5 preprostih načinov, kako pobarvati jajca

  • 13. 04. 2017
5 preprostih načinov, kako pobarvati jajca

Velikonočni prazniki so pred vrati in barvanje jajc je eno izmed tistih prijetnih opravil, ki se ga radi lotijo tako odrasli kot otroci.

Letos bodite morda še bolj kreativni in pustite domišljiji, da vas vodi do edinstvenih umetnij. Predstavljamo vam 5 preprostih načinov, kako lahko letos pobarvate jajca in v vaš dom vnesete nekaj svežega velikonočnega duha.

1. Naravno barvanje jajc

Jajca se lahko lotite barvati povsem naravno. Barvanje jajc v čebulnih listih smo tokrat izpustili, saj želimo pokazati še druge naravne način, in sicer barvanje s kavo, peso, teranom, kurkumo, z borovnicami.

Kava

V hladno vodo stresite nekaj žlic kave, kot za kuhanje turške kave. Premešajte, dodajte jajca in zelo počasi segrevajte ter kuhajte na minimalni temperaturi. Jajca se bodo obarvala nežno rjavo.

Pesa

Za to barvanje potrebujete pol kilograma sveže narezane pese. Prelijete jo z vrelo vodo in jo skuhate. V tem soku nato počasi skuhajte še jajca.

Teran

Kakovost vina je pri barvanju jajc izredno pomembna, zato jajca skuhajte v kakovostnem teranu. Intenzivno obarvana jajca vas bodo navdušila.

Kurkuma

Pri kurkumi gre za enak način kot pri kuhanju s kavo. V hladno vodo stresite kurkumo v prahu, premešajte, dodajte jajca in počasi kuhajte na nizki temperaturi. Rezultat bodo lepo rumeno obarvana jajca.

Borovnice

Za vse ljubitelje temnejših odtenkov jajca skuhajte v čaju iz posušenih borovnic. Le-ta se bodo obarvala vijolično, že skoraj črno.

2. Enobarvna jajca s poslikavo po želji

Jajca lahko pobarvate tudi s kupljenimi barvami. Pobarvajte jih po navodilih iz embalaže. Enobarvna jajca nato okrasite po želji. Nanje lahko nalepite nalepke z velikonočnimi motivi, lahko pa jih porišete z vašimi domiselnimi mojstrovinami. Na njih lahko napišete tudi kakšna osebna sporočilca ali pozitivne misli.

3. Preprostost in dodatki bleščic

Če ne marate vpadljivih barv, potem jajc sploh ne potrebujete barvati. Preprosto jih samo skuhajte in na njih nalepite barvne pike z bleščicami, ki bodo prijetno popestrile videz jajc.

4. Barvanje jajc z voščenkami

Ste že kdaj poskusili barvati na ta način? Jajca skuhajte kot ponavadi, nato pa jih za kratek čas dajte še v pečico, da bodo še bolj vroča. Z voščenkami, ki se na vročih jajcih odlično topijo, lahko ustvarite čudovite umetniške podobe.

5. Moderen izgled jajc v sadni ali zelenjavni preobleki

Naj letos na vaši mizi presenetijo jajca v sadnem ali zelenjavnem izgledu. Pobarvajte jih z jedilnimi barvami v ustrezno barvo, nanje narišite detajle in ustvarite ananas, jagodo, korenček … Iz papirja izdelajte še ustrezne dodatke, da bodo vaša “sadno-zelenjavna jajca” izgledala kar najbolj pristno.

Deli objavo:


Tvoj komentar


* obvezna polja