolj znani gledališči za otroke sta Lutkovno gledališče Ljubljana in Mini teater.

Pri muzejih je izbira morda nekoliko težja. Predlagamo, da preverite 5 najbolj zanimivih:

  1. Muzej čarovnic v Ribnici
  2. Prirodoslovni muzej v Ljubljani
  3. Tehniški muzej v Bistri
  4. Planinski muzej v Mojstrani
  5. Rudnik in mestni muzej v Idriji

Najbolj zanimiva muzeja na prostem, ki jih obvezno obiščite ob lepem vremenu, pa sta zagotovo Partizanska bolnica Franja in Solinarski muzej v Sečovljah.

3. Kuhanje, peka piškotov in gospodinjska opravila

Zanimivo je, da so majhni otroci navadno zelo navdušeni nad gospodinjskimi opravili in z veseljem pomagajo. Mogoče ravno zato, ker jim dostikrat ne dovolimo, češ da so še premajhni . Ko pa odrastejo in postanejo hišna opravila obvezna, jih vse mine.

Starejše otroke lahko k pomoči doma motiviramo z žepnino, a to dandanes mnogi odsvetujejo, razen kot zadnjo možnost, ko ne ostane nobene druge možnosti več.

Znana igralka Mayim Bialik iz serije Veliki pokovci pravi: »Nihče me ne plačuje, da opravljam gospodinjska opravila, zato otroke motiviram na drugačen način. Učim jih, da v naši družini vsi skupaj opravljamo domača dela, naša nagrada pa je zadoščenje, da je hiša čista in da vse lahko opravimo sami.« Otroci še vedno lahko zaslužijo žepnino z opravljanjem težjih opravil kot so: čiščenje oken ali košenje trave.

Dokler so otroci majhni, jih bo po navadi težko prepričati, da ne smejo pomagati pri kuhanju in pospravljanju. Iz tega lahko naredite zabavno aktivnost in jih vključite v pripravo kosila ali skupaj specite piškote.

Starejšim otrokom pa dovolite, da en dan oni skuhajo kosilo po svojem okusu. Mnogi bodo cenili zaupanje in odgovornost, ki ste jim jo prepustili.

Pekači Rosmarino

Specite torto ali piškote z otroci:

  1. Okrogel pekač za torto Rosmarino
  2. Nižji pekač Rosmarino za piškote

4. Izdelava pustnih kostumov

Z majhnimi otroci imate lahko pust vsak dan, saj se bodo z veseljem šli maškarade ne glede na letni čas. Dovolj je, da jim okoli vratu s ščipalko za perilo pripnete manjšo kopalniško brisačo in že se bodo prelevili v super junake in junakinje.

A pravi pust bo letos v začetku marca, zato lahko zimske počitnice izkoristite tudi za izdelavo pustne maske. Z majhnimi otroci lahko masko poiščete na spletu, jo natisnete na list papirja in izrežete. Sicer pa je izdelava preproste maske zelo preprosta, naredite jo v 5 preprostih korakih:

  1. Malo debelejši bel list papirja prepognite na pol.
  2. Ob pregibu označite, kje naj bodo luknje za oči (ocenite razdaljo med otrokovimi očmi)
  3. Izrežite luknjo za oči. Okoli luknje izrežite obliko, ki jo želi otrok (npr. mačka, medved, pes).
  4. Otrok naj z barvicami pobarva svojo masko.
  5. Na vogale papirja pritrdite elastiko.

Letos je tudi pravi čas za izlet na pustovanje in ogled pokopa pusta. Najbolj znani festivali pustovanja so v Cerknici, obiščete pa lahko tudi kurentovanje na Ptuju, ki se je že začelo in traja ves mesec februar. Na karnevalih je navadno tudi veliko dogajanja za otroke, predvsem zanimivih delavnic.

5. Aktivnosti na snegu

Zimsko vreme je včasih neprijazno, zato je otroke malo težje poslati na svež zrak. Že priprave na odhod so nekoliko bolj dolgotrajne, sploh pri majhnih otrocih, ki jih je treba obuti in obleči v dodatne plasti oblačil.

Kljub temu pa je ravno konec februarja in marca po navadi dovolj snega, da z otroci uživamo v zimskih radostih. Sankanje na bližnjem griču, izdelava snežaka ali igluja zabava tako male kot velike otroke. S preživljanjem več časa na prostem otroci porabijo odvečno energijo, za nekaj časa pa jim tudi preprečimo, da bi gledali televizijo ali igrali igrice na računalniku.

Tudi smučanje je odlična aktivnost, s katero naj otroci začnejo čim bolj zgodaj. Ugodno smučarsko opremo lahko dobite na smučarskih sejmih, smučišča pa v času zimskih počitnic pogosto organizirajo tečaje za otroke vseh starosti. Seveda pa bo otrok najbolj vesel, če boste na snežne strmine šli skupaj z njim. Če imate čas, izkoristite priložnost in dan preživite s svojim otrokom na svežem zraku.

Zimske počitnice na prostem

Če boste dneve preživljali v naravi, s seboj vzemite:

  1. Termovka NES
  2. Nahrbtnik NES
  3. Pohodne palice NES

Deli objavo: