4 najpogostejše napake pri peki palačink

  • 9. 01. 2019
4 najpogostejše napake pri peki palačink

Ko prvič pečemo palačinke, je kot vsaka nova stvar, vse skupaj malo zakomplicirano. Kakšna masa za palačinke je ravno prav gosta in ravno prav redka? Kakšna je prava temperatura za perfektno tanko in rahlo palačinko? Koliko maščobe dodati, da se palačinka ne prime na ponev?

Kot pri vseh drugih stvareh, tudi pri palačinkah velja, da vaja dela mojstra. Pomembno je, da odkriješ pravo razmerje sestavin, to pa najlažje storiš s poskušanjem.

Če ne gre vse kot po maslu, pa preveri nekaj najpogostejših napak in Vitapurjeve nasvete, kako jih odpraviti!

1. Palačinke se prehitro zapečejo

Pri prvi, drugi, tretji palačinki je bilo vse v redu – lepo enakomerno so se zapekle, nato pa se je iz ponve začelo malo kaditi in predvsem glasno cvrčati. Masa za palačinke se ni razporedila enakomerno, saj se je prehitro zapekla, še preden je dosegla rob ponve.

Nasvet: Ponev je očitno preveč segreta. Zmanjšaj ogenj in za kratek čas odstavi ponev, da se malo pohladi.

2. Palačinke se ne zapečejo

Palačinke pečemo na pravi temperaturi

Vliješ maso v ponev in nestrpno čakaš, a se nič ne zgodi. Palačinka ostane na sredini tekoča in se ne zapeče. Si preveril, ali je ponev dovolj vroča?

Nasvet: Palačinka se mora biti lepo zlato zapeči. Če se to ne zgodi v minuti ali dveh, povečaj jakost ognja in poskusi ponovno.

3. Palačinke se prijemljejo na ponev

Palačinka se ne sme prijemati na ponev. Zato vsakič, ko je ena palačinka pečena, kapnemo na ponev svežo kapljico olja in jo razmažemo po površini.

Preveri tudi, kakšno ponev imaš. Če je ponev starejša in ima obrabljen premaz proti prijemanju, boš težko pekel perfektne, zlato zapečene palačinke. Z dobro ponvijo si lahko zelo olajšaš življenje. Težave prijemanja namreč ne bo rešila večja količina maščobe, saj bodo palačinke tako preveč mastne in oljnate, s tem pa bodo izgubile krhkost in rahlost, po kateri slovijo.

Nasvet: Potrebuješ ponev z vrhunskim premazom proti prijemanju, ki ima nizek rob in skoraj ravno dno. Najboljši premazi na trgu so 100 % brez PFOA spojin, ki jih najdeš v starejših premazih in lahko škodijo zdravju.

Najbolj učinkoviti so mineralni premazi, ki so lahko gladki ali hrapavi, odlično pa se za peko palačink obnesejo tudi keramični premazi. Naša uspešnica palačinkarica Black Lava Stone je ena izmed tistih, ki bo poenostavila peko palačink in odpravila strah pred obračanjem.

4. Masa za palačinke v hladilniku

Ponev za palačinke Rosmarino

Včasih se zgodi, da naredimo preveč mase za palačinke in se znajdemo pred dilemo: naj jo zlijemo stran ali do konca spečemo vse palačinke, ki jih bomo pojedli kasneje?

Nasvet: Nikar ne zlivaj stran mase za palačinke! Pokrij jo s folijo ali prelij v posodico za shranjevanje in jo uporabi naslednji dan. Pri tem boš opazil, da bodo imele palačinke nekoliko drugačen okus – ni namreč narobe, če masa nekoliko stoji, saj se sestavine še bolje spoznajo in povežejo med seboj.

Kaj pa vi pravite o peki palačink?

Tudi stranke so delile svoje izkušnje s peko palačink.

Nasvet naše stranke Mojce iz Ljubljane: »Za bolj rahle palačinke vedno dodam malo mineralne vode, sicer pa vse sestavine odmerjam preko palca. Po mojem mnenju tehtnice pri palačinkah ne rabiš, je treba s prakso ugotoviti pravo gostoto mase. Je pa res, da pomaga, če moko preseješ, ker bodo palačinke bolj rahle.«

Nasvet naše stranke Ljube iz Maribora: »Meni je super posoda Rosmarino, ker se res nič ne prime. Ker smo doma zelo sladkosnedi, sem nabavila ponev za palačinke s premerom 28 centimetrov – tako lahko pripravim zelo velike palačinke, ki jih seveda zmanjka takoj.«

Ne najdeš pravega nasveta? Preveri 4 najbolj nadležne težave pri peki palačink in preberi, kako jih odpraviti!

Deli objavo: